Bajban vannak az ukránok, nem tudják javítani nyugati fegyvereiket

A fegyverek karbantartására a Nyugatra hárul, ám megfizethetetlen összegekről van szó.

Magyar Nemzet
2023. 07. 20. 14:49
Military mobility continues on the Donetsk frontline in Ukraine
Military mobility continues on the Donetsk frontline in Ukraine Fotó: MUSTAFA CIFTCI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború kitörése óta szinte megállás nélkül érkeznek a fegyverek nyugatról Ukrajnába. A folyamatos használat azonban egyre jobban megviseli a felhalmozott arzenált, így a nyugati partnereknek egyre nagyobb erőfeszítésébe kerül ezeknek a javítása, illetve karbantartásra. 

Mivel Kijevnek se pénze, se szaktudása, se alkatrésze nincs a szereléshez és karbantartáshoz, ez a feladat is a nyugati partnerekre hárul. 

A feladat elvégzésével egy, az Egyesült Államok, Lengyelország és az Egyesült Királyság által vezetett, 22 országból álló munkacsoport foglalkozik, amelynek egyik elsődleges feladata, hogy a több milliárd dollár értékű modern felszerelést üzemképes állapotban tartsa Kijev ellentámadásának folytatásához, olvasható a Politico cikkében.

Az, hogy a Nyugat figyelme Ukrajna hadigépezetének felépítése kapcsán jelentős mértékben áthelyeződött a fegyverek javítására és karbantartására, arra enged következtetni, hogy a háború hónapokig vagy akár évekig elhúzódik – mondta a Pentagon vezető beszerzési tisztviselője.

Szerelőműhelyeket hozunk létre Európában, lefordítjuk a képzési és javítási kézikönyveket. Többet kell tennünk ezen a téren, nagyobb hangsúlyt kell helyezni erre

 – magyarázta a Pentagon beszerzési vezetője. William LaPlante hangsúlyozta: folyamatos kapcsolatban vannak ukrán kollégáikkal, hogy azonnal értesüljenek arról, mire van még szükségük.

A felszerelések javítására irányuló törekvések azonban nem mindig valósulnak meg zökkenőmentesen. Ez a helyzet a Leopard 2-es tankok szerelésével is. Németország, Lengyelország és Ukrajna védelmi miniszterei ugyanis még áprilisban állapodtak meg arról, hogy az ukrán hadseregnek átadott Leopard 2-es nehéz harckocsik karbantartási központját Lengyelországban hozzák létre. 

A központnak május végére kellett volna elkészülnie, a munka megkezdése azonban még mindig várat magára. A lengyelek ugyanis azt mondják, a javítás csak akkor lehetséges, ha rendelkezésre állnak a szükséges eredeti, német alkatrészek.

A németek szerint ugyanakkor a lengyel kormánynak túlzottak az elvárásai, és több pénzt kér el a tankok javításáért, mint az reális lenne. Sajtóhírek szerint a 12 ezer eurós diagnosztikát 100 ezer euróban számolták volna el a lengyelek, ami a németeknél már kiütötte a biztosítékot. 

A Politico szerint Berlin elállt a lengyelekkel kötött egyezségtől, és arról folynak az egyeztetések, hogy a szükséges munkálatokat esetleg Litvániában vagy Németországban végeznék el. Eközben azonban Ukrajnában egyre több sérült harckocsi válik használhatatlanná, és hagyja el a harcteret. A Leopard 2-esek használata egyébként sem olcsó mulatság: egyetlen lövés mintegy 9000 euróba, azaz több mint hárommillió forintba kerül.

La Plante a Leopard 2-es szervizelésének kudarca ellenére is elégedett. Azt mondta, az elmúlt évben már sikerült kialakítani egy jól működő javítási infrastruktúrát, amelynek az a lényege, hogy a frontvonal mögött álló csapatok, amint értesülnek a meghibásodásról, azonnal megkezdik a javítást. 

Elismerésem az ukránoknak. Ők végzik el a munkát, de mi gondoskodunk arról, hogy minden meglegyen, amire szükségük van

− nyilatkozta a Pentagon embere.

Azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok több mint 700 technikai kézikönyvet fordított le ukránra, és ezeket is mellékelte az adományozott fegyverekhez, valamint világszerte keresett fel védelmi cégeket, hogy biztosítsa a szükséges alkatrészeket. Hozzátette: egyes alkatrészeket 3D nyomtatóval készítenek el, amire Ukrajna területén is lehetőség van, ez pedig nagyban hozzájárul a javítás gyorsaságához.

Borítókép: Támadásra készülnek az ukrán katonák a Donyec-medencében (Fotó: AFP/Anadolu Agency/ Mustafa Ciftci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.