Megduplázná az EU kommunikációs költségvetését Ursula von der Leyen

Harmincról hatvanmillió euróra tervezi növelni éves kommunikációs költségvetését az Európai Bizottság 2024-től. Ráadásul a javaslat szerint olyan meglévő uniós alapokból kellene elvonni pénzt, mint például a mezőgazdaság, a kutatás, a migráció vagy az Erasmus diákcsereprogram. A tervezett lépést több politikus is bírálta.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 06. 16. 9:33
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2023. április 26. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke az uniós testület heti rendes ülésének kezdetén Brüsszelben 2023. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indoklás szerint háború idején Európa nem engedheti meg magának, hogy alulmaradjon a narratívák küzdelmében − írja a Politico.

Különösen válság idején fontosabb, mint valaha, hogy a demokratikus intézmények világosan kommunikáljanak minden polgárral a legsürgetőbb kihívásainkkal kapcsolatos intézkedésekről

− mondta a bizottság szóvivője a kommunikációs költségvetés megemelésével kapcsolatban. Az összeget azonban többen túlzónak tartják.

Kevesebb forrásból is lehet vérszegény tájékoztató kampányokat kidolgozni

− reagált Rasmus Andresen német EP-képviselő, a Zöldek költségvetési szóvivője. 

Szeretném hallani tőle (Ursula von der Leyentől), hogy pontosan mit tervez azzal a pénzzel, és miért nem elég a jelenlegi költségvetés a bizottság kommunikációs feladatainak ellátására

− tette fel a kérdést Johan van Overtveldt jobboldali belga képviselő, aki a parlament költségvetési bizottságának elnöke.

A bizottság ráadásul azt javasolja, hogy olyan meglévő uniós alapokból vonjanak el pénzt, mint például a mezőgazdaság, a kutatás, a migráció vagy az Erasmus diákcsereprogram. Ezt sem a jobb-, sem a baloldal nem nézi jó szemmel az Európai Parlamentben.

Az EB által vállalati kommunikációnak nevezett összeg azon a kétszázmillió eurós kommunikációs költségvetésen felül lenne, amelyen a testület több más uniós intézménnyel − köztük az Európai Parlamenttel, az Európai Beruházási Bankkal és az EU diplomáciai részlegével − osztozik. 

A bizottság szerint a kiadások csak a jövő évi uniós választások után növekednének.  

Van Overtveldt szerint ugyanakkor a döntéshez még a parlamentnek is lesz egy-két szava.  – Ez még nem lefutott ügy − nyomatékosította a költségvetési bizottság feje.

Sokaknak egyébként az sem tetszik, hogy a bizottság a kommunikációs partnercégek kiválasztásában is előszeretettel támaszkodik német társaságokra. Nemrégiben például egy nagy, ötmillió eurós PR-szerződést gyorsított eljárás keretében nyert el két német testvérvállalat. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.