Egyelőre várat magára a kormányváltás Spanyolországban

A spanyol parlament kedden délben szavazott a Vox bizalmatlansági indítványáról. A másfél napig tartó vitán szóba került Orbán Viktor miniszterelnök is.

2023. 03. 22. 15:02
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2018. június 24. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (MTI/EPA/Julien Warnand) Fotó: Julien Warnand
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesítette politikai kötelességét, de nem tudta idő előtt leváltani a baloldali kormánykoalíciót a spanyolországi Vox. Kedden délben szavazott a parlament a párt által február végén benyújtott bizalmatlansági indítványról. Az elnökjelölt a 89 éves Ramón Tamames volt, korábbi független politikus és közgazdász. A Voxnak abszolút többségre, vagyis 176 igen szavazatra lett volna szüksége ahhoz, hogy sikerrel járjon, de kongresszus végül – ahogy arra előzetesen számítottak – 53 igen, 201 nem szavazat és 91 tartózkodás mellett utasította el az indítványt

Ennek ellenére a folyamat sikeresebbnek mondható a Vox előző, 2020-as próbálkozásához képest, amikor rajtuk kívül mindenki nemmel voksolt a Pedro Sánchez és kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítványra. 

A jobboldali Néppárt vezetője és a kormányfői poszt legfőbb várományosa, Alberto Nuñez Feijóo nem vett részt a kétnapos ülésen, helyette a párt parlamenti szóvivője, Cuca Gamarra szólalt fel, aki közölte, hogy azért döntöttek a tartózkodás mellett, hogy kifejezzék a kormányváltás iránti elkötelezettségüket, ugyanakkor azért nem szavaznak igennel, mert Tamamest nem tartják megfelelő embernek az ország élére. Úgy fogalmazott: „Nem szavazzuk meg ezt az indítványt a spanyol nép iránti tiszteletből, de nem fogunk ellene sem szavazni az ön iránti tiszteletből, Tamames úr.” 

Gamarra kiemelte, hogy véleményük szerint az állampolgároknak kell eldönteniük, hogy ki álljon az ország élére és ha Pedro Sánchez önként nem hirdet előrehozott választásokat, akkor meg kell várni a decemberi voksolást. 

A Vox vezetője, Santiago Abascal a szavazás után aggodalmát fejezte ki a Néppárt viselkedése miatt, majd hozzátette, hogy hogy büszke pártjára és arra, hogy megpróbálták elmozdítani a helyéről a baloldali kormánykoalíciót egy olyan időszakban, amikor a nemzeti együttélést különböző törvényekkel ostromolják. Ezután ismét kiemelte, hogy a spanyol „történelem legrosszabb kormánya áll az ország élén a legrosszabb szövetségesekkel együtt.” Végül közölte, hogy a spanyol nép hozza meg a végső ítéletet. 

A spanyol parlament kétnapos vitáján szóba került Orbán Viktor miniszterelnök és Magyarország kormánya is. Patxi López a szocialisták parlamenti szóvivője az emelvényen tartott beszédében nemcsak az indítványt, hanem a Vox általános politikai elképzeléseit bírálta, melyet Orbán Viktoréhoz hasonlított és aminek szerinte nem lehet teret engedni Spanyolországban. 

Emellett élesen kritizálta a Néppártot is, mely szerinte a tartózkodással legitimizálja a Vox-modellt és egyértelmű lépést tesz a Santiago Abascal vezette formáció irányába. 

Az elnökjelölt, Ramón Tamames a hétfői vitán rezzenéstelen arccal szakította félbe Pedro Sánchez miniszterelnököt, aki több mint másfél órán keresztül gyakorlatilag egy kampánybeszédet tartott ahelyett, hogy a bizalmatlansági indítványban felvetett kérdéseket feszegette volna. Egyszer sem ejtett szót például a közelmúltban kirobbant, több baloldali politikust érintő korrupciós botrányról (Mediátor-ügy), sem a nők elleni erőszaktevők büntetését csökkentő csak az igen jelent igent nevű törvényről. 

Frankenstein-kormánynak bélyegezte a Sánchez-rezsimet és radikális fordulatot kért a spanyol politikai életben. Azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy kormányzása idején megtámadta a spanyol intézményeket és nem tartja tiszteletben a hatalmi ágak szétválását. 

Az eredeti tervvel ellentétben végül nem kérte az előrehozott választások kiírását, helyette viszont követelte Sáncheztől, hogy függessze fel a nacionalista pártokkal folytatott paktumokat, melyek szerinte csak a nemzet széteséséhez vezetnek. 

Paktumot szorgalmazott az alkotmányos pártok között, amely lehetővé teszi az ország előrehaladását szolgáló gazdasági és társadalmi intézkedéscsomagok megvalósulását, mellette egy új választójogi törvényt is kért, amely elkerüli a nacionalista és szeparatista képviselet túlsúlyát a nagy horderejű döntésekben. 

Közvetlenül a szavazás előtt Tamames megköszönte a Voxnak a bátorságot, hogy felkérték a bizalmatlansági indítvány élére, majd közölte, hogy nagyon elégedetten és hálásan távozik a parlamentből. Spanyolország történelmében ez volt a hatodik bizalmatlansági indítvány. Az eddigiekből mindössze egy volt sikeres, a 2018-ban Mariano Rajoy ellen lefolytatott eljárás, amellyel végül Pedro Sánchez került hatalomra.

Borítókép: Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek az informális uniós migrációs és menekültügyi munkaértekezlet után Brüsszelben 2018. június 24-én. (Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.