Törvényesen végeztek ki egy nőt Szingapúrban

Szingapúrban pénteken tizenkilenc év után kivégeztek egy nőt, akit kábítószer-kereskedelem miatt ítéltek halálra.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 28. 11:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 45 éves nőt 2018-ban ítélték a legsúlyosabb büntetésre mintegy 30 gramm tiszta heroin árusításáért. A hatóságok közlése szerint ekkora mennyiség elegendő mintegy 370 kábítószerfüggő személy egyheti ellátására.

Utoljára 2004-ben akasztottak fel – ugyancsak kábítószer-kereskedelem miatt – egy 36 éves fodrásznőt Szingapúrban.

A távol-keleti városállamban vannak érvényben a világ legszigorúbb kábítószer-ellenes törvényei: 500 grammnál több cannabis és 15 grammot meghaladó heroin csempészése és kereskedelme már halálos ítélettel sújtható.

Szingapúrban tavaly márciusban, kétéves szünet után újrakezdték a kivégzéseket.

A héten egy másik halálos ítéletet is végrehajtottak: az 56 éves férfi szintén heroin árusításáért kapott halálbüntetést.

A szingapúri kábítószerügyi hivatal szerint mindkét elítéltnek biztosították a megfelelő eljárást, beleértve az elítélésük és büntetésük elleni fellebbezést, melynek keretében elnöki kegyelmi kérvényt is benyújthattak.

Az ENSZ, emberi jogi csoportok és nemzetközi aktivisták már többször tiltakoztak a kivégzések ellen, és a halálbüntetés eltörlését sürgették. Szerintük egyre több érv szól amellett, hogy ennek a büntetésnek nincs elegendő elrettentő ereje. A szingapúri hatóságok azonban kitartanak amellett, hogy a halálbüntetés szükséges ahhoz, hogy megállítsák a kábítószer kereskedelmét és fogyasztását.

A jogvédők szerint a kivégzések tavalyi visszaállítása óta a halálos ítéletet tizenöt emberen hajtották végre Szingapúrban kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, ami átlagosan havonta egy kivégzést jelent.

A térségben Szingapúr mellett Malajziában, Indonéziában, Thaiföldön, Vietnámban és Mianmarban, valamint Laoszban és Bruneiben is van halálbüntetés, de évtizedek óta nem érkezett hír kivégzésről.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.