időjárás 20°C Magdolna 2023. május 29.
logo

Óriási a migrációs nyomás Cipruson

V4NA
2023.04.01. 06:24 2023.04.01. 09:04
Óriási a migrációs nyomás Cipruson

A jelenleg Cipruson tartózkodó menedékkérők száma 2016 óta 490 százalékkal nőtt – közölte Constantinos Ioannou. A ciprusi belügyminiszter a parlamenti belügyi bizottság előtt mutatott rá a szigetországot érintő, egyre fokozódó migrációs nyomás veszélyeire. Mint mondta, 2022-ben összesen 21 565 új menedékkérelmet regisztráltak.

Sokat olvasni arról a kelet-mediterrán útvonalról, amelyen a bevándorlók Görögországba és Bulgáriába igyekeznek bejutni, elsősorban Törökországból, de Ciprusról kevesebb szó esik. A belügyminiszter és az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex hivatalos adatait összevetve világossá válik, hogy a tavaly ezen az útvonalon utazó 42 831 migráns több mint fele valóban Cipruson kötött ki.

A 2016 óta érkezett 55 ezer új bevándorló az ország 1,24 millió lakosának csaknem öt százalékát teszi ki, ami az ország demográfiai összetételének érezhető változásáról árulkodik. 

A szigeten lévő migránstáborok már túlzsúfoltak, és tavaly több esetben is rohamrendőröket kellett kivezényelni a befogadóközpontokba a rivális csoportok összetűzései miatt.

Az újonnan érkezők közelmúltbeli beáramlása képezi az alapját a ciprusi kormány által javasolt új migrációs és menekültügyi tárca létrehozásának, az erről szóló törvényt várhatóan májusban vitatják meg a törvényhozók. Ennek értelmében több embert vennének fel a határbiztonság növelése érdekében, különösen az ország északi részén lévő ütközőzóna közelében.

A ciprusi belügyminiszter a kialakult helyzet miatt arra szólította fel az Európai Uniót, hogy nagyobb mértékben segítse a blokk külső határán fekvő nemzeteket a válság kezelésében. 

Mint mondta, teljesen mindegy, hogy mit tesz jelenleg a kormány, ha Törökország nem hajlandó lépéseket tenni a törökök által megszállt északi részen a migrációs hullám megfékezésére, akkor sem a létszámnövelés, sem a gyorsított menekültügyi eljárások nem fognak változtatni a helyzeten. A miniszter emellett kötelezővé tenné a többi uniós tagállamba történő áthelyezési kvóták bevezetését.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a számok gyors növekedése az elmúlt években a ciprusiak egyre negatívabb hozzáállását eredményezte a migránsokkal és menedékkérőkkel szemben. 

Borítókép: Migránsok a ciprusi főváros közelében fekvő befogadóközpont előtt (Fotó: AFP/Petros Karadijias)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.