Német kancellár: Nem tűnik úgy, hogy a háborút a csatatéren el lehetne dönteni

Olaf Scholz megerősítette Ukrajna támogatását, de hangsúlyozta a NATO és Oroszország közvetlen konfliktusának a megakadályozását.

Magyar Nemzet
2023. 05. 26. 14:16
SCHOLZ, Olaf
Brüsszel, 2023. március 23. Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq/MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az utolsó telefonbeszélgetésem már jó ideje volt, de szándékomban áll idővel újra beszélni Putyinnal” – nyilatkozta Olaf Scholz német kancellár a Kölner Stadt-Anzeiger című lapnak. A német kancellár kijelentése, miszerint hajlandó újra tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jelentős előrelépés, ugyanis az orosz–ukrán háború kitörése óta a legmagasabb szintű német és orosz kapcsolatok „szinte nem is léteztek” – fogalmazott a témában a Politico, brüsszeli hírportál. Természetesen a diplomáciai kapcsolatok Berlin és Moszkva között nem szűntek meg, csak az „alsóbb szintekre” korlátozódtak.

Scholz és Putyin között – a nyilvánosság felé kommunikált – utolsó telefonbeszélgetésre tavaly decemberben került sor, amikor a kapcsolatok fenntartásában állapodtak meg. 

Scholz ekkor a háború diplomáciai megoldására sürgette orosz hivatali partnerét, arra kérve, hogy vonja ki csapatait Ukrajna területéről. Putyin ezzel szemben kártékonynak nevezte a német fegyverszállításokat Ukrajnába, és felszólította Berlint ebbéli álláspontjának felülvizsgálatára.

A kancellár most megerősítette aktív támogatását Ukrajna mellett, ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy megakadályozzák, hogy a NATO és Oroszország között közvetlen konfliktus alakuljon ki, szerinte a szövetségnek ebben is együttműködésre van szüksége.

Scholz kancellár az amerikai F–16-os vadászgépek szállítása kapcsán elmondta, hogy Berlin olyat nem tud Kijevnek átadni, mert nincs olyan gépe.

A német lapnak adott interjúban Scholz továbbra is elkötelezettségének adott hangot a béketárgyalások mellett.

„Nem tűnik úgy, hogy a háborút a csatatéren el lehetne dönteni” 

– mondta. Hozzátette: az orosz csapatok kivonása előfeltétele az igazságos békének.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a napokban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is a Bloomberg gazdasági hírportálnak adott katari interjúja során, mint elmondta:

Ukrajna nem nyerheti meg a háborút Oroszország ellen

Akkor a magyar kormányfő szavait Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője kritikával illette, ám Scholz kancellár mondataira  eddig még nem érkezett bírálat.

Már egyre több ország szorgalmazza a béketárgyalásokat, a hét elején például Dánia jelentette be, hogy hajlandó lenne júliusban otthont adni a béketárgyalásoknak. De mások mellett már Afrika, Kína, Brazília és hazánk is jelezte a közvetítői szerep vállalását.

Scholz kancellár a Kölner Stadt-Anzeiger adott interjújában a háború mellett beszélt Németország 2045-re megcélzott klímasemlegességéről, amely részeként szélturbinák, napelemek és a villamosenergia-hálózat bővítésébe kezdenek, illetve megreformálják az épületenergetikai törvényt is. A lap a lakosságot aggasztó klímabarát fűtés költségességéről is kérdezte, amely kapcsán a kancellár a támogatási rendszerben nevezte meg a megoldást. Arra viszont nem válaszolt, hogy hogyan tervez a kormány húszmilliárd eurót megtakarítani, tartva a költségvetési hiányt.

Megértem az érdeklődését, de sajnos ön nem tagja a szövetségi kormánynak

– fogalmazott az újságírónak.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitó ülésére érkezik 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.