Megdőlt egy mítosz az oroszokkal kapcsolatban

Kiderült, hogy nem olyan erősek, mint amilyennek hittük őket – fogalmazott az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

Magyar Nemzet
Forrás: Alapjogokért Központ2023. 02. 24. 18:00
Alapjogokért Központ
Fotó: Alapjogokért Központ Forrás: Alapjogokért Központ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számháború egy éve tart az oroszukrán konfliktus címmel rendezett konferenciát az Alapjogokért Központ, ahol elhangzott: a háború kiterjesztése nem, csak a lokalizációja, és csak az azonnali fegyvernyugvás menthet életeket. Chris Farrell, a Judicial Watch amerikai agytröszt kutatási igazgatója, korábbi hírszerzési tiszt a rendezvényen elmondta, az Egyesült Államokban is véges az emberek türelme, és az Ukrajnának küldött újabb és újabb támogatásokkal ez a türelem egyre csökken, és szerinte 

a nyugat elhibázott háborús logikája egyszerűen betolja Oroszországot Kína ölébe.

Az Alapjogokért Központ konferenciáján Törcsi Péter operatív igazgató köszöntőbeszédében emlékeztetett, egy éve történt, hogy Oroszország, semmibe véve a nemzetközi jogot és egy szomszédja területi szuverenitását, teljes katonai erőbedobással megtámadta Ukrajnát.

Horváth József és Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértők egyetértettek abban, hogy ha szigorúan az egy évvel ezelőtti eseményeket nézzük, akkor azt látjuk, hogy egy téves, rossz információkon alapuló helyzetértékelés vezetett oda, hogy az oroszok elindították ezt a támadást. A központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint ennek a háborúnak nem lehet nyertese: 

„az ukrán nemzet és állam ezt a háborút elvesztette a következő 50-100 évre, hadserege, infrastruktúrája és energetikai rendszere súlyos csapásokat szenvedett; az oroszokkal kapcsolatban pedig egy mítosz dőlt meg, hiszen kiderült, hogy nem olyan erősek, mint amilyennek hittük őket.”

Robert C. Castel kifejtette, hogy ennek a háborúnak a természete geopolitikai, nem pedig ideológiai vagy gazdasági, mint azt sokan hiszik. Hozzátette, van remény, hogy ne terjedjen tovább a konfliktus, ugyanis „volt egy hidegháború, amikor megtanultuk, hogy pillanatok alatt nukleáris válsággá eszkalálódhat a helyzet”.

Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője Chris Farrellel elemezte a háború jelenlegi állását. Farrell szerint „a háborúnak számos előre nem látott következménye van: Oroszországot mi toltuk Kína keblére, miközben a kínaiaktól vesz fel hitelt az USA, hogy az ukránoknak adja.” Kiemelte továbbá, hogy bár gyakran mondják, hogy a békéről tárgyalni bonyolult és nehéz feladat, ami igaz is lehet,

„de valahányszor ezt halljuk, ne feledjük, hogy a tűzszünet egyáltalán nem jelent hasonló nehézséget. Csak abba kell hagyni a lövöldözést”.

Borítókép: Alapjogokért Központ

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.