Elképesztő összegbe kerül a briteknek a bevándorlók kitoloncolása

Egy migráns visszaküldése átszámítva 70 millió forintnál is többe kerül, a kitoloncolásokkal a hatalmas költségek ellenére sem állnának le.

Magyar Nemzet
2023. 06. 28. 8:44
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Illegális migránsok keltek át a La Manche-csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022.06.15-én. (Fotó: Ben Stansall / AFP / Getty Images)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány tavaly jelentette be, hogy Ruandába kívánja visszaküldeni a szigetországba a La Manche csatornán keresztül illegálisan bejutott bevándorlók egy részét. Bár különböző jogi viták miatt egyelőre még egy gép sem szállt fel ezzel a céllal, a Belügyminisztérium a napokban közzétette, hogy az úgynevezett ruandai terv milyen költségekkel járna, írja a Politico. 

Ez alapján 169 ezer fontba, átszámítva 72,7 millió forintba kerül egy migráns kitoloncolása az Egyesült Királyságnak. Ez a repülőjegyen és a kíséreten túl annak a költségét is fedezi, amelyet Londonnak a harmadik, a migránst befogadó országnak kell fizetnie.

Noha a kormány saját számítása szerint is egy menedékkérő áthelyezése így 63 ezer fonttal kerül majd többe attól, mintha az Egyesült Királyságban biztosítanának számára lakhatást, a Belügyminisztérium szerint a program elrettentő hatású lehet az országba igyekvő bevándorlóknak. A törvényjavaslatról szóló belügyminisztériumi értékelés ki is emeli, hogy, ha a jogszabály sikeresen visszatart egy személyt attól, hogy illegálisan belépjen az Egyesült Királyságba, akkor az országnak semmilyen költsége nem keletkezik ezen a téren.

A ruandai tervet még 2022-ben mutatták be, amikor Priti Patel, akkori brit belügyminiszter egy áthelyezési megállapodást kötött Ruanda külügyminiszterével, a csatornán átkelő migránsok megfékezésére tett erőfeszítés részeként.

A belügyminiszter mellett Rishi Sunak brit miniszterelnök is kiállt a jogszabály mellett. Sunak a „csónakok megállítását” helyezte keményvonalas migrációs politikájának élére.

2022-ben rekordszintű, több mint 45 ezer illegális bevándorló kelt át a Franciaországot és az Egyesült Királyságot összekötő La Manche csatornán. Idén eddig mintegy 12 ezer ember próbálkozott ezen az útvonalon.

A tervet számos bírósági kifogás érte emberi jogi aggályok miatt, és a 2022 júniusára tervezett első járatot az Emberi Jogok Európai Bírósága az utolsó pillanatban hozott ideiglenes intézkedéssel megakadályozta. A javaslatról szóló kulcsfontosságú bírósági döntés csütörtökön várható – hívta fel a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál.

A törvényjavaslatot házon belül is érte kritika. Caroline Nokes tory képviselő, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság elnöke arra figyelmeztetett, hogy a törvényjavaslat nem vezethet gyermekek Ruandába való deportálásához. Szerinte „a gyermekeket érő kár kockázata nagyobb, mint a kormány politikai programjának hatékonyságát érő vélt kár”.

Az ellenzéki Yvette Cooper árnyék-belügyminiszter szerint pedig „a valódi költségek” magasabbak lehetnek, mivel a kormány nem kalkulálta be a „határozatlan idejű fogva tartás” lehetőségét.

Enver Solomon, a Menekültügyi Tanács vezérigazgatója a BBC Radio 4 Today programjában fejtette ki a véleményét a migráció kezeléséről. Szerinte több biztonságos útvonalat kellene létrehozni a menekültek számára, így megakadályozva a csatornán kis hajókkal történő átkeléseket.

A konzervatív többség szerint ugyanakkor lehet, hogy a terv „újszerű”, de annak elrettentő hatása vitathatatlan. Mint azt Craig Mackinlay konzervatív képviselő is kiemelte, a javaslat valójában megtakarításokat tartalmaz, ugyanis az illegális bevándorlók szállásköltségén túl így megspórolhatják a migránsok juttatási csomagját és egészségügyi ellátását is.

Becslések szerint a tervnek a migránsok 37 százalékát kellene visszatartania ahhoz, hogy az adófizetőknek ne jelentsen extra költséget.

Borítókép: Illegális migránsok keltek át a La Manche csatornán, hogy eljussanak az Egyesült Királyságba, 2022. június 15-én (Fotó: Ben Stansall/AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.