Putyin nem bocsát meg, tovább nyomoznak a Wagner-csoport vezetője ellen

Az orosz miniszterelnök Vlagyimir Putyin támogatására szólította fel a lakosságot.

Gábor Márton
2023. 06. 26. 14:21
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin elnök a szombaton közzétett videóüzenetében megesküdött, hogy leveri az általa hazaárulásnak nevezett lázadást, miután Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy Wagner-csoportjának harcosai átvették az ellenőrzést a déli Rosztov-na-Donu városában, és Moszkvába tartanak az igazság menetével, amelynek a Wagner-vezér szerint az volt a célja, hogy leváltsák a szerinte korrupt és alkalmatlan orosz parancsnokokat a hatalomból. 

Az Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő közvetítésével létrejött megállapodás értelmében, amely szombaton késő este enyhítette a válságot, a Kreml közölte, hogy a Prigozsin ellen indított büntetőeljárást megszüntetik, amennyiben Belaruszba költözik.

– Nem indul Prigozsin ellen eljárás, amennyiben a Wagner harcosai visszatérnek a bázisra – közölte a Kreml.

Az orosz Kommerszant című lap azonban hétfőn arról számolt be, hogy a büntetőeljárás továbbra is folyamatban van, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) folytatja a nyomozást az ügyben.

A lap egy ismeretlen forrásra hivatkozva azt írta, hogy nem volt elég idő az ügy lezárásához.

Oroszország három fő hírügynöksége, a TASZSZ, a RIA és az Interfax pedig szintén arról számolt be, hogy a Prigozsin elleni büntetőeljárás továbbra sincsen lezárva.

A Prigozsin elleni büntetőeljárás nem szűnt meg, a nyomozás folyamatban van

– idézett a TASZSZ egy, az ügyészséghez közel álló forrást. Az orosz törvények szerint az ilyen bűncselekményért járó börtönbüntetés 12–20 év.

Prigozsin, aki szombat késő este óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem kommentálta az alkut, és tagadta, hogy lázadást vezetett volna. A Wagner-csoport vezetője, aki egykor Putyin közeli szövetségese volt, és akinek zsoldoscsoportja az ukrajnai harcokban is jelentős szerepet tölt be, pénteken éjszaka hirdette meg a lázadást, miután azt állította, hogy az orosz hadsereg egy légicsapás során megölte néhány emberét.

A puccskísérletet hétfőn az orosz miniszterelnök is kommentálta. 

Az orosz kormány tagjai a fegyveres lázadási kísérlet napjaiban is dolgoztak, és feladataikat következetesen végezték

– mondta Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az események utáni első miniszterelnök-helyettesi találkozón.

– Ezekben a napokban az ország újabb kihívással néz szembe, kísérletet tettek Oroszország belső helyzetének destabilizálására. A kormány tagjai a helyükön voltak, az elnök vezetésével világosan, következetesen és minden szinten a helyzet stabilan tartása érdekében cselekedtek, hogy megakadályozzák a helyzet súlyosbodását és megvédjék a polgárokat minden lehetséges felmerülő fenyegetéstől – mondta Misusztyin, majd pedig felkérte a miniszterelnök-helyetteseket, hogy számoljanak be arról, hogyan szervezték meg a munkát a saját területükön.

Misusztyin a közelmúlt eseményei miatt fontosnak nevezte Oroszország szuverenitásának és polgárai biztonságának szavatolását, valamint a társadalom megszilárdítására szólított fel. 

– Oroszország ma történelmének fontos időszakát éli. Mint az elnök megjegyezte, gyakorlatilag a Nyugat teljes katonai, gazdasági, információs gépezete ellenünk irányul. Lényegében harc folyik azért a jogért, hogy a nemzeti érdekek alapján megválaszthassuk a saját utunkat a népünk javára. Ilyen körülmények között a legfontosabb, hogy biztosítsuk hazánk szuverenitását és függetlenségét, polgáraink biztonságát és jólétét. Ehhez különösen fontos az egész társadalom összefogása, együtt, egy csapatként kell fellépnünk, és minden erőt Vlagyimir Putyin elnök körül egységben kell tartanunk, hogy kiegyensúlyozott közös döntéseket hozzunk az államfő által kitűzött feladatok hatékony megoldása érdekében – zárta mondandóját Misusztyin.

Borítókép: A Wagner-csoport nevű orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban (Forrás: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.