„Az egész helyzetet egyedül Orbán Viktor látja át”

Rod Dreher amerikai publicista nem vágyik arra hogy kirobbantsák a harmadik világháborút az orosz-ukrán konfliktus miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: The American Conservative2023. 02. 20. 13:08
Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként érkezett nemrég Budapestre
Fotó: Mirkó István
Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként érkezett nemrég Budapestre Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rod Dreher amerikai publicista a The American Conservative oldalán kijelenti, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követnek el Ukrajnában, és a háború befejezését a tűzszünetben és a béketárgyalásokban látja. Azt ugyanakkor nem érti, az amerikaiak hogyan kívánják ezt elérni, miközben az Egyesült Államok alelnöke arról beszél, hogy az orosz vezetőket egy nürnbergi típusú bíróság elé állítaná. 

Ha Oroszország veszít, akkor mi ösztönzi Oroszországot a tárgyalásos rendezésre? 

– teszi fel a kérdést. Szerinte ezzel csak a harmadik világháború kirobbanásához kerülünk közelebb úgy, hogy egyébként Európa meg se tudná védeni magát egy esetleges inváziótól. A NATO – élen az Egyesült Államokkal – pedig fegyverekkel és rengeteg pénzzel látja el Ukrajnát, ami csak növeli a háború elterjedésének valószínűségét.  

Rod Dreher hangsúlyozta, hogy az egész helyzetet egyedül Orbán Viktor magyar miniszterelnök látja át, írásában pedig hosszasan idézte a kormányfő hétvégi értékelőjén elhangzott mondatait is a háborúról. Abban ugyanis elhangzott, hogy ez a konfliktus nem a jó és a rossz, hanem két szláv ország között zajlik, mely az ő háborújuk, és nem a magyaroké és a többi európai országé. 

Magyarország elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez, a külső agresszió elleni küzdelemhez, de semmilyen szempontból – beleértve az erkölcsi szempontokat is – nem lenne helyes Ukrajna érdekeit Magyarország érdekei elé helyezni.

– idézte. 

Kiemelte, hogy a magyar miniszterelnök azon álláspontja, hogy tűzszünet és béke szükséges a háború befejezéséhez, az kizárólag Európában egyedüli és kivételes álláspont, a világ többi felén ez a norma.  

Minden Európán kívüli ország tisztában van az ukrajnai háború korlátozott jelentőségével és saját nemzeti érdekeinek elsőbbségével.

Orbán Viktor azt is megemlítette, hogy a stratégiai célokat illetően teljes egyetértésben vannak a többi tagországgal: azt akarják, hogy Oroszország ne jelentsen fenyegetést Európára, valamint hogy Oroszország és Magyarország között legyen egy kellően széles és mély terület: egy szuverén Ukrajna. 

A különbség köztünk abban van, hogy mi hogyan látjuk ennek eléréséhez szükséges eszközöket: akik a háborút támogatják, úgy gondolják, hogy ezt Oroszország legyőzésével lehet elérni, mi pedig úgy gondoljuk, hogy azonnali tűzszünettel és tárgyalásokkal

A magyar miniszterelnök pedig azt is világossá tette, hogy aki háborúzni szeretne a NATO-tagországok területén kívül, akkor az az ország ezt a NATO keretein kívül tegye ezt meg. De a magyarok nem kívánnak azon országok közé tartozni, amelyek közvetve már így is háborúban állnak Oroszországgal azzal, hogy Ukrajnának segítséget nyújtanak. 

Ha fegyvereket szállítanak, ha műholdas információkat szolgáltatnak a katonai akciókhoz, ha az egyik hadviselő fél katonáit képzik ki, ha az egyik hadviselő fél teljes államapparátusát finanszírozzák, és szankciókkal sújtják a másikat, akkor, bármit is mondanak, háborúban állnak – egyelőre közvetve

– jelentette ki határozottan Orbán Viktor a hétvégi beszédében. 

Dreher szerint a kormányfő minden állítása igaz volt arról, hogy a NATO egy védelmi szövetség, nem pedig támadó, valamint  hogy hamarosan békefenntartó csapatokról fogunk hallani. Úgy látja, hogy a nyugati országok tudatosan készítik fel az amerikai népet az ukrajnai háború eszkalcáiójára – éppen úgy, ahogyan az afganisztáni és líbiai háború előtt is tették. 

Bármennyire is szörnyű Putyin, egyáltalán nem vágyom arra, hogy a harmadik világháborút kirobbanthassuk az orosz–ukrán konfliktus miatt 

– szögezte le Dreher. 

Borítókép: Rod Dreher a Danube Institute vendégkutatójaként Budapesten (Fotó: Mirkó István)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.