időjárás 10°C Zalán 2023. március 30.
logo

Vucsics: Az ICC döntése azt mutatja, hogy nem hajlandók békéről beszélni

Wittich Zoltán
2023.03.19. 14:19 2023.03.19. 16:50
Vucsics: Az ICC döntése azt mutatja, hogy nem hajlandók békéről beszélni

Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár után Alekszandar Vucsics szerb elnök is kifejtette álláspontját a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntéséről, amelyben elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A szerb államfő szerint az ICC nem hozott „bölcs” döntést, sőt szerinte csak messzebb került a tűzszünet és béke lehetősége, hiszen így nehezebbé vált az orosz elnökkel való kommunikáció.

„Remek, tehát háborús bűnökkel vádolták meg, de akkor most mi lesz? Kivel fognak tárgyalni? Vagy nem lesznek tárgyalások és a vereségre várnak? Naivitás azt gondolni, hogy három, hat vagy tizenkét hónap alatt le lehet győzni Oroszországot” – idézte a Politika szerb lap Alekszandar Vucsics szerb elnököt, aki – a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás mellett – a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntéséről fejtette ki az álláspontját. 

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az ICC pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, azzal vádolva őt – és más orosz tisztviselőket –, hogy részt vett ukrán gyermekek Oroszországba történő deportálásában, amelyet háborús bűnnek neveztek. Moszkva tagadta az invázió során elkövetett háborús bűncselekmények vádját. 

Míg a Kreml szerint a bíróság Putyin elleni vádjai felháborítók és értelmetlenek az oroszországi joghatóságra nézve – lévén Oroszország nem tagja az ICC-nek.

Biden és Scholz üdvözölte a döntését

„Tartózkodtam volna attól, hogy megjegyzéseket fűzzek ehhez a döntéshez, de mivel ezt Scholz és Biden is megtette, én is elmondom az álláspontomat” – fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök is üdvözölte az ICC döntését – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem tagja a nemzetközi intézménynek.

Sőt a német igazságügyi miniszter, Marco Buschmann a Bild am Sonntag német lapnak azt mondta, hogy „azonnal letartóztatnánk Putyint, ha belépne Németországba”.

A politikus a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási kérésére hivatkozott, amely szerint Németországnak kötelessége lenne eljárni az orosz elnökkel szemben, ha országa területére lépne. Alekszandr Basztrikin, az oroszországi nyomozóbizottság elnöke jogi vizsgálatot rendelt el a német kijelentéseket követően.

Nem hajlandók a békére és a tűzszünetre

„Nem vagyok biztos abban, hogy ez bölcs és kiszámított lépés volt, de abban igen, hogy egy nagyhatalom vezetőjét nem szabad egy kis országéhoz hasonlítani” – folytatta véleményét Vucsics, utalva arra, hogy Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnököt is háborús bűnösnek nevezte meg a nemzetközi közösség.

A döntésük arról tanúskodik, hogy nem hajlandók békéről, fegyverszünetről és az emberi életek megőrzéséről tárgyalni

– húzta alá a szerb elnök. Hozzátette:

Kétségtelen, hogy mindennek a célja az, hogy megnehezítsék az orosz elnök kommunikációját más politikusokkal.

Putyin esetleges szerbiai letartóztatásának kérdését Vucsics „értelmetlennek nevezte”, mert szerinte világos, hogy amíg tart a háború, addig az orosz elnök nem fog Belgrádba látogatni.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtóértekezletet tart a kormányának a koszovói helyzettel foglalkozó ülése után Belgrádban 2023. január 23-án (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.