A bevándorlás utcai zavargásokhoz vezet Franciaországban a szakértő szerint

Az utcai felkeléseken főképp olyan bevándorló hátterű fiatalok vesznek részt, akik nem illeszkedtek be a társadalomba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 02. 18:05
null
Párizs, 2023. július 2. Rendõrök összecsapnak tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén. A francia nagyvárosokban 45 ezer rendõrt mozgósítottak, miután Nanterre-ben június 27-én egy közúti ellenõrzést végzõ francia rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiút. Ezt követõen zavargások törtek ki több városban is, a tiltakozók épületeket és jármûveket gyújtottak fel vagy rongáltak meg. A fiatal életét kioltó rendõrt elõzetes letartóztatásba helyezték. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban a bevándorlás utcai zavargásokhoz vezet – erről beszélt Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet szakértője az M1 aktuális csatorna vasárnap délutáni Híradójában.

A szakember elmondta: 

Franciaországban az elmúlt évtizedekben többször előfordultak a mostanihoz hasonló utcai felkelések, amelyekben zömmel olyan bevándorló hátterű fiatalok vettek részt, akik nem illeszkedtek be a társadalomba, nem járnak iskolába, nincs munkájuk, utcai megmozdulásokon keresik az igazukat.

Hozzátette: a második-harmadik generációs bevándorlók beilleszkedése is nehéz, az elmúlt években érkezetteké pedig még nehezebb.

Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. (Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat)

Marsai Viktor szerint Franciaországban az ismétlődő utcai felkelések mutatják, milyen nagy probléma a migráció, a bevándorlók társadalmi integrációja.

Arra a kérdésre, hogy mit eredményezne a brüsszeli bizottság által tervezett kötelező migránskvóta, a szakértő azt mondta: 

Ha a tervezet megvalósul, akkor meredeken megnő az EU külső határain a menekültkérelmek, eljárások száma.

– Magyarország déli határán már tavaly is több mint negyedmillió illegális belépési kísérlet történt, ami több mint százezer illegális migránst jelent. Ennyi menekültügyi eljárás lefolytatására nem képesek az uniós tagállamok – mondta Marsai Viktor az M1 aktuális csatornán.

A franciaországi zavargások azután kezdődtek, hogy Nanterre-ben kedden egy rendőr agyonlőtte Nahel M. 17 éves helyi fiút, mert ellenállt a közúti ellenőrzésnél. A francia belügyminisztérium adatai szerint a zavargások résztvevői csak péntek éjjel több tucatszor támadtak rendőrkapitányságokra, rendőrőrsökre, csendőrségi laktanyákra, megsebesítettek 79 rendőrt, csendőrt, felgyújtottak, megrongáltak mintegy 1350 járművet és 266 épületet, köztük 26 városházát és 24 iskolát.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, már nem csak a dél-amerikai Francia Guyana-ra terjedt át az erőszakhullám, hanem például Svájcra és Brüsszelre is.

A belga fővárosban szombat este 35 embert állítottak elő – tájékoztatott az MTI a La Libre Belgique címú francia nyelvű belga napilap nyomán.

A beszámoló szerint a zavargások résztvevői szombat este Brüsszel belvárosának üzletekkel teli Louise terénél gyülekeztek. A főként fiatalokból álló csoport rendőrökre támadt, autókat, buszokat és üzletek kirakatait rongálták meg.

A tájékoztatós szerint a Franciaországban zajló zavargások nyomán csütörtök óta tartó brüsszeli megmozdulások során ez idáig 101 embert állítottak elő, többségük fiatalkorú.

Borítókép: Rendőrök csapnak össze tiltakozókkal Párizs központjában 2023. július 1-jén. A francia nagyvárosokban 45 ezer rendőrt mozgósítottak, miután Nanterre-ben június 27-én egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiút. Ezt követően zavargások törtek ki több városban is, a tiltakozók épületeket és járműveket gyújtottak fel vagy rongáltak meg. A fiatal életét kioltó rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték. (Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.