Letelepedési engedélyt ad az illegális migránsoknak a spanyol kormány

A törvénytelen úton Spanyolországba érkezett bevándorlóknak vállalniuk kell, hogy a papírért cserébe szakmai képzésen vesznek részt, annak végeztével pedig törvényes munkát vállalnak.

Magyar Nemzet
2023. 02. 15. 15:18
null
Arrecife, 2023. február 5. Európába igyekvõ afrikai illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvõ Arrecife kikötõjébe 2023. február 5-én. A spanyol tengeri mentõszolgálat hajója két csónakból 112 migránst 93 férfit, 15 nõt és 4 kiskorút vett fedélzetére a sziget közelében. MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo Fotó: Adriel Perdomo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letelepedési engedélyt ad a spanyol kormány azoknak az illegális bevándorlóknak, akik vállalják, hogy szakmai képzésen vesznek részt. A Németországban már ismert, úgynevezett megtűrt tartózkodás lehetőségével azok a szabálytalan úton, megfelelő dokumentumok nélkül Spanyolországba érkező emberek élhetnek, akik legalább két éve az ország területén tartózkodnak, valamelyest beszélik a nyelvet és vállalják, hogy szakmát tanulnak. 

Bármilyen formában igazolniuk kell azonban, hogy az elmúlt egy évben legalább hat hónapot illegális munkavégzéssel töltöttek, büntetlen előéletűek és származási országuk nyilvántartásaiban nem szerepelnek visszautasított személyként.

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint azok a migránsok, akik a képzés miatt megkapják az ideiglenes tartózkodási engedélyt, csak akkor maradhatnak stabilan az országban, ha a tanfolyam után érvényes munkaszerződést tudnak felmutatni. A kormány szerint számos termelő ágazatban súlyos munkaerőhiány uralkodik. Az illegális bevándorlók helyzetének legalizálása pedig számukra kiváló megoldás lehet.

 

A szocialisták tavaly fogadtak el olyan törvénymódosításokat, amelyek célja, hogy a bizonyos szakmai ágazatok számára képzést nyújtó rendszert rugalmasabbá tegye és ezzel javítsa a foglalkoztathatóságot. Az általában kétéves képzéseken nemcsak a migránsoknak, hanem a 16 éven felüli, képzettség nélkül dolgozni vágyó spanyol fiataloknak, illetve a társadalmi kirekesztettségben élőknek is segítenének azzal, hogy jobb munkaerő piaci feltételeket és több lehetőséget biztosítsanak nekik.

Spanyolországban a fiatalok 28 százalékának még érettségije sincs, húsz százalékuk pedig jelenleg se iskolába, se munkába nem jár. 

A dél-európai országban a legmagasabb az ifjúsági munkanélküliség egész Európában, arányuk 29 százalék, de vannak olyan városok, ahol az ötven százalékot is meghaladja, mint például Sevilla, Santa Cruz de Tenerife és Las Palmas.

Borítókép: Kanári szigetekre igyekvő migránsok (Fotó: MTI/EPA/EFE/Adriel Perdomo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.