Fájdalom, sérültek, szenvedés, gyász – megrázó felvételeken az ukrajnai háború

Vannak olyan települések, ahol már sírokat ásnak ki, hogy helyet csináljanak az új halottaknak.

2023. 06. 20. 14:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon távolinak tűnik az ukrajnai háború lezárását elindító tűzszünet és béketárgyalás, emiatt a szakértők többsége szerint elhúzódó háborúra kell számítani az oroszok és az ukránok között. Egyesek még azt is feltételezik, hogy nagyon közel állunk egy világháborúhoz. A véres harcok azonban civilek millióinak teszik tönkre az életét: rengetegen elveszítették az otthonukat vagy megsebesültek egy-egy összecsapás alatt.

A harcban elesett katonák családjának pedig csak a gyász és fájdalom marad. Akik kevésbé szerencsések, azok soha nem látják viszont elhunyt szeretteiket, mert nem tudni, pontosan hol és mikor haltak meg – nagyon sok holttestet egyszerűen otthagynak a csatamezőkön.

A tankok is rengeteg holttestet rejthetnek, megközelíteni azonban senki sem meri ezeket a járműveket, hiszen nem tudni, hogy milyen csapdát találni a holttestek körül.

Sokukat visszaszállítják oda, ahol születtek vagy éltek, így a hozzátartozók végső búcsút vehetnek elhunyt családtagjaiktól. A temetők azonban már egy ideje megteltek, ezért most a régi sírokat újra ki kell ásni, hogy helyet csináljanak az új holttesteknek – írta a The New York Times amerikai lap.

A lap közlése szerint az elesett katonák temetése zord rutinná vált Lembergben (Lviv) és a többi nagyvárosban is.

Ahogy arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, a háború nagyon komoly demográfiai katasztrófával fenyegeti Ukrajnát. Az 1991-es közel 52 milliós lakossághoz képest az ország népessége a hivatalos becslések szerint is több mint tízmillióval csökkent, ami a lakosság húsz százalékát jelenti – mondta el a Magyar Nemzet kérdésére Seremet Sándor, az Eurázsia Központ szakértője. A Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója hozzátette, hogy a 2014-ben kirobbant válság miatt Ukrajna területi veszteséget is szenvedett, és a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus következtében is csökkent a lakosság a halálesetek és az akkor még mérsékelt kivándorlás miatt.

Bár nem tudni, hogyan alakul ez a háború, illetve mikor és hogyan ér véget, már most is jelentős hatással van Ukrajna lakosságára, részben az ukrán terület egy részének elfoglalására irányuló orosz törekvések miatt. Ráadásul most minden olyan elem jelen van, amely demográfiai katasztrófát okozhat: a háború okozta halálesetek túlsúlya, a rendkívüli belső mobilitás, a kivándorlás növekedése és a lehetséges területvesztés – a kérdés csak az, hogy mindez mennyire lesz súlyos. Oroszország több mint egy évvel ezelőtti inváziója óta mintegy hét-nyolc millió ember menekült el.

Vagyis, ha rengeteg férfi hal meg a csatamezőkön, a nők és a gyerekek milliói pedig elmenekülnek, akkor éppen az a réteg esik ki, amely biztosíthatná az ukrán népesség szinten tartását a következő évtizedekre.

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai M777-es ágyúval készülnek lőni az orosz állásokat Harkiv térségében 2022. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.