Még több menekültet fogad be Kanada a Biden-kormány nyomására

Az amerikai elnök arra is próbálja rávenni Ottawát, hogy növelje két százalékra a védelmi kiadásait.

2023. 03. 24. 11:28
BIDEN, Joe; TRUDEAU, Justin; BIDEN, Jill
Ottawa, 2023. március 24. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (j2) és a felesége, Sophie Gregoire Trudeau (b) Joe Biden amerikai elnököt (j) és a feleségét, Jill Bident (b2) fogadja az ottawai kormányfõi rezidencián, a Rideau Cottage-nél 2023. március 23-án. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új megállapodásokat kötött Kanada és az Egyesült Államok a közös határukat sújtó migrációs nyomás visszaszorítása érdekében – közölték a szomszédos országok tisztségviselői. A 2002-ben született migrációs paktum átírásának részleteit pénteken közlik, Joe Biden amerikai elnök ottawai látogatásakor.

Bevándorlók érkeznek a Roxham Road határátkelőhöz 2023. március 3-án. Fotó: Europress/AFP/Sebastien St-Jean

A már napvilágot látott hírek szerint az egyezség értelmében ezentúl a teljes kanadai–amerikai határon visszafordíthatják azokat a menedékkérőket, akik már átutaztak egy biztonságos országon. Mindeddig ugyanis kivételt jelentettek a szabály alól a nem hivatalos határátkelőhelyek, mint például a két országot összekötő vidéki út, a Roxham Road. Az illegális átkelőn bevándorlók százai használják ki

Tavaly mintegy negyvenezren érkeztek illegális határátkelőkön Kanadába déli szomszédja felől, ami kilencszerese a 2021-es adatoknak – ekkor viszont a pandémia miatt még korlátozások voltak érvényben. Ugyanakkor a 2022-es belépések száma a koronavírus-járvány előtt mért adatokhoz képest is több mint a kétszeresére nőtt, 2019-ben csaknem 17 ezren közelítették meg az amerikai–kanadai határt.

A Biden-kormány nyomásása ugyanakkor Justin Trudeau kanadai miniszterelnök arra is rábólintott, hogy egy új menekültügyi eljárás keretében 15 ezer menekültet fogadjanak be az üldöztetés és erőszak elől Közép-és Dél-Amerikából.

Mindezt annak ellenére határozta el Kanada, hogy 2022-ben több mint egymillió fővel 38 és fél millióról 39 és fél millióra nőtt az ország lakossága. Egy év alatt utoljára 1957-ben emelkedett ennyivel a népesség. A statisztikai hivatal adataiból az is kiderült, a rekordmértékű növekedés 96 százalékban a bevándorlók magas számának tudható be.

A migráción kívül Joe Biden és Justin Trudeau pénteki megbeszéléseinek napirendi pontjait képezi még a kétoldalú kereskedelem, az ukrajnai háború és a védelmi politika. Az amerikai elnök vélhetően arra is próbálja majd rávenni a kanadai kormányfőt, hogy növelje két százalékra a védelmi kiadásait, az ország ugyanis egyelőre a bruttó hazai termék 1,2 százalékát fordítja erre a célra. Washington azok után sürgetné a többi között a légvédelem fokozására szomszédját, hogy februárban kínai megfigyelőléggömböket azonosítottak az észak-amerikai légtér felett.

 

Borítókép: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Joe Biden amerikai elnököt üdvözli az ottawai kormányfői rezidencián, a Rideau Cottage-nél 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.