Szánthó Miklós: Ne váltsunk tribünjegyet a woke cirkusz futamaira

A háromszoros világbajnok futama a progresszív bíróságon címmel tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán az Alapjogokért Központ főigazgatója Nelson Piquet bírósági ügyéről. A háromszoros Forma–1-es brazil világbajnokot rasszistának és homofóbnak minősített kijelentései miatt ítélték kártérítésre.

Magyar Nemzet
Forrás: FB2023. 03. 29. 12:54
null
Brazilian former racing driver Nelson Piquet arrives ahead of the Italian Formula One Grand Prix at the Autodromo Nazionale circuit in Monza on September 2, 2018. (Photo by Miguel MEDINA / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nelson Piquet-t, a Forma–1 korábbi háromszoros világbajnokát egy brazil bíróság több mint 340 millió forintnyi erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezte. A döntés értelmében ezt a pénzt „a faji egyenlőség előmozdítására és az »LMBTQIA+« közösség diszkriminációja elleni küzdelemre kell fordítani”. A bírák úgy ítélték meg, hogy az egykori autóversenyző rasszista és homofób kijelentéseket tett, amelyek kollektív erkölcsi károkozásnak minősülnek – idézte fel az esetet a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Szánthó Miklós, aki a megítélt összeget „picit magasnak” találja.

„Még akkor is, ha a baloldali vezetésű országokban intézményi szinten preferált identitáscsoportok önbecsülését első blikkre valóban sértőnek tűnő szavakról van szó” – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezetője, aki szerint „a sértés ténye nehezen azonosítható”.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik esetben a »bűntett« csak a bírók progresszív szemüvegén keresztül látszik, míg a másik esetben a taláros testület a »gondolatbűnözés« tényállására kénytelen támaszkodni. A büntetés gigantikussága a woke és polkorrektség regisztrált élettársi kapcsolatából kinövő biciklitúltolások szimbolikus, de nem elszigetelt esete

– állapította meg Szánthó Miklós. Felidézte a kifogásolt esetet, amikor Nelson Piquet egy ütközésről azt mondta, hogy a „neguinho” szándékosan ment neki Max Verstappennek, és súlyos karambolt okozott. A „neguinho” kifejezéssel Lewis Hamiltont illette, ami eredetileg portugálul „kis négert” jelent. Ám ezt a szót bőrszíntől függetlenül mindenki használja mindenki másra a brazíliai portugálban, kimondottan közvetlen, hétköznapi stílusban, bármiféle sértő szándék nélkül. Magyarban a helyes fordítása valószínűleg „fickó” vagy „arc” lenne – mutatott rá a főigazgató.

Nelson Piquet egy másik vitatott kijelentése Hamilton homoszexualitásáról szólt, azt „a logikai levezetést viszont, hogy ok-okozati összefüggés van Hamilton homoszexualitása és gyenge teljesítménye között (amúgy egyik sem igaz), már nem Piquet végezte el az »értekezésében«, hanem a tisztelt bíróság képzelte oda”. Szánthó Miklós szerint csupán vélelmezték, hogy „a vádlott nyilván homofób, tehát biztos így értette”.

Élek a gyanúperrel: ha a legutóbbi elnökválasztás idején Nelson Piquet nem Jair Bolsonarót támogatta volna olyan nagy elánnal, mint tette, hanem a balos Lulát, nem fogott volna ilyen vastagon a progresszív bíróság ceruzája, és az orwelli gondolatbűnöket sem vizionáltak volna oda, ahol egyébként nincsenek

– állapította meg az Alapjogokért Központ vezetője, aki a bírságot túlzásnak, az ítéletet pedig aránytévesztésnek tartja. Felidézte: „Láttunk már persze erőszakos polkorrektkedésből fakadó túlkapásokat bőven: »safe space megsértéséért« egyetemi tanárok kirúgását, misgendering bűnében vétkes rendőröket, transznemű mosdók ellen felszólaló, majd meglincselt klasszikus liberális értelmiségit.”

A »történelmi bűnöket« utólagos és pótlólagos álmoralizáló-jogi elégtételekkel kompenzálni igyekvő píszí woke-izmus legnagyobb veszélye, hogy azzá válik, ami a meghaladni kívánt diktatúrák legbelső valója: kollektív elmebajjá. Engedtessék meg, hogy mi ebből ne kérjünk idehaza, hadd ne váltsunk drága, de értéktelen tribünjegyet az egyre őrültebben száguldozó woke cirkusz futamaira

– írta a bejegyzésében Szánthó Miklós.

Borítókép: Nelson Piquet (Fotó: AFP/Miguel Medina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.