Washington nem bátorítja Kijevet a Krím félsziget visszavételére

A Moszkva szempontjából stratégiai jelentőségű Krím félsziget visszavételére tett ukrán kísérlet tovább fokozhatja a konfliktust, így azt az Egyesült Államok nem támogatja. Ukrajna ugyanakkor eltökélt az eredeti – 1991-es – határok visszaállítása mellett. A NATO szerint Moszkva felkészült a Krím elleni támadásra.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 02. 18. 10:15
Munich Security Conference
Munich Security Conference 17 February 2023, Bavaria, Munich: Volodymyr Selenskyj, President of Ukraine, joins the Security Conference via video link. The 59th Munich Security Conference (MSC) will take place from February 17 to 19, 2023, at the Bayerischer Hof Hotel in Munich. Photo: Sven Hoppe/dpa (Photo by SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Europress/AFP/Sven Hoppe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Úgy vélem, létezik egy konszenzus arról, hogy Ukrajna nem fogja visszafoglalni a Krím félszigetet” – fogalmazott Adam Smith amerikai képviselő, a fegyveres testületek bizottságának a tagja a müncheni biztonságpolitikai konferencián tegnap. Hozzátette: a Krímért folytatott harc ugyanakkor Ukrajna döntése lesz. 

Noha Kijev – a tavaly februárban kitört háború óta következetesen – hangoztatja azt, hogy az orosz erők által megszállt ukrán területek „minden négyzetcentiméterét”, ideértve a 2014-ben elcsatolt Krím félszigetet vissza kívánja foglalni, az amerikai politikus szavai ezzel ellentétesnek bizonyultak. A Politico hírportál arra hívja fel a figyelmet, hogy a Krím visszafoglalása minden bizonnyal kemény és véres lenne, tekintve, hogy az elmúlt években Moszkva megerősítette a számára stratégiai fontosságú fekete-tengeri félsziget katonai védelmét.

Az amerikai védelmi minisztérium egy múlthavi jelentésében úgy fogalmazott, hogy:

valószínűtlen, hogy az ukrán erők a közeljövőben képesek lennének visszafoglalni a Krím félszigetet az orosz csapatoktól.

Smith felszólalásában kiemelte, hogy valamiféle tárgyalásos megállapodása lesz a háború végének, amely legjobb esetben egyben tudja majd tartani Ukrajnát. Mint azt a Politico is megjegyzi: az amerikai politikus felszólalása azt tükrözi, hogy a háború kitörésének egyéves évfordulójához közeledve Washingtonban egyre inkább terjed az a nézet, hogy a heves harcok befejezéséhez végül valamilyen megállapodásra lesz szükség.

A valódi kérdés az, hogy lesznek -e olyan biztonsági garanciák Ukrajnának, amelyek lehetővé tennék az Egyesült Államoknak és más partnerországoknak, hogy folytassák Ukrajna kiképzését és felfegyverzését egy hasonló orosz támadás megismétlésének az elkerülése céljából 

– fogalmazott az amerikai képviselő.

– A harcokat illetően nem számít az ukránok döntése a Krímmel kapcsolatban, ugyanis Ukrajna nem lesz biztonságban, amíg a félsziget nem lesz demilitarizálva – fogalmazott tegnap egy washingtoni rendezvényen Victoria Nuland, politikai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár.

Korábban Antony Blinken amerikai külügyminiszter is úgy fogalmazott, hogy a Krím visszafoglalása „egy vörös vonalat jelentene Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, amely csak fokozná az orosz válaszlépéseket”. Hozzátette: noha Washington nem bátorítja Kijevet a félsziget visszavételére, erről végső soron az ukránok döntenek.

A Krím kapcsán Volodimir Zelenszkij mint fogalmazott: az ügy eljuthat a tárgyalóasztalig, de készen kell állnunk az erő felmutatására is.

„Az oroszok számítanak támadásra a Krím félszigeten” – idézett a Politico egy NATO-tisztviselőt, aki felszólalt a biztonságpolitikai konferencián, utalva arra, hogy Moszkva orosz csapatokat és fegyvereket állított készenlétbe az ukránok visszaverése érdekében.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókapcsolaton keresztül szólal fel a müncheni biztonságpolitikai konferencián 2023. február 17-én (Forrás: DPA/AFP/Sven Hoppe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.