Jordan Peterson: Nincs alternatíva az Orbán-kormány által képviselt családmodellel szemben

Az Orbán-kormánynak a hagyományos családmodell melletti kiállását méltatta Jordan B. Peterson a május 9-i előadásában, amelyet a Mathias Corvinus Collegium szervezett. A kanadai sztárpszichológus az egyéni felelősségvállalást is megkerülhetetlennek nevezte a jól működő közösségek kialakításában, s arra is rámutatott, hogy a tömegeket sújtó frusztráltság mögött az áll, hogy sokan nincsenek tudatában annak, hogy magasabb szintű boldogság csak célkitűzésekkel és az ezzel járó áldozattal, erőfeszítéssel érhető csak el. A neomarxista irányzatokat pedig azért bírálta Peterson, mert ezek kizárólag dominancia harcként írják le a világot, holott az emberi viszonyok ennél jóval sokrétűbbek.

Munkatársunktól
2023. 05. 09. 22:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kongresszusi Központban tartott tavalyi fellépése után a jóval több férőhelyes Papp László Sportarénában is közel teltházas előadást tartott Jordan B. Peterson idén május 9-én. A Mathias Corvinus Collegium által szervezett eseményen a több sikerkönyvet is jegyző sztárpszichológus a morális relativitás veszélyeire figyelmeztetett, hangsúlyozva, hogy a posztmodern által hirdetett értéksemlegesség mind az egyén, mind pedig a közösségek kiteljesedésére nézve bénítólag hat. Szavai szerint ugyanis a puszta jóllakottságnál, vagy érzéki elégedettségnél magasabb szintű boldogság elérésének feltétele különböző célok kitűzése, ám utóbbira csak úgy vagyunk képesek, ha egy morális iránytű és egy szilárd értékrend alapján szelektálni tudunk a ránk zúduló információ- és tényáradatban.

 

Jó és rossz narratívák 

A Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora szerint mindez nem zárja ki azt a posztmodern tételt, amely a világot különböző történeteknek tekinti, ám Peterson megkülönböztet toxikus és kívánatos narratívákat, s szerinte az egyénnek igenis van mozgástere abban, hogy reflektáljon arra, milyen történetkeretben éli az életét, s szükség esetén korrigálhatja is azt. A hívő embereknek azt tanácsolta, hogy imádkozás során is olyasmiért fohászkodjanak, amit nekik maguknak módjukban áll megváltoztatni. Így például szerinte abban érdemes felsőbb útmutatást kérni, hogy meglássuk, miként tesszük saját magunkat szerencsétlenné.

Jordan Peterson számos ószövetségi példa – egyebek mellett Káin és Ábel, az Özönvíz és Jónás története, valamint Jób könyve – elemzésével támasztotta alá mindezt. Ennek során arra is rámutatott, hogy az egyén választásai a társadalom egészének életére is kihatnak. Hiszen ahogy már óvodás korban is úgy formálódnak a közösségek, hogy két kisgyermek elkezd egy játékot, s ha eközben jól érzik magukat, a barátságos légkör más kicsiket is odavonz, a társadalmi életben is az egyén a kiindulópont. Ha valaki a saját „szobájában” képes rendet rakni, az a szűkebb környezetére is kedvező hatással lesz, a kisebb közösségek pedig egymás számára mutathatnak példát, amiből végső soron a jól működő társadalom szerveződik. A felelősséget kerülő viselkedés önpusztító hatásaira pedig a többi között a bibliai Jónás példáját említette Peterson. A történet főszereplője ugyanis az Isten által rá szabott feladat elől elmenekült, amivel nemcsak, hogy annak a hajónak az utasait sodorta bajba, amelyre fölkéredzkedett, hanem ő maga is a lehető legszerencsétlenebb, legmegalázóbb helyzetbe került, amit a cethal gyomra szimbolizál.

 

Hamis áldozat 

Az előadó az áldozathozatal kérdéskörét is az eredeti, vallási kontextusából kiemelve egy olyan fontos mozzanatként említette, amelynek döntő szerepe lehet az egyén boldogsággá és sikeressé válásában. Peterson szerint ugyanis rengeteg frusztráltság, irigység és bosszúvágy – ahogy még gyilkosságok is – megelőzhetők lennének, ha az emberek tudatosítanák magukban a megfelelő áldozat fontosságát. Ezt Káin és Ábel történetével is szemléltette, hozzátéve, hogy áldozat alatt egy adott elképzelésbe belefektetett energiát és az ezzel járó lemondást érti, s azt is aláhúzta, hogy ilyen eltökéltség kialakítása csak céltételezéssel lehetséges.

 – Válassz ki magadnak egy célt, egy feladatot és egy hosszabb ideig minden energiádat fordítsd erre. Figyeld csak meg, hogy mi fog történni 

– javasolta Peterson.

Eszmefuttatásában a sztárpszichológus a neomarxizmust is bírálta. Mint kifejtette, ezek az eleméletek kizárólag gazdasági csatatérként írják le a világot, amelyben a dominancia harc az egyedüli interakció az emberek között, legyen szó akár osztályharcról, a nemek, vagy a fajok viszonyáról. – Ha azonban azt gondoljuk, hogy csak erőjáték van, akkor hogyan lépnénk interakcióba egymással? Nem csak az erő és a dominancia harc létezik, s aki nem így gondolja, az naiv, vagy hipokrata. Az erőhierarchia ugyanis egydiemenziós rendszer, viszont az emberek közti viszonyok sok mindenen alapulhatnak. A családban és a jó házasságban például a közös értékek és egymás tisztelete lehet az alap – fejtette ki Jordan Peterson.

 

Nincs alternatív család 

A család fontosságára az előadást követő kérdezz-felelek során is kitért az előadó, aki az Orbán-kormány konzervatív értékek melletti kiállására is reflektált. 

– Jelenleg nincs alternatíva az Orbán-kormány által képviselt családmodellel szemben, hiszen ezeken a legalapvetőbb eszményeken kívül nincsenek más értékek, amelyeken egy egészséges társadalom alapulhat – jelentette ki Peterson. Mint hangsúlyozta: rendkívül fontos az említett eszmények, ideálok megőrzése, hiszen ha ezeket az alapvető értékeket leromboljuk, komoly árat fizetünk és azt a fejlett civilizációk jól tudják. 

– Manapság sajnos sokan nem tekintik magától értetődőnek azt az alapvető dolgot sem, hogy egy férfinek és egy nőnek kell családot alapítania és gyermeket nevelnie. Márpedig a családhoz hasonló központi értékek eltörlésével nem csak a közvetlenül érintett emberek és intézmények sérülnek, hanem a társadalom egésze – húzta alá Peterson. Hozzátette: mindennek jegyében például nem hajlandó feláldozni a szépség fogalmát a radikális elfogadás oltárán, s egyebek mellett azt is káros tendenciának tartja, hogy egyes mozgalmak azt hirdetik, hogy az embereket az állatokkal egyenrangú lényekként kell kezelni. – Utóbbival ugyanis nem az állatokat emeljük fel, hanem az embereket süllyesztjük az állatok szintjére – mutatott rá Jordan Peterson.

A pszichológus partnere a kérdezz-felelekben a felesége volt, s Tammy Peterson az előadást megelőzően arról is beszámolt, hogy miként segített neki a családi szeretet a rákbetegsége legyőzésében. Az esemény egy kisebb koncerttel indult, s az angolszász előadó több ismert rock zeneszámot adott elő gitár és elektronikus eszközök kísértével.

Borítókép: Jordan Peterson Budapesten (Fotó: MCC)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.