A száz évnél tovább élők közös vonása, hogy rendszeresen fogyasztanak egy Magyarországon is népszerű zöldségfajtából

Kék zónának nevezik azokat a térségeket, ahol meghatározott területen kimagasló a száz évet is megélt emberek száma – egy ilyen helyen figyelte meg a közös vonást egy kutató.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 06. 30. 18:39
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bab, lencse, borsó és csicseriborsó – ezekből a hüvelyesekből rendszeresen fogyasztottak és fogyasztanak azok a százévest kort is meghaladó emberek, akiket Dan Buettner, a hosszú élet titkát már több mint egy évtizede kutató író, újságíró az úgynevezett kék zónákban megfigyelt – írta a CNN.

Kék zónának nevezik azokat a térségeket, ahol meghatározott területen kimagasló a száz évet is meghaladó életkorú emberek száma. Ezeknek a területeknek az elnevezését egyébként maga Buettner vezette be a köztudatba.

A világ különböző, matuzsálemi kort megérő lakóinak közös vonásuk általában a környezet, ahol élnek, és ahogyan élik az életüket.

Minden kék zónában, ahol jártam, az emberek étrendjének számottevő részét képezték és képzik hüvelyesek

 – vélekedett Dan Buettner.

Ilyen zónákat figyelt meg többek között az olasz Szardínián, a görög Ikárián, a japán Okinawán, a Costa Rica-i Nicoyán, valamint az Egyesült Államokban található Loma Linda településen is.

Az író által „legidősebb családnak” tartott Melis família Szardínia szigetén él, három fivért és hat nővért foglal magában, összéletkoruk pedig eléri a 851 évet. 

A család mindennapi étkezéseinek egyik alapfogása az olasz zöldségleves, a minestrone, amelyben szintén megtalálható a vörösbab.

A kutatók mind egyetértenek abban, hogy a hüvelyesek nagymértékben tartalmaznak tápanyagokat, cinket, vasat, magnéziumot, szénhidrátot és lizint, sok fehérjét és rengeteg rostot, valamint valamennyi rezet is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.