Luxushotelt üzemeltet Balin a brüsszeli bürokrata

Nem jelentette be az EU egyik magas rangú tisztségviselője, hogy egy luxushotel tulajdonosa lett Balin. A bejelentés elmulasztása az uniós szabályoknak ugyan megfelelt, etikailag viszont komoly kérdéseket vet fel, épp akkor, amikor a régóta ígért etikai testület felállítása ismét napirendre került.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 06. 12. 7:52
null
EP-149198A_AFET_Koopman Fotó: Eric VIDAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gert Jan Koopmanról, az Európai Bizottság egyik magas rangú tisztviselőjéről kiderült, hogy egy luxushotel tulajdonosa Balin, írja a Politico hírportál. Bár Koopman nem szegett szabályt a bejelentés elmulasztásával, éppen ez az, amiért továbbra sem vet jó fényt az uniós intézmények rendszerére akkor, amikor szinte havonta robbannak ki újabb korrupciós botrányok.

Gert Jan Koopman főként integrációs ügyekben dolgozik. Forrás: Twitter/Gert Jan Koopman

A szabályok értelmében minden alkalmazottnak be kell jelentenie „külső tevékenységét”, de egy szálloda tulajdonlása nem tartozik ebbe a kategóriába, pénzügyi helyzetükről, befektetéseikről viszont nem tartoznak beszámolási kötelezettséggel a tisztségviselők.

Koopman és családja még 2009-ben vásárolta meg a Munduk Moding Plantation Nature Resort & Spa-t Balin, amit azóta elismert öko-luxus üdülőhellyé fejlesztettek. A szálloda honlapja és a Politico által megszólaltatott alkalmazott szerint a család és maga Koopman is aktívan részt vesz a vállalkozás irányításában.

A jelenlegi szabályozással sokan elégedetlenek, Nick Aiossa, a Transparency International brüsszeli igazgatóhelyettese egyenesen „romlott rendszernek” nevezte azt.

Az Európai Bizottság (EB) szerint Koopman szállodatulajdonlása nem minősül „külső tevékenységnek”, ezért nem volt szükség arra, hogy tájékoztassa a Bizottságot. A hatályos szabály kimondja, hogy csak olyan tevékenységeket kell „külső tevékenységnek” tekinteni, amelyek potenciálisan befolyásolhatják a munkavállaló munkahelyi teljesítményét. Az átláthatóságért küzdők azonban úgy vélik, hogy az EB szabályértelmezése kiskaput jelent, amely lehetővé teszi a vezető beosztású alkalmazottak számára, hogy jelentős tevékenységekben vegyenek részt anélkül, hogy azokat nyilvánosságra hoznák.

Honnan tudhatnák, hogy van-e összeférhetetlenség, ha nem is tudnak az érdekeltségről?

− teszi fel a kérdést Aiossa.

Az EB szabályzata előírja, hogy a bizottság alkalmazottai nem kereshetnek évi 10 ezer eurónál többet „külső tevékenységből”, és tilos kereskedelmi célú cégektől megbízásokat vállalniuk. A rendeletek azonban nem írják elő a magas rangú alkalmazottak számára, hogy nyilvánosságra hozzák személyes pénzügyi érdekeltségeiket, ellentétben az amerikai vagy a francia szabályozással, illetve az olyan intézmények gyakorlatával, mint a Világbank és az OECD. Az alkalmazottak csupán arra kötelesek, hogy a tényleges vagy potenciális összeférhetetlenséget bejelentsék, de ők maguk dönthetik el, hogy mit tekintenek annak, és a szabályok nem tartalmaznak egyértelmű szankciókat sem.

Az EU a tagországoktól és a csatlakozni kívánóktól ennél jóval szigorúbb szabályokat vár el.

Koopman ügye épp akkor merült fel, amikor a bizottság egy az összes uniós intézményt felügyelő új etikai bizottság felállítására készül. A formálódó testület hatékonyságával kapcsolatban azonban máris kérdések merülnek fel, vizsgálati és szankcionálási jogköröket ugyanis nem kapna, csupán a minden intézmény számára követendő etikai minimumszabályokat határozná meg.

Külön kérdést jelent a főigazgatók nyilvános ellenőrzésének hiánya. Ők amolyan „államtitkárok” a biztosok alatt, és míg az uniós polgárok többsége számára ismeretlenek, azonban óriási befolyásuk van az általuk irányított területen a szakpolitikák kidolgozására és végrehajtására, ami potenciálisan lehetőséget teremt az összeférhetetlenségre. Kiválasztásukra és bejelentési kötelezettségeikre azonban jóval lazább szabályok vonatkoznak, mint például az EB tagjaira, ráadásul kinevezésük nem kötődik uniós ciklusokhoz.

Borítókép: Gert Jan Koopman (Fotó: Eric VIDAL/EP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.