Az amerikaiak törvénybe iktatnák, hogy mikor kezdődik el a harmadik világháború

Nukleáris háború veszélyeire figyelmeztetnek az amerikaiak.

Magyar Nemzet
Forrás: The Hill2023. 08. 01. 10:01
Graham, Lindsey
Washington, 2020. október 12. Lindsey Graham, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának republikánus párti elnöke Amy Coney Barrett amerikai legfelsõbb bírósági bírójelölt szenátusi meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. október 12-én. MTI/EPA pool/Shawn Thew Fotó: Shawn Thew
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Azon orosz barátaimmal közlöm, akik arról beszélnek, hogy atomfegyvert használnak Ukrajnában, meg kell érteniük, hogy az a NATO elleni támadás lenne, tekintettel arra, hogy Ukrajna közel van a NATO területéhez” – írta Twitter bejegyzésében Lindsey Graham republikánus szenátor, aki korábban az amerikai légierőnél is szolgált, és saját bevallása szerint nemzetbiztonsági kérdésekben elismert vezető.

Graham annak ellenére tette meg kijelentéseit, hogy Ukrajna nem tagja a politikai és katonai szövetségnek, ennek okán annak kollektív védelme (5. cikkely) sem érvényes rá.

Amint arra a The Hill, washingtoni székhelyű politikai portál is felhívja a figyelmet, Graham azt követően adta ki figyelmeztetését, hogy Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a minap úgy fogalmazott, hogy Oroszország „kénytelen lesz” atomfegyvert bevetni, ha az ukrán erők orosz területet fenyegetnek.

Ha elképzeljük, hogy az ukránok NATO-támogatással végrehajtott offenzívája sikeres volt, és elvették területünk egy részét, akkor az orosz elnök 2020. június 2-án kelt rendeletének szabályai alapján a nukleáris fegyverek használatához kell folyamodnunk

– fogalmazott a politikus utalva arra, hogy az orosz nukleáris doktrína szerint nukleáris válaszlépés következne a területüket ért hagyományos támadás esetén.

Amint arról lapunk is beszámolt korábban, Washington kazettás bombákat küldött Kijevnek, amelyek használatát az ukrán fél már meg is kezdte. Sőt, Amerika szegényített uránnal ellátott fegyverek küldését is bejelentette korábban. Ezen alattomos fegyverek kapcsán Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője korábban úgy fogalmazott: Ha ilyen szegényített uránnal felszerelt lövedékkel kilőnek egy harckocsit, radioaktív anyagok is a levegőbe kerülhetnek, és azoknál, akik ezt a porral kevert anyagot belélegzik, jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki daganatos betegség.

„Ideje kijózanodni és felismerni, hogy az ukrajnai barbár invázió nem működik, visszavonulni és megmenteni sok orosz fiatalt az értelmetlen haláltól” – szúrta oda Graham Medvegyevnek.

Graham, Richard Blumenthal demokrata szenátor társával terjesztett elő egy határozatot, amely értelmében amennyiben Oroszország, Belarusz vagy ezek megbízottja taktikai nukleáris fegyvereket vet, amely radioaktív szennyezőanyagot juttat a NATO területére, azt NATO elleni támadásnak tekintik.

 Ha taktikai atomfegyvereket használnak, vagy ha olyan módon rombolnak le egy atomerőművet, amely a környező NATO-országokat fenyegeti, akkor megsemmisítjük őket

– utalt Blumenthal a zaporizzsjai atomerőműre, amely kapcsán Kijev korábban többször jelezte, hogy az orosz erők akár meg is támadhatják.

A két szenátor arra sürgette a Biden-adminisztrációt, hogy az európai szövetségeseivel dolgozzon ki válaszlépéseket ilyen eshetőségekre. A Fehér Ház a nyilvánosság előtt eddig nem tett ilyen lépéseket.

A szenátorok határozottsága ellenére a legtöbb szakértő szerint kevés esélye van annak, hogy egy Ukrajnát ért nukleáris támadásra vagy akár egy erőmű felrobbantására a NATO az 5. cikkelyt léptetné életbe, tekintettel arra, hogy a szervezet Észak-atlanti Tanácsában egyhangú döntés szükséges, míg a kollektív védelem érvényre juttatása így világháborút eredményezne.

Borítókép: Lindsey Graham, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának republikánus párti elnöke Amy Coney Barrett amerikai legfelsőbb bírósági bírójelölt szenátusi meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. október 12-én. (Forrás: MTI/EPA pool/Shawn Thew)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.