A nagy borscsháború avagy hogyan akarják eltörölni a nemzetek identitását + videó

Itt az új őrület, töröltetni akarták a borscsot az éttermek étlapjáról.

Magyar Nemzet
2023. 08. 06. 11:37
borscs
20201020 Salköveskút Mészáros Ili óvónő, blogger céklás ételei Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe Képen: borscs leves Fotó: Szendi Péter/Vas Népe
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban már mi is sokat foglalkoztunk azzal, hogy egyes nyugati országok az orosz kultúrát is szankciós listákra tették. Ilyen volt legutóbb, amikor a kanadaiak néhány orosz művészt tiltottak ki országukból.

A dolog egyre jobban eldurvul, mert nyugaton többen már a borscsleves betiltásán törték a fejüket információink szerint. De a valóság jött és arcul csapta őket, mert mint kiderült, az ukránok és a lengyelek is előszeretettel fogyasztják ezt az ételt. Sőt, ahogy ez szokott lenni, több nép is sajátjának tekinti. De ezzel most az ukrán vezetés is bajban lehet, hogy hogyan tovább a közös kulturális múlt betiltásával, amikor az egyik legjellegzetesebb ételük közös.

De ha azt hisszük, hogy ez csaknyugaton okoz gondot, akkor ki kell ábrándítanunk az olvasót. Erről maguk a felek is komoly, mondhatni késhegyre menő vitát folytatnak. És nem is kellett volna sokáig keresgélniük a borscs tiltását szorgalmazóknak, elég lett volna megnézni, hogy az UNESCO fontos feladatának tekintette egy évvel ezelőtt, hogy felvegye az világörökségi listára az ukrán borscsot. Persze adódik a kérdés, hogy vajon mi a különbség az ukrán borscs és az orosz borscs között. 

Hogy ennek utána járjunk, kerestünk két receptet, és az olvasóra bízzuk, hogy eldöntse, milyen különbségeket talál. Jöjjön előbb az orosz borscs.

És most nézzük az ukránok világörökségi szintű borscs levesét. Ahogy ez a férfi mondja, ma már minden ukrán család maga dönti el, hogy mi legyen a borscsban, hogy legyen-e tejföl például vagy ne legyen. Szerinte tehát nincs egyetlen borscsrecept, hanem mindenkinek megvan a sajátja, amit szeret. 

 

Megkérdeztük a dologról a mesterséges intelligenciát is. A ChatGPT elsőre azt mondja, hogy orosz, de aztán elbizonytalanodik ebben maga is. 

A borscs leves Oroszországból származik, és az egyik hagyományos étel. A leves alapvetően céklából készül, és a jellegzetes piros színét a céklától kapja. A borscs receptje és elkészítése azonban különböző régiókban és családokban változhat.

Ahogy a mesterséges intelligencia (MI) mondja, a hagyományos borscs főbb összetevői a cékla, a húsleves (általában hús- vagy csontleves), káposzta, burgonya, répa, hagyma és fokhagyma. Gyakran tartalmazhat még paradicsomot, paprikát és más zöldségeket is. A levest gyakran savanyú káposztával ízesítik, amitől a borscs pikáns és karakteres ízt kap.

A borscs hagyománya és népszerűsége nemcsak Oroszországban terjedt el, hanem a környező régiókban is, például Ukrajnában, Lengyelországban és más kelet-európai országokban, hívja fel rá a figyelmet a ChatGPT, hozzátéve, hogy mivel a régiókban eltérő konyhaművészeti hagyományok vannak, a borscs receptjei kis változatosságot mutathatnak, de az alapvető összetevők és a leves jellegzetes színe általában állandó marad.

Visszakérdezve, hogy mennyire biztos az orosz eredetben, a ChatGPT elbizonytalanodik. Ez persze a működési zavarait is mutatja, meg azt is, hogy vannak kulturális eredetű kérdések, amit ennyi idő távlatából nem tudunk megmondani pontosan. Mint írja: 

Bár az orosz konyha rendkívül népszerűvé tette ezt az ételt, az első dokumentált receptek és említések a borscsról Ukrajnában jelentek meg.

A borscs eredete több száz évre nyúlik vissza, és eredetileg az ukrán kozák kormány konyhájához kapcsolódott a 13. és 14. században. Később, a 18. és 19. században a borscs az orosz és a lengyel konyhában is elterjedt, ezért lehet, hogy keveredtek az információk és a népszerűségről szóló hírek az orosz konyhával kapcsolatban − jegyzi meg az MI, majd hozzáteszi 

Mindenesetre a borscs valódi gyökerei az ukrán konyhában találhatók, és az egyik legismertebb és legjellegzetesebb ukrán ételek közé tartozik, amelyet már számos országban és régióban fogyasztanak.

A Wikipédia megfogalmazása sem kevésbé árnyalt.

A borscs az orosz konyha legősibb rétegéhez tartozik, eredete a Kijevi Rusz koráig nyúlik vissza. Rendkívül sok változatban készítik és mind a mai napig egyike a legkedveltebb ételnek Oroszországban.

Borítókép: Mészáros Ili óvónő, blogger céklás ételei, borscs (Fotó: Vas Népe/Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.