Csúfos kudarcot vallott a Biden-kormányzat külpolitikája az orosz–ukrán háborúban

Kudarcot vallott az Egyesült Államok külügyminisztériuma – erre mutatott rá véleménycikkében Stephen M. Walt, a Foreign Policy amerikai lap munkatársa. A szerző szerint ugyanis a Fehér Házhoz tartozó intézmények alulfinanszírozottak és túlterheltek. Stephen M. Walt egyúttal kemény kritikát is megfogalmazott a Joe Biden elnök vezette adminisztrációval szemben: noha Biden azt ígérte, hogy a diplomáciára fogja helyezni a hangsúlyt, kevés eredményt ért el ezen a téren. A Kínával való konfliktus, az orosz–ukrán háború – sorolta cikkében a szerző az amerikai külpolitika kudarcait.

Magyar Nemzet
Forrás: Foreign Policy2023. 04. 02. 19:26
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Általánosan elismert igazság, hogy az Egyesült Államok diplomáciai intézményei – különösen a külügyminisztérium – alulfizetettek és túlterheltek – kezdte véleménycikkét a Foreign Policy hasábjain Stephen M. Walt, az amerikai lap munkatársa.

A szerző ugyanis rámutatott: noha a Biden-adminisztráció azzal az ígérettel lépett hivatalba, hogy a diplomáciát helyezi az amerikai külpolitika középpontjába, mégis viszonylag kevés eredményt tud felmutatni az elmúlt két évből.

Cikkében feltette a kérdést, hogy ha az állami intézményekben ilyenek a körülmények, akkor miért szentelt ennyi időt Washington a második demokráciacsúcs megszervezésére. Stephen M. Walt ugyanis úgy tudja, hogy Joe Biden elnök, Antony Blinken külügyminiszter és a külügyminisztérium számos magas rangú alkalmazottja több száz munkaórát szentelt az eseménynek, noha annak semmilyen gyakorlati jelentősége nincsen.

A szerző szerint az elsődleges probléma Biden kormányzatában, hogy a „demokrácia vs. autokrácia” narratíva mentén gondolkoznak, ám ez a fajta keretezés több problémát okoz az amerikai diplomáciának, mint amennyit megold.

„Nem segíti az Egyesült Államokat abban, hogy hatékonyabban működjön együtt azokkal az aurokratikus kormányokkal, amelyek száma meghaladja a világ demokráciáinak számát, és amelyek nagyobb segítségre lehetnek a nagyhatalmi versengés fokozódásával” – fűzte hozzá. Stephen M. Walt cikkében kiemelte, hogy Biden és Blinken nem igazán tudott az Egyesült Államoknak tekintélyt kivívni több partner esetében sem: „az egyiptomi kormány rutinszerűen figyelmen kívül hagyja az Egyesült Államok emberi jogi aggályait, miközben továbbra is zsebre teszi az amerikai gazdasági segélyeket” – hozta fel példaként.

A szerző rámutatott, az amerikai diplomácia Kínával szemben is kudarcot vallott. Emlékeztetett, Blinken 2021-ben még az mondta, „az Egyesült Államok versenyképes lesz, amikor kell, együttműködő, amikor lehet, és ellenséges, amikor kell” – azonban az első és a harmadik pont került középpontba a Foreign Policy munkatársa szerint.

LAVROV, Szergej; BLINKEN, Antony
Kombókép Szergej Lavrov orosz külügyminiszterről (b) és Anthony Blinken amerikai külügyminiszterről, amint a G20 külügyminiszteri értekezletére érkeznek Újdelhiben 2023. március 2-án. Fotó: MTII/Manis Szvarup

A véleménycikk felsorolásában az orosz–ukrán háború is helyet kapott.

 

A kegyetlen valóság az, hogy egy elhúzódó háború, amely úgy végződik, hogy Oroszország ellenőrzése alá vonja a Donyec-medence egy részét vagy egészét, Ukrajna pedig elnéptelenedik és súlyos károkat szenved, nem fog túl nagy külpolitikai eredménynek tűnni. Mindannyian reméljük, hogy ez nem történik meg, de semmiképpen sem zárható ki

 

– írta Stephen M. Walt.

„A Biden-kormányzat kiváló munkát végzett egy olyan problémára adott válaszadásban, amelyet legalább részben önmaga generált” – mutatott rá a szerző. Álláspontja szerint noha a háború gyökerei megelőzték Biden beiktatását, sem ő, sem Blinken nem vette észre időben a háború jeleit. „Nem ismerték fel, hogy Oroszország egzisztenciális fenyegetésként tekint az ukrajnai folyamatokra, és nem is tettek meg mindent, hogy a háborút elkerüljék” – fogalmazott.

 

Mint írtam, Putyin közvetlenül felelős a háborúért, de a Nyugat sem feddhetetlen. Valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, el lehetett-e volna kerüli a háborút, ha az Egyesült Államok és európai szövetségesei komolyan veszik Oroszország biztonságpolitikai aggályait, és makacskodás helyett lemondanak arról a tervükről, hogy Ukrajna egy nap csatlakozzon a NATO-hoz

 

– írta Stephen M. Walt.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.