Hiába mutatnak a bizonyítékok Kijevre, Ukrajna tagad

A Der Spiegel német lap szerint az ukránok állhatnak az Északi Áramlat földgázvezetékek felrobbantása mögött.

Magyar Nemzet
Forrás: Kyiv Post2023. 08. 29. 15:27
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter 2023.07.09-én. (Forrás: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Minden tiszteletem a médiának, de ez egy tévképzet – reagált Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Kviv Post riporterének a Der Spiegel azon cikkére, amelyben Ukrajnát vádolják meg a Németországot és Oroszországot összekötő Északi Áramlat földgázvezetékek tavalyi felrobbantásával.

Amint arról lapunk is beszámolt, mintegy 25 oknyomozó fél éves munkával, hírszerző ügynökségektől, nyomozóktól, magas rangú tisztviselőktől és politikusoktól szerzett információkból arra a következtetésre jutott, hogy a vezetéket egy hatfős, speciális felszereléssel rendelkező ukrán búvárosztag robbanthatta fel, és az akciót Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok tudomásával hajtották végre.

Az ukrán védelmi miniszter szerint Zaluzsnijnak világosan meghatározott feladatai vannak, és ezek közé nem tartoznak a külföldi műveletek, az ő feladata a fegyveres agresszió visszaverése Ukrajna területén. Leszögezte, hogy ők kizárólag az oroszok által megszállt területek felszabadításán dolgoznak. 

Ugyanakkor a német lap szerint a támadást éppen azért vihették véghez, hogy elvágják Oroszországot a földgázon szerzett profittól és Vlagyimir Putyin orosz elnök zsarolási potenciálját az energiahordozó kapcsán.

A Der Spiegel szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem tudott a támadásról, ám az incidenst a lap Németország biztonsága elleni támadásnak nevezte.

Amint arra a Kyiv Post is emlékeztet, az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken 2022. szeptember 26-án észleltek először repedéseket, amelyeket miután a svéd hatóságok megvizsgáltak, szabotázsakciónak nyilvánították az esetet. Kezdetben Oroszország is gyanúsított volt, noha Moszkva dollármilliókat bukott a földgázkiesés miatt. Igaz, Oroszországnak egy úgynevezett „hamis zászlós hadművelet” is a hasznára válhatott, ugyanis a földgázkínálat szűkítésével megnőttek az energiaárak, ezzel Kijev nyugati szövetségesei nehezebb helyzetbe kerültek. Ukrajna mellett a kezdetektől az Egyesült Államokat is lehetséges végrehajtónak nevezték meg a nemzetközi médiában.

A The New York Times már márciusban arról számolt be titkosszolgálati információkra hivatkozva, hogy egy ukránbarát csoport vihette véghez a támadást. Akkor Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezető tanácsadója kijelentette, hogy Ukrajnának nincs köze a balti-tengeri incidenshez, és nincs információja ukránbarát szabotázscsoportokról.

Amint arra a Der Spiegel is felhívja a figyelmet, az ügy azért kínos, mert Németország az egyik legnagyobb európai támogatója Kijevnek a háborúban, ám a vezeték tényleges bizonyítékokon alapuló fölrobbantásával a német társadalom akár el is fordulhatna a háborúban álló országtól.

Borítókép: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (Forrás: Twitter/Nexta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.