Amerikában húsz év börtön járhat azért, amit itthon a dollárbaloldal elkövetett

Akár húsz év börtönbüntetést is kaphat Prakazrel „Pras” Michel Grammy-díjas zenész, amiért többek között Barack Obama elnökválasztási kampányába külföldről származó adományokat jutatott el. Az ügyészség szerint Michel több millió dollárt kapott a csalásokban való részvételéért. Ám ő azzal védekezett, hogy „rossz jogi tanácsokat” kapott. Az ügyben Leonardo Di Caprio is érintett.

Magyar Nemzet
Forrás: The New York Times, BBC, New York Post2023. 04. 27. 16:45
A zenész, Prakazrel „Pras” Michel megérkezik a bíróságra a több millió dolláros illegális lobbizást és kampánytámogatást érintő ügyében, 2023.04.26-án. (Fotó: The Washington Times / Twitter)
A zenész, Prakazrel „Pras” Michel megérkezik a bíróságra a több millió dolláros illegális lobbizást és kampánytámogatást érintő ügyében, 2023.04.26-án. (Fotó: The Washington Times / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az Egyesült Államok „előszeretettel” avatkozik be más országok választásaiba – lásd a tavalyi magyar országgyűlési választásokat, ahol a baloldali összefogás mintegy 4 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott a tengerentúlról – azonban odahaza szigorú törvényekkel védik magukat a külföldi befolyásolási kísérletektől. Olykor csak utólagos sikerrel.

 

Pénzmosás, illegális lobbizás és kampányfinanszírozás, tanúk befolyásolása

Mások mellett a The New York Times amerikai lap is beszámolt arról, hogy tegnap bűnösnek találták Prakazrel „Pras” Michel Grammy-díjas zenészt, akit mintegy százmillió dolláros illegális lobbitevékenységgel és kampánytámogatásokkal való visszaéléssel vádoltak meg, amelyet az ügyészség szerint arra használt, hogy befolyásolja az amerikai választásokat.

Michelt azzal vádolták, hogy egy mára szökésben lévő malajziai üzletembertől (Low Taek Jho) származó pénzt juttatott el „mikroadományok” formájában Barack Obama korábbi amerikai elnök 2012-es újraválasztási kampányába.

 Később pedig a Trump-adminisztráció alatt megpróbálta megvesztegetni az igazságügyi minisztériumot, hogy függesszék fel a Low ellen sikkasztással kapcsolatban indított szövetségi nyomozást. Egy másik esetben pedig Kína nevében próbált meg elfojtani egy igazságügyi minisztériumi vizsgálatot és befolyásolni egy bűncselekménnyel vádolt nem regisztrált hírszerző kiadatási ügyet.

Helyzetét súlyosbítja, hogy a malajziai üzletember vagyonának egy részét egy malajziai állami befektetési alapból (1MDB) lopta el.

A védelem azzal érvelt, hogy Michelnek pénzre volt szüksége és „rossz jogi tanácsokat kapott”.

Az ügyészek szerint azonban Michel a malajziai üzletember nevében adományozta a pénzt, majd később eldobható mobiltelefonokról helyezett nyomást más adományozókra, hogy azok ne beszéljenek a nyomozókkal.

Az ügyészek szerint Michel több millió dollárt kapott a csalásokban való részvételéért.

A mai ítélet azt mutatja, hogy bárki, aki jogellenesen, külföldről finanszírozva kíván befolyást szerezni amerikai tisztviselőktől, a választásokon vagy az igazságszolgáltatási rendszerben, az bíróság elé kerül

– fogalmazott  Kenneth A. Polite Jr., az igazságügyi minisztérium főügyészhelyettese nyilatkozatában.

A bíróság tíz vádpontban állapította meg bűnösségét, mások mellett pénzmosás, illegális lobbizás, kampányfinanszírozási jogsértések és tanú befolyásolása miatt. 

Akár húsz év börtönt is kaphat.

 

Leonardo Di Caprio is érintett az ügyben

Az ügyben egyébként Leonardo Di Caprio színész is érintett, ugyanis Low 9 millió dollár „lopott pénzzel” vett részt a Wall Street farkasa című film finanszírozásában is, amelyben Di Caprio a főszerep mellett produceri – forrásokat becsatornázó – munkát is végzett.

Vallomásában „Low-t évekkel ezelőtt egy törvényes üzletembernek” írta le, aki az „Obama-kampányban is adományozóként lépett fel”.

Michel tanúvallomása szerint a malajziai üzletember 2012-ben közös képet szeretett volna Obamával, és ezért hajlandó volt dollármilliókat is kifizetni. A zenész beleegyezett a segítségbe, és a kapott pénz egy részét arra használta fel, hogy barátainak fizesse az adománygyűjtő rendezvényeken való részvételt.

Senki nem mondta, hogy ez illegális

 – szabadkozott.

 

Külföldről nem lehet kampányolni

Noha az Egyesült Államokban a bejegyzett lobbisták szigorú szabályok mentén legálisan végezhetik tevékenységüket, érvényt szerezve egy-egy politikusnál az általuk képviselt vállalat érdekeinek – adományokért cserébe azért, hogy az állami finanszírozás hiányát piaci alapon töltsék fel a kampány során – a külföldi adományokkal szemben egyértelmű törvények vannak érvényben.

A szövetségi törvény tiltja a szövetségi, állami vagy helyi választások közvetlen vagy közvetett külföldi állampolgárok általi vagy tőlük származó hozzájárulásokat, adományokat, kiadásokat és kifizetéseket, ideértve az előlegeket is

olvasható a szövetségi választási bizottság honlapján.

Sőt a finanszírozás mellett a törvény kimondja, hogy „külföldi állampolgárok a választásokkal kapcsolatos döntésekben, irányítási folyamatokban, ellenőrzésekben közvetlenül és közvetetten sem vehetnek részt”.

Borítókép: A zenész, Prakazrel „Pras” Michel megérkezik a bíróságra a több millió dolláros illegális lobbizást és kampánytámogatást érintő ügyében, 2023. 04. 26-án. (Fotó: The Washington Times / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.