Német képviselő: Elég volt az USA-val szembeni szélsőségesen alárendelt viszonyból

Berlinnek szakítania kell az Egyesült Államokkal fennálló „szélsőséges alárendeltségi viszonyával és a nemzetközi jog megsértésével jellemezhető” külpolitikájával – hangzott el a parlamenti felszólalásban.

Munkatársunktól
Forrás: V4NA2023. 04. 07. 14:21
BLINKEN, Antony; BAERBOCK, Annalena
München, 2023. február 17. Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencia keretében tartott kétoldalú találkozón 2023. február 17-én. MTI/EPA/Getty Images pool/Johannes Simon Fotó: Johannes Simon
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 78 év után itt az ideje, hogy az amerikai katonák hazatérjenek. Minden más szövetséges már régen elhagyta Németországot – jelentette ki a szélsőbaloldali Die Linke parlamenti képviselője a Bundestagban. 

Sevim Dagdelen azon az ülésen szólalt fel, amelyet a Marshall-terv 75. évfordulója alkalmából tartottak. 

Dagdelen úgy vélekedett, hogy Németországnak követelnie kell, hogy a területén állomásozó amerikai erőket vonják ki, az amerikai atomfegyverekkel együtt. 

– Az amerikai atomfegyvereknek menniük kell 

– szögezte le.

A Die Linke képviselője úgy érzi, hogy Berlinnek fel kell hagynia az Egyesült Államokkal fennálló „szélsőséges alárendeltségi viszonyával”, s a német külpolitika szerinte megsérti a nemzetközi jogot.

A politikus amondó, hogy az USA hadseregének németországi támaszpontjai idegen övezetek a német államon belül, ahol a német alkotmány már nem is érvényes.

Mivel az amerikaiak ezeket a támaszpontokat külföldi háborúkhoz, halálos dróncsapásokhoz is használják, így ezzel megsértik  a nemzetközi jogot. 

Dagdelen kritizálta a németországi amerikai Ramstein bázison tartott rendszeres NATO-találkozókat is, amelyeken a Kijevnek nyújtott katonai segélyekről tárgyalnak. Washington úgy ad otthont ezeknek a konferenciáknak, „mintha a megszállási statútum még mindig érvényben lenne¨ – érvelt a politikus, aki egyébként a parlament külügyi bizottságának is tagja.

Szerinte az Egyesült Államok tűzvonalba állította Németországot a német gyártmányú Leopard harckocsik Ukrajnának történő szállításaival. 

Felidézte, hogy a német törvényhozás már 2010-ben határozatot hozott az amerikai atomfegyverek kivonásáról az ország területéről, de ezek a fegyverek még mindig a helyükön vannak, ami elfogadhatatlan. A képviselő felszólította a szociáldemokrata–zöld–liberális német kormányt, hogy védje meg „demokratikus szuverenitását”, és „Miért nem hajlandó a szövetségi kormány 20 év után sem elítélni az Egyesült Államok iraki agressziós háborúját, mint a nemzetközi jog megsértését?” – tette fel a kérdést Sevim Dagdelen a V4NA hírügynökség beszámolója szerint.

 

Az amerikai kormányzat azt a benyomást kelti, hogy nem akar szövetségeseket, csak hűséges vazallusokat

 

– mondta a képviselő.

Sevim Dagdelen azt is sérelmezte, hogy több mint 35 ezer amerikai katona állomásozott Németország területén 2022-ben, ez jóval magasabb szám, mint bármelyik másik EU-tagországban.

Korábban egy interjúban Dagdelen elítélte az ukrajnai konfliktust, mint az Oroszország elleni NATO-helyettesháborút, és sajnálkozott, hogy az EU tagállamai amerikai vazallusként viselkednek, és feláldozzák saját gazdasági érdekeiket az amerikai vállalatok érdekében. 

– Tömeges eltolódás zajlik az Egyesült Államok javára, amely az ipari támogatások több milliárd dolláros programjával megtámadja Európát mint ipari központot. Szükségünk van tehát arra, hogy Németország valóban emancipálódjon végre, és Európa végre érvényesítse magát, véget vetve az értelmetlen gazdasági háborúnak, és európai diplomáciai kezdeményezést indítva az ukrajnai háború befejezésére – magyarázta a baloldali politikus.

Borítókép: Annalena Baerbock német és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a müncheni biztonságpolitikai konferencia alatt tartott kétoldalú találkozón 2023. február 17-én. (Forrás: MTI/EPA/Getty Images pool/Johannes Simon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.