Kifogyott az európai szankciós ötletgyár

Thierry Mariani szerint a nukleáris erőművektől való függése nemcsak Európának, hanem az Egyesült Államoknak is jelentős.

Magyar Nemzet
Forrás: RIA Novosztyi2023. 02. 28. 12:38
Thierry Mariani, a francia Nemzeti Tömörülés jobboldali párt európai parlamenti képviselője. (Fotó: Thierry Mariani / Facebook)
Thierry Mariani, a francia Nemzeti Tömörülés jobboldali párt európai parlamenti képviselője. (Fotó: Thierry Mariani / Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Oroszország elleni tizedik szankciócsomag lehet az utolsó az Európai Unóban az egyre inkább tapasztalható jelentős nézeteltérések miatt – mondta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek Thierry Mariani, a francia Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője.

Hozzátette: 

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen kétségbeesetten szeretett volna megemlékezni a háború kezdetének évfordulójáról, de az EU-ban tapasztalható mély megosztottság már egyre inkább nyilvánvalóvá vált.

Mariani szerint már nem is nagyon van olyan terület, ahol Brüsszel szankciókat tudna kiszabni, a tizedik „megkésett” szankciós csomag pedig „Európa kudarcának és tehetetlenségének a beismerése”.

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, a napokban elfogadott uniós szankciós csomag szigorúbb exportkorlátozásokat tartalmaz a kettős felhasználású termékek és technológiák tekintetében, illetve célzott korlátozó intézkedéseket a háborút támogató, propagandát és álhíreket terjesztő vagy Oroszország által a háborúban használt drónokat szállító személyekkel és szervezetekkel szemben.

Az  újonnan bevezetett intézkedések további kiviteli tilalmakat rendelnek el a kritikus technológiai és ipari árukra, például az elektronikára, a speciális járművekre (drónok, rakéták, helikopterek), a gépalkatrészekre, a teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészeire. Ugyancsak korlátozó végzés vonatkozik olyan építőipari árucikkekre (ritkaföldfémekre), amelyeket az orosz hadsereg alkalmazhat.

Az európai parlamenti képviselő szerint ugyan a földgázt és az atomenergiát még érhetné szankció, ám ezeket több tagállam sem támogatja. Mint kiemelte, a földgázt érintő szankciókat Ausztria, Szlovákia és Magyarország kifejezetten ellenzi – az orosz vezetékes földgáztól való függés miatt.

Úgy véli, a nukleáris energia szankcióját egyenesen kerülik Brüsszelben. Szerinte ez azért van, mert a nukleáris erőművek működéséhez szükséges urán mintegy húsz százalékát Oroszországból szerzik be az európai tagállamok – amelyek egyéb forrásból történő beszerzése más eszközökkel együtt különösen nehéz lenne.

Hozzátette: 19 orosz gyártmányú erőmű öt európai országot lát el árammal, itt a Roszatom szerepe kulcsfontosságú.

Washingtont is kifejezetten zavarja, hogy az atomerőművek által felhasznált nukleáris üzemanyag 16 százalékát Oroszországból, harminc százalékát pedig Kazahsztánból és Üzbegisztánból szerzik be, amelyek közeli kapcsolatot ápolnak Moszkvával 

– mondta Mariani. Hozzátette: ez Joe Biden amerikai elnöknek meglehetősen kínos.

A lap hozzáteszi, hogy a szankciók hatására az EU Oroszországba irányuló exportja a felére, míg az importja közel hatvan százalékkal csökkent 2021-hez képest.

Borítókép: Thierry Mariani, a francia Nemzeti Tömörülés jobboldali párt európai parlamenti képviselője. (Fotó: Thierry Mariani/Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.