Döntés az úzvölgyi katonatemető ügyében: el kell távolítani a kereszteket

Várható, hogy a román nacionalisták akadályozni fogják a bontást.

null
Úzvölgye, 2019. május 17. A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak a sírjai fölé dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogerős a bírósági döntés az úzvölgyi katonatemető ügyében, melynek értelmében el kell bontani a törvénytelenül felállított román ortodox betonkereszteket. A Bákó Megyei Táblabíróság pénteken alaptalannak ítélte a fellebbezést, s egyben megerősítette a Csíkszentmártonnak kedvező elsőfokú ítéletet, amellyel az igazságszolgáltatás elrendelte a bontást. 

A magyar katonatemető több román nacionalista megemlékezés helyszíne volt az utóbbi években.

Ebből következtetve arra is számítani lehet, hogy a magyarellenes szervezetek megpróbálják majd megakadályozni a bírósági ítélet végrehajtását.

Dormánfalva több más pert is elveszített Csíkszentmártonnal szemben – emlékeztet a Maszol erdélyi portál. Tavaly márciusban a Moinesti Bíróság úgy döntött, törölni kell a telekkönyvből a Bákó megyei városnak az úzvölgyi temető feletti tulajdonjogát. Ezt megelőzően, 2021 októberében a Bákói Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette az önkormányzati képviselő-testületnek azt a határozatát, mellyel a város közvagyonává nyilvánította a Hargita megyében található, Csíkszentmárton községhez tartozó úzvölgyi katonatemetőt.

A csíkszentmártoni polgármesteri hivatalt az úzvölgyi katonatemető ügyében a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat ügyvédje, Kiss Júlia kolozsvári jogász képviselte a perben. Benkő Erika, a jogvédő szolgálat vezetője a Krónikának elmondta, mérföldkőnek tekinti a pénteki bírósági döntést, amelynek jelzésértéke van.

Soha nem szabad belenyugodni az igazságtalanságba, hanem az összes rendelkezésünkre álló törvényes eszközzel fel kell lépnünk a közösséget ért jogfosztás ellen. Az úzvölgyi keresztek ügye az erdélyi magyarság egészét érinti, ezért ez a pozitív döntés az egész közösség érdeme és öröme

– nyilatkozta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség korábbi képviselője. Benkő Erika arra számít, hogy a csíkszentmártoni polgármesteri hivatal valószínűleg végrehajtókhoz folyamodik a betonkeresztek elbontása ügyében.

 

Borítókép: A Magyar Királyi 10. Honvéd Gyalogezred miskolci katonáinak sírjai fölé a dormánfalvi önkormányzat által emelt betonkeresztek a Székelyföld határán fekvő Úzvölgye átalakított magyar katonai temetőjében 2019. május 17-én. A román nyelvű felirat jelentése: Ismeretlen román hős. A román hősi emlékművet és sírokat május 17-én szerette volna felavatni a dormánfalvi önkormányzat, de az ünnepség a magyarok tiltakozása miatt elmaradt (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.