Emmanuel Macronnal tárgyalt Orbán Viktor

Emmanuel Macron francia államfő az Elysée-palotában fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt. Az egyeztetés középpontjában többek közt az atomenergia áll, ennek apropóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Franciaországba utazott. A tárcavezető bejelentette: a francia szerepvállalás növeléséről tárgyalt a paksi atomerőmű bővítésében.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Orbán Viktor2023. 03. 13. 19:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Megérkeztünk Párizsba

– írta Facebook-oldalán Orbán Viktor. A miniszterelnök ma este tárgyal a francia elnökkel. Mint írta: 

„Ma este fontos találkozó Emmanuel Macron elnökkel.”

A két vezető tárgyalásának középpontjában az energiaválság, az európai védelmi ipari együttműködés, az atomenergia, Európa versenyképességének erősítése, valamint Ukrajna támogatása állhat – írta a francia sajtó a találkozót megelőzően. Ezenfelül az egyeztetés apropóját a másfél hét múlva megrendezésre kerülő uniós vezetők csúcstalálkozója adja. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A hétfői volt a harmadik hivatalos találkozó a két politikus között, először 2019-ben folytattak kétoldalú tárgyalásokat, akkor szintén Párizsban. 

Noha rengeteg kérdésben eltérő álláspontot képviselnek – Macron korábban úgy fogalmazott: „politikai ellenfelek vagyunk, de európai partnerek” –, számos témában partnerként tudnak együttműködni. 

Ilyen például az atomenergia kérdése vagy a közös európai védelmi erőfeszítések előmozdítása. Előbbi különösen fontos a paksi atomerőmű bővítésének szempontjából, hiszen az erőmű lelkének számító irányítástechnikai rendszert egy francia–német konzorcium gyártja.

Emiatt nemcsak a kormányfő, de Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Franciaországba utazott. − Magyarország a francia Framatome szerepének további növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását − közölte a tárcavezető Flamanville városában. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a vállalat jelenleg is épülő atomerőművénél tett látogatásáról beszámolva kijelentette, hogy hazánk történetének egyik legjelentősebb beruházása, a paksi bővítés nem lehet sikeres francia együttműködés nélkül. A német kormány ugyanakkor még mindig nem hagyta jóvá a Siemens Energy részvételét a gyártási folyamatban. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ez abszolút nem tisztességes és nem fair magatartás Németország kormányának részéről, hiszen az energiaellátás kérdése nemzeti hatáskörben van, az energiaellátás biztonsága szuverenitási kérdés

− közölte az MTI Szijjártó Péter szavait.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul elrendelt büntetőintézkedések miatt globális energiaellátási válság állt elő, miközben a klímaváltozás hatásai miatt egyre nő a nyomás a világon. − A jövőben az energiaellátás terén két dolgot kell megoldani. Hogy legyen biztonságos, olcsó, hosszú távon jó előre kiszámítható energiaellátás, és mindez úgy történjen meg, hogy a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vegyük − mondta. − Teljesen egyértelmű, hogy ezt a két célt a nukleáris energia tudja kielégíteni − jelentette ki. 

A miniszter közölte, hogy Magyarország az atomenergia területén Európában fontos vezető szerepet tölt be, s tagja azon nukleáris koalíciónak, amelyet viszont egyértelműen az észszerű energiapolitikát folytató Franciaország vezet. 

A nukleáris energia terén fontos együttműködés jött létre Franciaország és Magyarország között, amelynek immáron gyakorlati következményei és leágazásai is vannak

− fogalmazott.

Borítókép: Facebook/Orbán Viktor

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.