Furcsa kijelentés hangzott el Volodimir Zelenszkij szájából

Az ukrán elnök szerint alkotmánysértő az orosz és belarusz könyvek betiltásáról szóló tervezet.

Magyar Nemzet
2023. 06. 22. 13:27
Reading flash mob at Kyiv Metro
KYIV, UKRAINE - JULY 24, 2022 - Passengers read books on the escalator at the Kyiv Metro during a flash mob of the Kyiv Book Club, Kyiv, capital of Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ruslan Kaniuka / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem felel meg számos törvényi előírásnak az Oroszországból és Belaruszból származó nyomtatott kiadványok betiltásáról szóló jogszabálytervezet – indokolta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, miért vonakodik aláírni a parlament által korábban elfogadott törvénytervezetet. Az államfő szerint ugyanis az intézkedés szembe megy az alkotmány 10. cikke harmadik fejezetével, valamint a 24. cikk második pontjával. A parlament egy petícióra válaszul helyezte kilátásba még tavaly nyáron, hogy betiltja az Oroszországból és Belaruszból származó könyvek importját és terjesztését. A tervezetet a parlamenti elfogadás után egy nappal már az ukrán elnök elé terjesztették, ám a dokumentum immár egy éve Zelenszkij asztalán áll.

Book seller in Arbat Street, Moscow, Russia
Könyvárus Moszkva egyik utcáján Fotó: Kav Dadfar / AFP

Az aláírók azt szorgalmazzák, hogy „az ukrán kulturális világ védelme érdekében” kiadás előtt az irodalmi műveket fordítsák le ukránra vagy az Európai Unió valamelyik nyelvére vagy pedig Ukrajna kisebbségeinek nyelvére. Emellett kilátásba helyezték azt is, hogy a két szomszédos országból behozott könyveket újra ki kell adni Ukrajnában, elkerülve azt, hogy ukránellenes kiadványok kerüljenek forgalomba.

Az agresszor állam nyomtatott termékeit továbbra is szabadon értékesítik Ukrajnában, aláásva az információbiztonságot és az ukrán könyvkiadás alapjait – áll a petícióban. A felhíváshoz a leghíresebb ukrán írók, vezető könyvkiadók, könyvterjesztők, ügyvédek és civil szervezetek is csatlakoztak. Összesen 25 ezren írták alá a petíciót.

Elnök úr, írja alá a 2309-IX törvényt. Tegye meg ezt a történelmi lépést. Szabadítsuk meg végre a könyvipart az orosz világtól

– fordult Volodimir Zelenszkijhez a petíció kezdeményezője, Tarasz Samajda.

Üzenetében egyúttal az ukrán alkotmány 94. cikkére is felhívta a figyelmet, amelynek értelmében, ha az elnök 15 napon belül nem írja alá a törvényt, vagy megjegyzéseivel ellátva nem küldi vissza a parlamentnek, „a törvényt Ukrajna elnöke által jóváhagyottnak kell tekinteni, alá kell írni és hivatalosan ki kell hirdetni”. A Kárpáthír kárpátaljai hírportál azonban úgy értesült, Zelenszkij megbízta a kormányt a tervezet minden fél számára elfogadható változatának kidolgozására, beleértve az Európai Uniót is.

A tervezett intézkedéssel kapcsolatban az ukrán külügynek is aggályai merültek fel: a törvénytervezet ugyanis ellentmond az Európai Unió emberi jogi és kisebbségvédelmi előírásainak, nyelvi alapon tesz hátrányos megkülönböztetést, ami akadálya lehet Ukrajna uniós tagságra tett törekvéseinek

– idézte a tárca álláspontját a Kárpáthír.

Borítókép: Mozgólépcsőn állva olvasnak az utasok a kijevi metró egyik állomásán 2022. július 24-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Ruslan Kaniuka

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.