Joe Biden őrült pálfordulásai a tiltott fegyverek ügyében + videó

Talán már maga Joe Biden sem tudná megmondani, hogy mit gondol a kazettás lőszerekről, hiszen az elmúlt évtizedekben rendre megváltoztatta a véleményét ebben a kérdésben. Az érdekei most éppen azt diktálják, hogy olyan fegyvereket küldjön Ukrajnába, amelyek elhúzzák a háborút. A Pentagon ráadásul pontosan tudhatja, hogy a lőszerek jelentős hányada nem biztonságos, legalábbis így vélekedik Scott Ritter nyugalmazott hírszerző tiszt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA Hírügynökség2023. 07. 09. 7:10
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Hirosima, 2023. május 21. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú megbeszélést folytat a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítõ csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának zárónapján, 2023. május 21-én. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden korábban a lehető leghatározottabban ellenezte a kazettás lőszerek bevetését háborús területen. Ezek a fegyverek ugyanis rendkívül alattomosak, és egyetlen csapással rengeteg embert képesek meggyilkolni, hiszen egy nagy bombában több kisebb fegyver lapul, így nagy területen képesek pusztítani, miután ledobták a levegőből – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Biden az 1980-as években kemény kritikát fogalmazott meg Menachem Begin akkori izraeli miniszterelnökkel szemben. Abban az időben Izrael Libanonban harcolt a palesztin gerillák ellen, akik évek óta bombázták az észak-izraeli közösségeket. Izrael inváziója éles nemzetközi bírálatokat és tiltakozást váltott ki. A jelentések közepette, amelyek szerint Izrael kazettás bombákat használt Libanon lerohanása során, egyes demokraták odáig mentek, hogy az Izraelnek nyújtott segélyek leállítását szorgalmazták.

Joe Biden akkor azt mondta, hogy Izrael egyértelműen megsértette a megállapodást. Azt javasolta, hogy az Egyesült Államok olyan választ adjon erre, amely a jövőben megakadályozza, hogy ilyen fegyvereket vessenek be.

Később, a 2006-os második libanoni háború idején, amikor Izraelt ismét kazettás bombák bevetésével vádolták (ezúttal a Hezbollah gerillái ellen), az akkor még szenátor Biden már ellenezte azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a kazettás bombák használatát lakott területeken.

2022-ben azonban a Biden-adminisztráció már úgy gondolta, hogy az ilyen fegyverek használata súlyos háborús bűnnek számít.

Most az Egyesült Államok elnökeként rendkívül nehezen meghozott döntésnek nevezte azt, hogy engedélyezte a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnába.

A demokraták között egyébként nincs egyetértés a kazettás lőszerek használata kapcsán. Robert F. Kennedy Jr., a demokraták elnökjelöltje például erősen ellenezte Joe Biden döntését. – Ezek olyan borzalmas lőszerek a polgári lakosság számára, hogy több mint száz nemzet írt alá nemzetközi egyezményt a betiltásukról – írta a közösségi oldalán.

A V4NA arra is felhívta a figyelmet, hogy a képviselőházi demokraták gyorsan kiálltak az ellen, hogy Biden kazettás bombákat adjon, 19 aláíró egy közös nyilatkozatban azt írta:

A valóság az, hogy nincs olyan, hogy biztonságos kazettás bomba – és ezek használata vagy felhasználásra történő átadása árt a veszélyes lőszerek felszámolására irányuló globális erőfeszítésnek, és rossz útra visz minket. A kazettás bombák alkalmazásának amerikai történetének – különösen a Délkelet-Ázsiában a civileknek okozott hosszú távú károk öröksége – meg kell akadályoznia bennünket abban, hogy megismételjük múltunk hibáit.

Hozzátették, hogy továbbra is támogatják Ukrajna védelmét. – A támogatás azonban nem követeli meg, hogy aláássuk az Egyesült Államok vezető szerepét az emberi jogok védelmében világszerte, hogy lehetővé tegyük a válogatás nélküli károkozást, amely csak tovább veszélyezteti az ukrán civileket, vagy hogy eltávolodjunk a konfliktusban részt vevő európai partnerektől, akik aláírták a kazettás bombák elleni ENSZ-egyezményt– fogalmaznak a demokrata politikusok, akik így folytatták:

A Fehér Ház bejelentése ellentétes a kongresszus által az ilyen fegyverek átadására vonatkozó korlátozásokkal, és súlyosan aláássa erkölcsi vezető szerepünket. Egyben aláhúzza azt is, hogy milyen sok munka áll még előttünk, hogy az Egyesült Államokat a nemzetközi közösséghez csatlakozva a kazettás bombák használatának betiltására sürgetjük

– olvasható a Biden-adminisztrációnak szánt hivatalos állásfoglalásban.

Most azonban Joe Biden mégis kénytelen volt beadni a derekát – igaz, Scott Ritter nyugalmazott amerikai hírszerző tiszt szerint valószínűleg ezzel semmire sem megy majd Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – írja egy másik cikkben a V4NA. Scott Ritter megjegyezte, hogy az USA ráadásul hazugsággal ámítja az ukránokat, mondván, hogy biztonságosak a továbbfejlesztett lövedékek, Ritter szerint ugyanakkor ez nyilvánvalóan nem igaz.

A laboratóriumi körülmények ugyanis egyáltalán nem hasonlítanak a valódi, harctéri körülményekhez.

Ritter ezenkívül azt sejti, hogy a lőszerek jelentős hányada valószínűleg nem működik majd megfelelően egy éles helyzetben. 

Mivel egy 155 mm-es tüzérségi lövedék élettartama 20 év, és mivel az M864-es lövedék gyártása – amely 1987-ben kezdődött – 1996-ban fejeződött be, az Ukrajnának szállított M864-es tüzérségi lövedékek túlnyomó többsége elérte vagy meghaladta a lejárati idejét

– állítja Ritter, aki szerint Joe Biden elnöknek fogalma sincs arról, hogy mit küldenek Ukrajnába, míg a Pentagon tisztában van azzal, hogy a lövedékek többsége már túllépte a felhasználhatósági idejét, és mint ilyen, nem rendelkezik azzal a megbízhatósággal, amely háború idején elvárható lenne. Az ukrán erők várhatóan csak korlátozott taktikai előnyt fognak elérni a kazettás lőszerek használatával, de az ellentámadást minden bizonnyal nem fogja segíteni. Scott Ritter szerint az Egyesült Államok döntését pusztán egyetlen dolog vezérli:

az a tény, hogy Ukrajnának kifogyóban vannak a 155 mm-es tüzérségi lövedékek, és az Egyesült Államoknak az M864-es lövedéken kívül semmi más nem maradt, amit Ukrajnának adhatna.

Az afganisztáni csapatkivonás miatt a védelmi minisztérium 2021-ben megkurtította a tüzérségi beszerzési költségvetését, ami olyan gyártási hiányt eredményezett, amelyet csak most kezelnek a 2023–24-es védelmi költségvetésben. A dolgok jelenlegi állása szerint Ukrajna a 155 mm-es tüzérségi lövedékek készletét még azelőtt kimeríti, hogy az ellentámadásra kitűzött célok bármelyike teljesülne – összegzett Scott Ritter, majd hozzátette, hogy

a Biden-kormányzat döntése egyszerűen annak a politikának az érzéketlen folytatása, amelynek célja egy olyan konfliktus meghosszabbítása, amelyet Ukrajna nem tud megnyerni, és amely miatt Ukrajna naponta több száz halottat veszít.

A V4NA arról is cikkezett, hogy eközben Madrid és London nem nézi jó szemmel azt az amerikai döntést, hogy kazettás bombákat küld Ukrajnába. Spanyolország – bár határozottan támogatja Ukrajnát a háborúban és a területi integritását – úgy véli, hogy bizonyos fegyvereket és bombákat semmilyen körülmények között nem lehet leszállítani – erről beszélt Margarita Robles spanyol védelmi miniszter. Nagy-Britannia is eltökélten tartja magát ehhez a kötelezettségvállaláshoz, mivel „aláírta azt az egyezményt, amely tiltja a kazettás bombák gyártását és használatát, és elrettent a használatuktól” – mondta Rishi Sunak miniszterelnök. „Továbbra is megtesszük a magunk részét, hogy támogassuk Ukrajnát Oroszország illegális és provokálatlan inváziójával szemben, de ezt eddig is megtettük nehéz harckocsik és legutóbb nagy hatótávolságú fegyverek biztosításával, és remélhetőleg minden ország továbbra is támogatni tudja Ukrajnát” – mondta Sunak, aki mellesleg hétfőn Londonban találkozik Joe Biden elnökkel a NATO-csúcs előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.