Ketyegő bomba a Dél-kínai-tengeren – Peking szerint Amerika viszályt szít a térségben

Kína szerint az Egyesült Államok „az izmait mutogatja”, „elferdíti a tényeket” és ott avatkozik be, ahol nincsen joga.

Magyar Nemzet
2023. 08. 30. 4:50
Ausztrál és Fülöp-szigeteki hadgyakorlat a Dél-kínai-tenger közelében, 2023.08.25-én. (Forrás: 
OsintTV / Twitter)
Ausztrál és Fülöp-szigeteki hadgyakorlat a Dél-kínai-tenger közelében, 2023.08.25-én. (Forrás: OsintTV / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok provokációk sorozatát követi el a Dél-kínai-tengeren, legutóbb, amikor támogatásáról biztosította a Fülöp-szigeteket a Renai-zátony felett – olvasható a Global Times angol nyelvű kínai hírportál cikkében.

Amint a portál hozzáteszi: 

Washington célja, hogy viszályt szítson Kína és az ASEAN (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) között, ami a regionális biztonságot egy ketyegő bombává változtatja és széthúzást eredményez.

A portál Karl Thomast, az Egyesült Államok legnagyobb előretolt flottájának parancsnokát is idézte, aki Peking aggresszív viselkedését emlegette a Dél-kínai-tengeren – amely egészét Peking saját területének tartja –, ellenőrzést szorgalmazva, miután Kína professzionális és visszafogott módon, vízágyúkkal rettentette el a hónap elején azt a Fülöp-szigeteki hajót, amely az említett zátonyra – nemzetközi nevén a Second Thomas zátonyra – igyekezett. Ott egy rozsdaálló hajóroncs is található, amelyen egy maréknyi Fülöp-szigeteki katona teljesít szolgálatot, ám a kontingens rendszeres utánpótlásra szorul a távoli szolgálati helyen.

A Second Thomas zátony mintegy 200 kilométerre található a Fülöp-szigetektől és több mint ezer kilométerre a kínai szárazföldtől. Manila már többször leszögezte, hogy sosem mondanak le róla, amelyet ha Peking megszerezne – ahogy azt a többi térségbeli zátony esetében is megtette már –, vélhetően katonai bázist alakítana ki rajta.

A Japánban székelő Thomas vezette flotta nem kevesebb mint 70 hajót, mintegy 150 repülőgépet és több mint 27 ezer tengerészt jelent. A parancsnok szerint éppen a pekingi vízágyúk miatt van rájuk szükség a térségben – idézte őt a The Jakarta Post.

A kínai külügyminisztérium szóvivője, Vang Ven-bin hétfőn Thomas megjegyzéseire reagálva azt mondta: 

Nehezen értjük, miért tette az amerikai parancsnok a tényeket elferdítő, viszályt szító és izmokat feszegető megjegyzéseket. A kínai parti őrség megteszi a szükséges intézkedéseket Kína szuverenitásának, tengeri jogainak és érdekeinek védelme érdekében. Ez minden kifogáson felül áll. Az USA-nak nincs joga beavatkozni.

Mint ismert Washington a térségbeli szövetségesei, mint Ausztrália, Fülöp-szigetek, Malajzia kérésére van jelen, éppen a kínai fenyegetést és terjeszkedést „ellensúlyozva”.

Vang azonban arra szólította fel az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a térség békéjének és stabilitásának megzavarásával és szabotálásával. Ugyanis Kína és az ASEAN közötti viszály jelentős károkat fog okozni a térség országainak.

Pekinget a múlt héten különösen aggasztotta, hogy Ausztrália és a Fülöp-szigetek megtartották első közös hadgyakorlatukat a Dél-kínai-tenger közelében, amely során egy ellenséges ellenőrzés alatt álló sziget visszafoglalását szimulálták. A felek közös járőrözést is terveznek a térségben. De a múlt héten az Egyesült Államok és Japán is csatlakozott a két ország haditengerészeti gyakorlatához, mint fogalmazták azzal a céllal, hogy megerősítsék az együttműködést a szabad és nyitott indo-csendes-óceáni térség megvalósítása érdekében.

 

Az amerikai elemzők egyik legfőbb aggodalma, hogy Kína növekvő katonai képességei, magabiztossága, valamint a kétoldalú kapcsolatok romlása idézhet elő konfliktust Peking és Washington között. Az elemzők hozzáteszik, hogy a két nagyhatalom között a csendes-óceáni térség növekvő feszültsége, a dél-kelet-ázsiai kínai előretörés, de legfőképpen Tajvan elfoglalása szolgálna alapjául a konfliktusnak.

Borítókép: Ausztrál és Fülöp-szigeteki hadgyakorlat a Dél-kínai-tenger közelében, a felek egy „ellenséges ellenőrzés alatt álló sziget visszafoglalását” szimulálták, 2023. 08. 25-én. (Forrás: OsintTV / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.