Ismét drónok támadták meg Moszkvát + videó

Az ukrán elnök vasárnap arra figyelmeztetett, hogy „a háború Oroszországba érkezik”, ami szerinte egy elkerülhetetlen folyamat.

Magyar Nemzet
Forrás: TASZSZ2023. 08. 01. 6:50
Kedd hajnalban újabb dróntámadás érte Oroszországot, az egyik eszköz Moszkva egyik központi épületébe csapódott, 2023.08.01-én. (Fotó: Anton Gerashchenko / Twitter)
Kedd hajnalban újabb dróntámadás érte Oroszországot, az egyik eszköz Moszkva egyik központi épületébe csapódott, 2023.08.01-én. (Fotó: Anton Gerashchenko / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz védelmi minisztérium jelentése szerint kedd hajnalban három ukrán drón támadta meg Moszkvát. A pilóta nélküli légi eszközök közül kettőt lelőttek, míg a harmadik működését elektronikus módszerekkel zavarták meg.

A lelőtt drónok két moszkvai régióban zuhantak le, míg az egyik bejutott a fővárosba.

Nem érkezett jelentés arról, hogy a drónok miatt bárki megsérült vagy lényegi kár keletkezett volna. Igaz, a Moszkva egyik toronyházába csapódott drón mintegy 150 négyzetméteren sértette meg az üvegburkolatot – tájékoztatott a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Egyre gyakoribbá váltak a hasonló dróntámadások Oroszországban, noha az akciókat Kijev nem minden esetben vállalja magára. Egy hétfői támadás azonban az egyik kivétel volt ezalól. A mostani eset miatt a moszkvai Vnukovo repülőteret ideiglenesen lezárták és a járatokat átirányították – hívta fel a figyelmet a The Guardian brit lap. Az orosz főváros és térsége több mint 500 kilométerre van az ukrán fronttól. A területet korábban több dróntámadás érte, ezek egyike májusban a Kreml ellen irányult.

Nem világos Kijev célja az effajta támadásokkal, hiszen egy-egy drónról van szó, amelyek jellemzően nem szállítanak robbanóeszközöket, azonban a támadások az orosz társadalomban az ukránellenességet és így a háború támogatását fokozhatják.

A csapások két nappal azután történtek, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy fogalmazott: 

a háború Oroszországba érkezik.

„A háború fokozatosan visszatér Oroszország területére, szimbolikus központjaiba és katonai bázisaira. Ez egy elkerülhetetlen, természetes és teljesen igazságos folyamat” – mondta Zelenszkij vasárnap esti videóbeszédében.

Az nem világos, hogy a most látott dróntámadásokon túl egyéb akciók is várhatók-e, ugyanis a lénygében nyugati fegyverekkel harcoló Kijev több ízben is ígéretet tett, hogy szövetségesei fegyvereit nem veti be Oroszország területén.

@nata.li250

Срочная новость ‼️🇷🇺🇷🇺🇷🇺

♬ оригинальный звук - Nata.li

Borítókép: Kedd hajnalban újabb dróntámadás érte Oroszországot, az egyik eszköz Moszkva egyik központi épületébe csapódott (Fotó: Anton Gerashchenko/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.