Hazaárulásért állíthatják bíróság elé az elmozdított nigeri elnököt + videó

A Nigerben nemrég puccsal hatalomra jutott junta vasárnap éjjel bejelentette, hogy hazaárulás vádjával állítaná bíróság elé Mohamed Bazoum elmozdított elnököt – írja az MTI.

Magyar Nemzet
2023. 08. 14. 19:56
null
Niamey, 2023. augusztus 11. Pénteki imán részt vevõ muzulmán férfiak, a katonai junta támogatói a nigeri fõvárosban, Niameyben 2023. augusztus 11-én. A felirat jelentése: együtt sikerülni fog. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) elrendelte a szervezet készenléti erejének bevetését "a Nigeri Köztársaság alkotmányos rendjének helyreállítása végett", ám egy ezt követõen hozott határozat e rend "békés eszközökkel való" helyreállítását tûzte ki célul. Nigerben július 26-án katonai államcsínnyel megdöntötték a megválasztott államfõ hatalmát. MTI/EPA/Issifou Djibo Fotó: Issifou Djibo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A televízióban is beolvasott közleményében Amadou Abdramane, a junta szóvivője elmondta: elegendő bizonyítékot gyűjtöttek össze ahhoz, hogy bíróság elé állítsák Bazoumot és az országban tevékenykedő külföldi támogatóit hazaárulásért és a nemzetbiztonság veszélyeztetéséért.

A vádakat Bazoum és meg nem nevezett külföldi államfők, illetve nemzetközi szervezetek vezetői között folytatott egyeztetésekre alapozzák.

Kiemelte továbbá, hogy az elmozdított elnök továbbra is kapcsolatot tarthat a külvilággal, valamint hogy Bazoumot orvosa is rendszeresen felkeresi.

Bazoumot és családját a július 26-i puccs óta az elnöki rezidencián tartják őrizetben. Az elmozdított államfő többször arra panaszkodott, hogy túszként tartják fogva.

A junta mindemellett törvénytelennek, embertelennek és megalázónak nevezte a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) által a puccs miatt Nigerre kivetett szankciókat, sajtóközleményében pedig felrója a szervezetnek, hogy a büntetőintézkedések miatt a nigeriek nehezebben jutnak gyógyszerhez és élelemhez is.

Abdramane szólt arról is, hogy félretájékoztatási kampány folyik a junta ellen a tárgyalásos megoldás kisiklatására és válság előidézésére, hogy aztán igazolni lehessen a katonai beavatkozást az ECOWAS részéről.

Az ECOWAS megdöbbentőnek nevezte a nigeri katonai vezetés azon próbálkozását, hogy hazaárulásért állítsa bíróság elé az egykor demokratikusan megválasztott Bazoumot. Állásfoglalásában a szervezet ismételten a volt elnök haladéktalan elengedését és hatalomba történő visszahelyezését követelte. Mindemellett a puccsisták provokációjának minősítette a lépést, és felhívta a figyelmet arra, hogy ez ellentmond a nigeri vezetés azon kinyilvánított hajlandóságának, amely szerint békés rendezést akar találni a mostani válságra.

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő szintén rendkívül aggasztónak nevezte a fejleményeket.

Borítókép: Pénteki imán részt vevő muzulmán férfiak, a katonai junta támogatói a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. augusztus 11-én. (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.