„A hírszerzőknek is Puccini a kedvenc zeneszerzője” + videó

A kiszivárgott titkos amerikai diplomáciai iratok volt a téma a HírTV Napi aktuális című műsorában, ahol Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő elmondta, minden érintett ország számára kellemetlen az ügy.

Munkatársunktól
Forrás: Hír TV2023. 04. 12. 22:06
null
Zaporizzsja, 2023. március 14. Ukrán területvédelmi dandár katonái kiképzésen vesznek részt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 14-én. MTI/AP/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Castel úgy fogalmazott, hogy mindez nemcsak az amerikai kormányon, hanem Amerika szövetségesein, de még az ellenségein is sebet ejtett. A szakértő külön is kiemelte Oroszországot, amellyel kapcsolatban olyan értékeléseket tartalmaznak a kiszivárgott iratok, hogy egy meggyengült és meglehetősen bizonytalan orosz hadsereget mutatnak be. 

Más kérdés, hogy mindez mennyire igaz, ez csupán „egy hírszerzési termék”, amit letettek a döntéshozók asztalára. Attól, hogy egy dokumentum fejlécén megjelenik az, hogy szigorúan bizalmas vagy szigorúan titkos, nem jelenti azt, hogy ez igaz, vagy valóban értékes információ.

Robert C. Castel jelezte, hogy kielemezte a kérdéses iratokat, amelyek szerinte két lényeges kérdést vetnek fel. Az egyik az ukrán légvédelem állapotára vonatkozik, és az amerikai értékelés az, hogy körülbelül május közepére az ukrán légvédelemnek az első rétege ki fog merülni teljesen, elfogynak a rakéták, ami ahhoz vezet majd, hogy Oroszország valóban megszerzi a légi fölényt. 

A másik a sokat emlegetett nagy tavaszi ukrán offenzíva, de a biztonságpolitikai szakértő szerint az iratok világosan megmutatják, hogy nincs erre jelenleg felkészülve az ukrán hadsereg.

Castel arra számít, hogy nőni fog az amerikai szerepvállalás Ukrajnában, ugyanakkor erre hatással lehetnek más válságok is a világban, például Tajvan esetében.

Ha Tajvannál kitör egy nagyobb válság, akkor nem kizárt az, hogy úgy fogják ejteni ezt az egész ukrán válságot, mint egy rossz beszélgetést 

– fogalmazott a szakértő.

A műsorban az is felvetődött, hogy dokumentumok alapján magyar politikusokat is lehallgattak. A szakértő szerint mindennek egyértelmű politikai célja lehet.

Nyilvánvaló, hogy itt eszközöket, kapaszkodókat keresnek arra, hogy nyomást gyakoroljanak politikusokra, esetleg megbuktassanak politikusokat. Puccini a kedvenc zeneszerzője a hírszerzőknek is, tehát ezek a dolgok soha nem öncélúak 

– ecsetelte Robert C. Castel.

Ugyanakkor sokszor azok az elemzők, akik ezeket a hírszerzési nyersanyagokat földolgozzák, nem mindig vannak a helyzet magaslatán, és nem mindig tudják pontosan, hogy mi az, amit hallottak – vélekedett a szakértő.

Mint ismert, 53 titkos, illetve minősített irat került az internetre a közelmúltban, amelyek az ukrán háborúról szóló tervek és adatok mellett érintik Dél-Koreát, Egyiptomot és az Egyesült Arab Emirátusokat is. Olyan iratokról van szó, amelyek az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon napi jelentéseiben szerepelnek, és amelyek mintegy ezer és ötezer fő közötti, arra megfelelő felhatalmazással rendelkező személyhez jutnak el. Az ügyben az amerikai igazságügyi minisztérium már korábban bűnügyi nyomozást indított.

Borítókép: Ukrán területvédelmi dandár katonái kiképzésen vesznek részt a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen az Ukrajna elleni orosz háború alatt, 2023. március 14-én. (Forrás: MTI/AP/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.