A tavalyinál is súlyosabb bevándorlási krízissel küzd Róma

Az olaszországi pártok abban egyetértenek, európai összefogásra van szükség a migrációval szemben.

2023. 03. 13. 16:10
null
Crotone, 2023. március 11. Az olasz parti õrség által a viharos tengerrõl kimentett, mintegy 500, Európába igyekvõ illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötõjében 2023. március 11-én. MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita Fotó: Giuseppe Pipita
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migráció megfékezésére szánt európai források egy részét a líbiai partszakasz ellenőrzésének megerősítésére szándékoznak felhasználni – jelentette be  Ana Pisonero, az Európai Bizottsági (EB) szóvivője. Erre azért is van nagy szükség, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a tragédiák a líbiai felségvizeken. Az európai forrásokból megvalósított határellenőrzések idejével kapcsolatban a szóvivő nem adott pontos választ, azt azonban hangsúlyozta, egyértelmű, hogy a líbiai hatóságok számára egyre nagyobb kihívást jelent az illegális bevándorlás megfékezése és az emberkereskedők felderítése.

– A reményvesztett emberek életén meggazdagodó emberkereskedelem felszámolása nemcsak Olaszország, hanem az unió feladata – nyilatkozta Dana Spinant, az EB egy másik szóvivője, aki egyetértett Róma azon döntésével, hogy megszigorította az embercsempészekre kiszabható büntetést. 

Olaszországban a migrációs nyomás többszörösére emelkedett, és a tendencia további erősödésére lehet számítani az elkövetkező hónapokban. 

Drámai számadatokat közölt az olasz nemzetbiztonsági hivatal, miszerint az országnak idén még a tavalyinál is komolyabb bevándorlási krízissel kell megküzdenie. A titkosszolgálatok felmérése szerint hétszázezer illegális bevándorló áll készen Líbiában, hogy elinduljon Európa irányába, valamint további kétszázezer a többi észak-afrikai országban. A titkosszolgálat elemzéséből kiderül, hogy az Afrikából indulni szándékozó migránsok csupán öt-tíz százaléka jogosult menedékkérelemre, a többiek megélhetési megfontolásból indulnának útnak, így gazdasági bevándorlóknak minősülnek. A Giorgia Meloni vezette jobbközép kormány megkezdte az együttműködést a kiindulási országokkal, így némi reményt jelent a líbiai partszakasz ellenőrzése, az útnak induló hajók visszafordítása.

Az olasz belügyminisztérium hivatalos adatai szerint az év eleje óta több mint 17 ezer illegális bevándorló érkezett a Földközi-tengeren keresztül Olaszországba, háromszor annyian, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

 A sajtóbeszámolók szerint Lampedusa szigetére folyamatosan érkeznek a migránsokkal teli csónakok és halászhajók. Egyelőre úgy tűnik, hogy az olasz kormány migrációs politikájában életbe léptetett szigorítások tovább fokozták a Földközi-tengeren zajló migrációt. A hétvégén kétezer bevándorló érkezett Lampedusára, ahol az egyetlen befogadó központ zsúfolásig telt, az összeomlás szélére került. 

A 350 fő befogadására alkalmas hotspotban 2700 bevándorló embertelen körülmények között volt összezsúfolva. Nőket és gyerekeket a szabad ég alatt, matracokon szállásoltak el, a tisztálkodási lehetőség pedig megoldatlan a központban. Az olasz politikai erők egyetértenek abban, hogy gyors és hathatós megoldások szükségesek a migráció kezelésére, mivel az afrikai és a közel-keleti konfliktusok, valamint a klímaváltozások újabb embertömegek elvándorlását idézik elő. A kormánypárti Liga a 2018-ban hatályba lépett migrációs-biztonsági csomagjának újbóli bevezetését követeli, a baloldal azonban tiltakozik a kikötők lezárása ellen. Egyvalamiben azonban minden politikai frakció egyetért: Olaszország képtelen a krízishelyzet megoldására, európai összefogás szükséges. 


Borítókép: Az olasz parti őrség által a viharos tengerről kimentett, mintegy 500, Európába igyekvő illegális bevándorlót szállító hajó a dél-olaszországi Crotone kikötőjében 2023. március 11-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Giuseppe Pipita)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.