Vucsics: Az ICC döntése azt mutatja, hogy nem hajlandók békéről beszélni

Joe Biden amerikai elnök és Olaf Scholz német kancellár után Alekszandar Vucsics szerb elnök is kifejtette álláspontját a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntéséről, amelyben elfogatóparancsot adtak ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A szerb államfő szerint az ICC nem hozott „bölcs” döntést, sőt szerinte csak messzebb került a tűzszünet és béke lehetősége, hiszen így nehezebbé vált az orosz elnökkel való kommunikáció.

2023. 03. 19. 14:19
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2023. január 24. Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart a kormányának a koszovói helyzettel foglalkozó ülése után Belgrádban 2023. január 23-án. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Remek, tehát háborús bűnökkel vádolták meg, de akkor most mi lesz? Kivel fognak tárgyalni? Vagy nem lesznek tárgyalások és a vereségre várnak? Naivitás azt gondolni, hogy három, hat vagy tizenkét hónap alatt le lehet győzni Oroszországot” – idézte a Politika szerb lap Alekszandar Vucsics szerb elnököt, aki – a Szerbia és Koszovó közötti megállapodás mellett – a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntéséről fejtette ki az álláspontját. 

Mint arról lapunk is beszámolt korábban, az ICC pénteken elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen, azzal vádolva őt – és más orosz tisztviselőket –, hogy részt vett ukrán gyermekek Oroszországba történő deportálásában, amelyet háborús bűnnek neveztek. Moszkva tagadta az invázió során elkövetett háborús bűncselekmények vádját. 

Míg a Kreml szerint a bíróság Putyin elleni vádjai felháborítók és értelmetlenek az oroszországi joghatóságra nézve – lévén Oroszország nem tagja az ICC-nek.

Biden és Scholz üdvözölte a döntését

„Tartózkodtam volna attól, hogy megjegyzéseket fűzzek ehhez a döntéshez, de mivel ezt Scholz és Biden is megtette, én is elmondom az álláspontomat” – fogalmazott a politikus, utalva arra, hogy Olaf Scholz német kancellár és Joe Biden amerikai elnök is üdvözölte az ICC döntését – annak ellenére, hogy az Egyesült Államok nem tagja a nemzetközi intézménynek.

Sőt a német igazságügyi miniszter, Marco Buschmann a Bild am Sonntag német lapnak azt mondta, hogy „azonnal letartóztatnánk Putyint, ha belépne Németországba”.

A politikus a Nemzetközi Büntetőbíróság letartóztatási kérésére hivatkozott, amely szerint Németországnak kötelessége lenne eljárni az orosz elnökkel szemben, ha országa területére lépne. Alekszandr Basztrikin, az oroszországi nyomozóbizottság elnöke jogi vizsgálatot rendelt el a német kijelentéseket követően.

Nem hajlandók a békére és a tűzszünetre

„Nem vagyok biztos abban, hogy ez bölcs és kiszámított lépés volt, de abban igen, hogy egy nagyhatalom vezetőjét nem szabad egy kis országéhoz hasonlítani” – folytatta véleményét Vucsics, utalva arra, hogy Szlobodan Milosevics egykori jugoszláv elnököt is háborús bűnösnek nevezte meg a nemzetközi közösség.

A döntésük arról tanúskodik, hogy nem hajlandók békéről, fegyverszünetről és az emberi életek megőrzéséről tárgyalni

– húzta alá a szerb elnök. Hozzátette:

Kétségtelen, hogy mindennek a célja az, hogy megnehezítsék az orosz elnök kommunikációját más politikusokkal.

Putyin esetleges szerbiai letartóztatásának kérdését Vucsics „értelmetlennek nevezte”, mert szerinte világos, hogy amíg tart a háború, addig az orosz elnök nem fog Belgrádba látogatni.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök sajtóértekezletet tart a kormányának a koszovói helyzettel foglalkozó ülése után Belgrádban 2023. január 23-án (Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.