A háborúra felkészül: Tajvan

Az orosz–ukrán háború árnyékában Tajvan nemcsak a nagyobb ellenféllel szembeni védekezés tanulságait vonja le, hanem aktívan teszi is védelme érdekében. Peking és Tajpej kapcsolatát alapvetően az egy Kína elv határozza meg, de a sziget lakosságának mintegy hatvan százaléka tajvaninak és nem Kínainak vallja magát. Mégis ugyanennyien fenntartanák a jelenlegi helyzetet és nem akarnak elszakadni vagy szorosabbra fűzni a viszonyt az anyaországgal.

2023. 07. 20. 5:20
null
Kaohsziung, 2023. január 12. Partraszálló kétéltû jármûvek egy tajvani hadgyakorlaton a Kaohsziung városának partjai elõtt 2023. január 12-én. MTI/AP/Daniel Ceng Fotó: Daniel Ceng
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tajvan NASAMS kis- és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert kíván venni az Egyesült Államoktól, mondván azok az orosz–ukrán háborúban láthatóan jól teljesítenek. Az amerikai–norvég rakétarendszer beszerzéséről a sziget védelmi minisztere, Csiu Kuo-csiang úgy fogalmazott, hogy a beszerzést az ellenséges helyzetnek megfelelően végre kell hajtani amilyen hamar csak lehet.

Washington Tajpej elsődleges külföldi fegyverforrása, azonban eddig nem volt hajlandó eladni számára akármilyen fegyvert. Noha az Egyesült Államok az egy Kína elv mentén nem ismeri el a sziget függetlenségét, és így hivatalos diplomáciai kapcsolatokat sem tart fent, mégis – egy törvény miatt – biztosítja Tajvannak az önvédelemhez szükséges eszközöket. Emiatt pedig Peking rendszeresen elítéli Washingtont.

Bár a távolság nem indokolná, Tajvan jelentős figyelmet fordít az ukrajnai háborúra és annak tanulságaira, különösen abban a vonatkozásában, hogy miként kivitelezhető a védekezés egy sokkal nagyobb ellenféllel szemben, mások mellett drónok alkalmazásával.

 

Az egy Kína elv

Tajvant – hivatalos nevén a Kínai Köztársaságot – a Tajvani-szoros választja el a szárazföldi Kínától – hivatalos nevén a Kínai Népköztársaságtól. Noha a szigetet 1949 óta függetlenül kormányozzák, Peking azt, és 23 millió lakosát egyesíteni kívánja az anyaországgal. Peking mindezt az egy Kína elv mentén követeli, amely azt állítja, hogy csak egy Kína létezik, amelynek Tajvan is a része.

Az anyaország szerint ezt a szigetet 1992-ben vezető pártja (Kuomintang) egy konszenzusban el is ismerte, ám valójában a felek nem értenek egyet az egyezség tartalmát illetően, hiszen Tajpej szerint az egy Kína, kétféle felfogást jelent.

Tajvan mellett az egy Kína elv mentén Peking Mongóliát, Tibetet és a Japánnal vitatott Dél-kínai-tengert is sajátjának tekinti.

A Föld mintegy 193 országának többsége nem ismeri el Tajvan függetlenségét – és így nem megy szembe Peking akaratával –, azonban 13 ország tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatot a szigettel, így lényegében elismeri annak függetlenségét.

Európában a Vatikán az egyetlen ilyen állam. A városállam mellett: a Marshall-szigetek, Haiti, Guatemala, vagy éppen Paraguay ismeri el Tajvant. Ezen országok köre egyre inkább zsugorodni látszik, hiszen Honduras idén márciusban szakította meg hivatalos diplomáciai kapcsolatait Tajpejjel.

Hszi Csin-ping kínai elnök egy 2019-es beszédében azt javasolta, hogy akárcsak Hongkongnál, úgy Tajvan esetében is alkalmazzák, az egy ország, két rendszer formulát, amely meghagyná a sziget politikai és gazdasági rendszerét, és nagy fokú autonómiát biztosítana neki. Ám ez a hongkongi tüntetések fényében rendkívül népszerűtlen lett a tajvaniak körében, és a sziget vezető pártjai is elutasították ennek lehetőségét.

Noha a sziget lakosságának mintegy hatvan százaléka tajvaninak és nem kínainak tartja magát, közvélemény-kutatások szerint többségük mégis a status quo fenntartását szeretné, és csupán egy kisebbség kívánna függetlenséget vagy azonnali egyesülést.

Peking a nemzet egyesítése mellett azért is szorgalmazhatja Tajvan bekebelezését, mert a sziget a világ vezető félvezetőcsip-gyártója, vagyis az okostelefonok, számítógépek, járművek és a mesterséges intelligenciára épülő fegyverrendszerek alapját adja. 

Tavaly a világ félvezetőcsip megrendeléseinek hatvan százalékát ők adták, mások mellett az amerikai Apple informatikai vállalatot is kiszolgálva.

Peking pedig ugyan az utóbbi években magasabb fizetéssel igyekezett elcsábítani a legjobb mérnököket, a csúcstechnológia területén még mindig jelentős a lemaradása.


Amerika vékony jégen táncol

Washington 1979-ben ismerte el, hogy Tajvan Kína része, ám eközben mások mellett megtartotta a kulturális és kereskedelmi kapcsolatokat, sőt elköteleződést vállalt a sziget védelmére alkalmas fegyverek eladására is – fontos megjegyezni, hogy ekkor Kína még nem volt olyan gazdag, és nem rendelkezett olyan kiterjedt globális befolyással, mint manapság.

Az Egyesült Államok ugyan Ronald Reagan elnöksége alatt azt is kijelentette, hogy fenntartja azon képességét, hogy Tajvan védelmére keljen, valójában nem kötelezte el magát ebben. Washington hivatalosan nem támogatja Tajpej függetlenségét, és a status quo fenntartásában érdekelt – amely egyik gazdasági indoka lehet a csipgyártásban mutatott függősége.

Noha a Geroge W. Bush, Barack Obama és Donald Trump amerikai elnökök vezette adminisztrációk is küldtek fegyvereket Tajvanra, Joe Biden elnöksége ennél messzebbre merészkedik és megtörni látszik a korábbi irányelveket. Biden az első elnök, aki beiktatására tajvani tisztviselőket is meghívott. Emellett a kongresszus támogatásáról biztosította a szigetet, ahova Nancy Pelosi korábbi demokrata házelnök is ellátogatott, míg Kevin McCarthy jelenlegi republikánus házelnök pedig Caj Jing-ven, tajvani elnököt fogadta Amerikában. Washington továbbá részt vesz katonai kiképzésben Tajvannal, arra buzdítva a szigetet, hogy növelje védelmi kiadásait.

Peking elítélte ezeket a találkozókat, és a katonai kiképzésekre több katonai gyakorlattal válaszolt, amely során körbe is vette a szigetet, sőt vadászgépeivel a sziget légterébe is belépett.

 

2049, a kínai álom éve

Az amerikai elemzők egyik legfőbb aggodalma, hogy Kína növekvő katonai képességei, magabiztossága, valamint a kétoldalú kapcsolatok romlása konfliktust idézhet elő. Egy ilyen konfliktus potenciálisan amerikai–kínai konfrontációhoz vezethet, hiszen Kína nem zárta ki, hogy erőszakot alkalmazzon Tajvan újraegyesítésére, Washington pedig azt, hogy megvédi Tajvant, ha Kína támadna.

Elemzők az időzítést illetően azonban nem értenek egyet. 2021-ben ugyanis az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni térségének katonai parancsnoksága a következőre évtizedre jósolta a tajvani megszállást, mások 2049-et tartják a kritikus időszaknak, hiszen Hszi Csin-ping kínai elnök ezt az időpontot jelölte meg Kína nagyhatalmi státuszának a helyreállításának, és a kínai álom elérésének.

Azonban a 2022-es orosz–ukrán háború kitörése egyes szakértők szerint felboríthatta a terveket. Egyesek szerint a háború felbátoríthatta Pekinget a támadásra, mások szerint azonban Kijev ellenállását és Moszkva kihívásait látva inkább óvatosabbá válhatott. 

Az amerikai Foreign Affairs folyóirat szerint az orosz agresszió nem befolyásolja Pekinget terveiben, „csak” megvizsgálják majd az orosz kudarcokat és kiigazítják műveleti terveiket, elkerülve a hasonló hibákat.

A 225 milliárd dolláros kínai védelmi kiadások mintegy tizenkétszerese a tajvaninak, éppen ezért elemzők szerint Tajpej külső segítség nélkül nem tudná megvédeni magát Kínától. Mások szerint azzal sem sokáig, ugyanis a hatalmas kiterjedésű és szárazföldi Ukrajnával szemben Tajvan egy kicsiny sziget kétezer kilométerre a kínai partoktól.

Borítókép: Partraszálló kétéltű járművek egy tajvani hadgyakorlaton a Kaohsziung városának partjai előtt 2023. január 12-én (Forrás: MTI/AP/Daniel Ceng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.