Finnország jóváhagyta a NATO-csatlakozást, majd kerítést kezdett építeni az orosz határon

A finn parlament szerdán megadta a végső jóváhagyást a skandináv ország történelmi jelentőségű NATO-csatlakozási kérelmének. A törvényhozók a szükséges jogszabályokkal együtt aláírták a tagságot. Nem sokkal később hivatalossá vált, hogy a skandináv állam Oroszországgal közös határszakaszának teljes hosszán biztonsági kerítés építésébe kezdett.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 15:16
Helsinki, 2023. március 1. A végeredmény a kijelzõn az ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást követõen a parlament üléstermében, Helsinkiben 2023. március elsején. Nagy többséggel, 184 igen szavazattal 7 nem ellenében elfogadta a finn parlament azt a jogszabályt, amely lehetõvé teszi az ország csatlakozását a NATO-hoz. Svédország Finnországgal közösen az ukrajnai háború tavalyi kitörése után kérte felvételét a NATO-ba. MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt Fotó: Kimmo Brandt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

184:7 arányban elfogadta a finn parlament alsóháza, a 200 fős Eduskunta azt az intézkedést, amely lehetővé teszi Finnország NATO-csatlakozását. Ezzel elhárult az utolsó akadály az ország részéről a harminctagú nyugati szövetséghez való csatlakozás elől. A szavazást Sanna Marin miniszterelnök balközép kormánya kezdeményezte, amely még az április 2-i finnországi parlamenti választások előtt szerette volna dűlőre vinni a kérdést, annak ellenére, hogy két NATO-tagország – Törökország és Magyarország – még nem ratifikálta Finnország és a szomszédos Svédország tagsági kérelmét.

A szerdai döntést Sauli Niinisto elnöknek kell törvénybe iktatnia, aki ígéretet tett arra, hogy ezt még az áprilisi parlamenti választások előtt megteszi.

Eközben Finnország megkezdte egy kétszáz kilométeres kerítés építését Oroszországgal közös határszakaszán a biztonság növelése érdekében.

A határőrség szerint a kerítés 3 méter magas lesz, tetején szögesdróttal.

Finnországnak van az Európai Unió leghosszabb, 1340 kilométeres határa Oroszországgal. Ezt jelenleg elsősorban könnyű fakerítésekkel biztosítják.

Finnország azért döntött a kerítés megépítése mellett, mert tavaly szeptember óta egyre több orosz próbál menekülni a sorozás, az ukrajnai bevetés elől.

Az imatrai határátkelőnél kedden kezdődtek meg a kerítés építési munkálatai az erdők kiirtásával, az útépítés és a kerítés telepítése pedig a tervek szerint még márciusban megkezdődik. A kerítés egyes szakaszain éjjellátó kamerákat, lámpákat és hangszórókat szerelnek fel. A határőrség közlése szerint az Imátránál megvalósuló 3 km-es kísérleti projekt várhatóan június végére fejeződik be.

A finnországi Imatra a térképen. (Forrás: Google Maps)

Finnország júliusban új módosításokat fogadott el a határőrizeti törvényhez, hogy lehetővé tegye erősebb kerítések építését. A jelenlegi fakerítések elsősorban az állatállomány határátlépésének megakadályozására szolgálnak.

 

Borítókép: A végeredmény a kijelzőn az ország NATO-csatlakozásáról szóló szavazást követően a parlament üléstermében, Helsinkiben 2023. március elsején (Fotó: MTI/EPA/Compic/Kimmo Brandt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.