„Úgy tűnik, a Fehér Házban senki sem fogta fel igazán, hogy vesztésre állunk”

Az Egyesült Államok beavatkozása az ukrán válságba súlyos következményekkel jár az ország számára – mondta Douglas Macgregor ezredes, a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója az ifjabb Donald Trumpnak adott interjújában.

Magyar Nemzet
2023. 05. 17. 10:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A gazdaságunk negyedik stádiumú rákban szenved − kezdte értékelését Macgregor ezredes. Szerinte már Trump elnöksége idején is bajban volt az amerikai gazdaság, azonban a volt elnök sokat tett azért, hogy ezeket a problémákat kezelje.

Nem véletlen, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a választók is kompetensebbnek tartják a gazdaság irányításában Trumpot, mint Joe Biden jelenlegi elnököt.

Az amerikai haderőt az ezredes szerint „le kellene fejezni”, mert a teljes vezetését megfertőzte a woke politika negyedik stádiumú rákja, ráadásul nem hisznek semmiben, csak abban, ami előléptetést jelent számukra vagy amivel kitömhetik a zsebeiket. A szolgálat eszméje gyakorlatilag eltűnt a fegyveres erők vezetéséből, így pedig nehéz megtartani a jó katonákat.

Amerika az elmúlt évtizedekben rendre olyan konfliktusokba szállt be, amelyek nem szolgálták az amerikaiak érdekeit, viszont pénznyelőként működtek, fejtegette Macgregor. Trump próbálta ezekből kivonni az országot, azonban a jelenlegi politikai garnitúrának fogalma sincs, hogyan néz ki egy valódi háború. Amerika hozzászokott ahhoz, hogy olyanokkal harcol, akiket pusztán tűzerővel könnyedén le tud győzni, és ez lustává tette a hadseregét. A gond az, hogy Oroszország nem Irak és nem Afganisztán, hangsúlyozta a szakértő.

Az egyre mélyülő tajvani válság fényében a hadvezetés köreiből elhangzott, hogy az Egyesült Államok akár egyszerre is elbírna Oroszországgal és Kínával. Az ezredest felháborította ez a kijelentés. 

Legutóbb Adolf Hitler szerint volt a kétfrontos háború gyerekjáték

− fogalmazott.

Ráadásul az Ukrajna melletti összefogást korántsem akkora, mint azt a fehér házi elit láttatni szeretné. – Nincs velünk az egész világ az ukrán ügyben. A világ nagy része épp hogy ellenünk van − mutatott rá Macgregor. Szerinte

A globalistáknak az az érdeke, hogy megszerezzék és kiaknázzák Ukrajna erőforrásait, és alárendelt országgá tegyék. 

– Ugyanezt akarják elérni Oroszországgal kapcsolatban is, ezért nem szólt ez a háború Ukrajnáról soha − mondta a korábbi katonai vezető. Szerinte mivel stratégiai elemzés nem készült, a globalista elit abban a hitben élt, hogy még mindig az 1992-es, gyenge Oroszországgal állak szemben.

– Most pedig leckét kapunk. Nem törődtünk az oroszok jogos aggodalmaival a kelet-ukrajnai tevékenységünk kapcsán. Azt mondták, nem szeretnék, ha a NATO a határaikig érne. Senki sem törődött velük.

A konfliktus eszkalációja komoly veszélyekkel járna nem csupán Európa, hanem az egész világ számára, emelte ki. 

Attól tartok, hogy nyomást gyakorolnak majd, hogy amerikai erőket küldjenek Lengyelországba és Romániába, valamint lengyel és esetleg román erőket Nyugat-Ukrajnába. És ha ez bekövetkezik, akkor lekerül a kesztyű. Mert az igazat megvallva, eddig Putyin óriási önmérsékletet és türelmet tanúsított. Nem akar háborút a Nyugattal, ha ezt akarná, már bekövetkezett volna. De ha beavatkozunk Nyugat-Ukrajnában, akkor vége. Akkor teljes körű háború lesz.

Az pedig könnyen regionálissá vagy globálissá terebélyesedhet, és úgy tűnik, a Fehér Házban senki sem fogta fel igazán, hogy vesztésre állunk − folytatta az ezredes.

A fenyegető vereség egyik következménye pedig az lehet, hogy a BRICS, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika további 81 taggal bővül, és ők mind olyan valutát fognak használni, amely aranyalapú. Ezzel a dollár háttérbe szorulna a világgazdaságban, ami drámai hatással lehet az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolataira és tágabb értelemben a gazdaságára. – Egy súlyos gazdasági válság felé haladunk. És ha egyszer azt mondjuk az embereknek, hogy nem lesz elegendő élelmük, hogy nem engedhetik meg maguknak az élelmiszereket, mert annyira magasak az árak, annak az lesz a vége, ami Párizsban történt 1789-ben. Most épp erre tartunk − mutatott rá Douglas Macgregor.

Az ezredes az afganisztáni kivonulásról is beszélt, katasztrófaként értékelve azt. – És megint elárasztanak minket az emberek, akikről semmit sem tudunk. Nem világítottuk át őket. Ez a nagyobb probléma része. Tehát amikor a nyitott határokról beszélünk, az ellenőrizetlen bevándorlásról vagy, ahogy én hívom, fegyverként használt bevándorlásról beszélünk. Azért fegyverként használt, mert az amerikai nép ellen használják, mert a washingtoni kormány szó szerint háborút folytat az alapnépesség ellen − hívta fel a figyelmet a szakértő.
 

Borítókép: A Fehér Ház (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.