A választásra készülő kormányra zúdul a görög lakosság haragja

Felülírta Athén terveit a múlt heti tragikus vonatbaleset, a görög kormány az áprilisra tervezett parlamenti választások elhalasztására kényszerülhet. A jobboldali kormánypártnak ugyanakkor hasznára is válhat, ha nyer egy kis időt, hiszen jelenleg a társadalmi elégedetlenség középpontjában áll.

2023. 03. 08. 5:40
null
Athén, 2023. március 2. Tüntetõk a görög vasúttársaság athéni székháza elõtt 2023. március 2-án. Az elõzõ napra virradóra összeütközött egy személyszállító és egy tehervonat a közép-görögországi Lárisza közelében, több kocsi kisiklott és három kigyulladt. A balesetben leglább 57 ember életét vesztette, 48 kórházi ápolásra szorul. MTI/EPA/ANA-MPA/Jórgosz Vicarasz Fotó: Jórgosz Vicarasz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhalaszthatja a parlamenti választásokat a görög kormány, miközben az ország forrong a múlt heti vonatbaleset következtében – derült ki a görög média értesüléseiből.

Az 57 emberéletet követelő szerencsétlenség belpolitikai káoszt eredményezett, így a jelenleg áprilisra tervezett voksolást május végére tehetik át, amely egy lehetséges második forduló miatt akár júniusra is nyúlhat.

Görögország 1990 óta idén először arányos képviseleti rendszerben tartja meg a választásokat, vagyis az eredmény arányosan tükröződik majd a parlamentben. Ha egyik párt vagy koalíció sem tud többséget szerezni, második fordulót tartanak, a győzelemhez 38 százalék szükséges. A dél-európai országban eddig szinte egyedülálló módon a félarányos képviselet egyik formáját, a többségi bónusz rendszert alkalmazták, amely többlethelyeket biztosított a győztes pártnak. Szakértők szerint az új választási rendszerben elkerülhetetlen lesz egy koalíció megalakulása, mivel a pártok egyenként nem lesznek erősek a kormányzáshoz. 

Ugyan a kormánynak az elmúlt években sikerült az országra nehezedő problémákat kezelnie úgy, hogy népszerűsége csak csekély mértékben csökkent, kérdéses, hogy a mostani társadalmi feszültség milyen mértékben csattan az Új Demokrácián. A jobboldali párt az előző, 2019-es parlamenti választásokat még közel 40 százalékkal nyerte meg.

A Kiriákosz Micotákisz vezette kormánypárt az elmúlt hónapokban magabiztosan vezette a felméréseket, mintegy 36 százalékkal, ám a vonatbaleset következtében a görögök haragja a vezetésre zúdul. 

A tragédia felszínre hozta a mélyen gyökerező elégedetlenséget az állam működésével kapcsolatban, amelyet jelenleg magas infláció is sújt, az élelmiszerárak március eleji adatok szerint mintegy húsz százalékkal nőttek egy év alatt. A lakosok felháborodását pedig tetézte, hogy a baleset valószínűleg elkerülhető lett volna. A görög média már hónapokkal a tragédia előtt közzétette a vasúti dolgozók szövetségének dokumentumait, amelyekben az elavult vasúti rendszerek biztonsági hiányosságaira, és ezzel együtt a baleset kockázatára figyelmeztettek. A napokban országszerte kormányellenes tüntetéseket tartanak, szerdán pedig várhatóan a közszféra is sztrájkol. 

A kormány figyelmét így a Molotov-koktélokat dobáló, feldühödött tüntetők kötik le a választási kampány helyett. A társadalmi feszültséget kihasználva pedig az ellenzék is támadásba lendült. 

Micotákisz pontosan tisztában van vele, hogy a tragédia okait firtató vitát nem lehet elkerülni azzal, hogy lemondott a közlekedési miniszter 

– szólította fel nagyobb felelősségvállalásra a kormányt a baloldali Sziriza párt, amelynek a februári felmérések alapján 28 százalék körüli a támogatottsága. Az ellenzék továbbá azt is hevesen ellenzi, hogy Kosztasz Karamanlisz, aki a vasúti tragédiáját követően távozott pozíciójából, ismét indulna a következő választásokon.

MICOTÁKISZ, Kiriákosz
Kiriákosz Micotákisz görög kormányfő és Kosztasz Karamanlisz közlekedési miniszter látogatást tesz a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén. Fotó: Dimtirisz Papamicosz

 

Borítókép: Tüntetők a görög vasúttársaság athéni székháza előtt 2023. március 2-án (Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Jórgosz Vicarasz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.