időjárás 20°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Szánthó Miklós: Ne váltsunk tribünjegyet a woke cirkusz futamaira

Magyar Nemzet
Forrás: FB
2023.03.29. 12:54 2023.03.29. 14:48
Szánthó Miklós: Ne váltsunk tribünjegyet a woke cirkusz futamaira

A háromszoros világbajnok futama a progresszív bíróságon címmel tett közzé bejegyzést a közösségi oldalán az Alapjogokért Központ főigazgatója Nelson Piquet bírósági ügyéről. A háromszoros Forma–1-es brazil világbajnokot rasszistának és homofóbnak minősített kijelentései miatt ítélték kártérítésre.

Nelson Piquet-t, a Forma–1 korábbi háromszoros világbajnokát egy brazil bíróság több mint 340 millió forintnyi erkölcsi kártérítés megfizetésére kötelezte. A döntés értelmében ezt a pénzt „a faji egyenlőség előmozdítására és az »LMBTQIA+« közösség diszkriminációja elleni küzdelemre kell fordítani”. A bírák úgy ítélték meg, hogy az egykori autóversenyző rasszista és homofób kijelentéseket tett, amelyek kollektív erkölcsi károkozásnak minősülnek – idézte fel az esetet a közösségi oldalán megosztott bejegyzésében Szánthó Miklós, aki a megítélt összeget „picit magasnak” találja.

„Még akkor is, ha a baloldali vezetésű országokban intézményi szinten preferált identitáscsoportok önbecsülését első blikkre valóban sértőnek tűnő szavakról van szó” – tette hozzá az Alapjogokért Központ vezetője, aki szerint „a sértés ténye nehezen azonosítható”.

Nagyon úgy tűnik, hogy az egyik esetben a »bűntett« csak a bírók progresszív szemüvegén keresztül látszik, míg a másik esetben a taláros testület a »gondolatbűnözés« tényállására kénytelen támaszkodni. A büntetés gigantikussága a woke és polkorrektség regisztrált élettársi kapcsolatából kinövő biciklitúltolások szimbolikus, de nem elszigetelt esete

– állapította meg Szánthó Miklós. Felidézte a kifogásolt esetet, amikor Nelson Piquet egy ütközésről azt mondta, hogy a „neguinho” szándékosan ment neki Max Verstappennek, és súlyos karambolt okozott. A „neguinho” kifejezéssel Lewis Hamiltont illette, ami eredetileg portugálul „kis négert” jelent. Ám ezt a szót bőrszíntől függetlenül mindenki használja mindenki másra a brazíliai portugálban, kimondottan közvetlen, hétköznapi stílusban, bármiféle sértő szándék nélkül. Magyarban a helyes fordítása valószínűleg „fickó” vagy „arc” lenne – mutatott rá a főigazgató.

Nelson Piquet egy másik vitatott kijelentése Hamilton homoszexualitásáról szólt, azt „a logikai levezetést viszont, hogy ok-okozati összefüggés van Hamilton homoszexualitása és gyenge teljesítménye között (amúgy egyik sem igaz), már nem Piquet végezte el az »értekezésében«, hanem a tisztelt bíróság képzelte oda”. Szánthó Miklós szerint csupán vélelmezték, hogy „a vádlott nyilván homofób, tehát biztos így értette”.

Élek a gyanúperrel: ha a legutóbbi elnökválasztás idején Nelson Piquet nem Jair Bolsonarót támogatta volna olyan nagy elánnal, mint tette, hanem a balos Lulát, nem fogott volna ilyen vastagon a progresszív bíróság ceruzája, és az orwelli gondolatbűnöket sem vizionáltak volna oda, ahol egyébként nincsenek

– állapította meg az Alapjogokért Központ vezetője, aki a bírságot túlzásnak, az ítéletet pedig aránytévesztésnek tartja. Felidézte: „Láttunk már persze erőszakos polkorrektkedésből fakadó túlkapásokat bőven: »safe space megsértéséért« egyetemi tanárok kirúgását, misgendering bűnében vétkes rendőröket, transznemű mosdók ellen felszólaló, majd meglincselt klasszikus liberális értelmiségit.”

A »történelmi bűnöket« utólagos és pótlólagos álmoralizáló-jogi elégtételekkel kompenzálni igyekvő píszí woke-izmus legnagyobb veszélye, hogy azzá válik, ami a meghaladni kívánt diktatúrák legbelső valója: kollektív elmebajjá. Engedtessék meg, hogy mi ebből ne kérjünk idehaza, hadd ne váltsunk drága, de értéktelen tribünjegyet az egyre őrültebben száguldozó woke cirkusz futamaira

– írta a bejegyzésében Szánthó Miklós.

Borítókép: Nelson Piquet (Fotó: AFP/Miguel Medina)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.