„Szerény, de mérhető előrelépés” az amerikai–kínai kapcsolatokban

Ugyan a kereskedelem és a beruházások terén Washingtonnak és Pekingnek is érdekében áll az együttműködés, az amerikai kereskedelmi miniszter négynapos látogatásának elején szerény előrelépéseket látni.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters, AP2023. 08. 28. 18:41
VANG Ven-tao; RAIMONDO, Gina
Peking, 2023. augusztus 28. Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter (j) tárgyal kínai hivatali partnerével, Vang Ven-taóval (b, középen) a pekingi kereskedelmi minisztériumban 2023. augusztus 28-án. Jobbról a második Nick Burns, az Egyesült Államok pekingi nagykövete. MTI/AP pool/Andy Wong Fotó: Andy Wong
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy bonyolult és kihívásokkal teli kapcsolat. Bizonyos kérdésekben nem értünk egyet, ám ennek ellenére ha közvetlenek, nyíltak és gyakorlatiasak vagyunk, akkor haladást érhetünk el” – fogalmazott Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter, aki hétfőn kétoldalú tárgyalásokat folytatott kínai kollégájával, Vang Ven-taóval.

Raimondo aláhúzta, hogy ugyan nemzetbiztonsági kérdésekben nincs helye a kompromisszumnak, az Egyesült Államok a közös érdekek mentén elkötelezett a kereskedelem és a beruházások előmozdításában, és egy egészséges versenyre törekszik Kínával.

Vang Ven-tao elmondta, hogy Peking készen áll a szorosabb együttműködésre és a kedvezőbb politikai környezet kialakítására.

Az első nap megbeszélését követően Raimondo arról számolt be, hogy az amerikai Intel Corporation processzorgyártó és a Micron Technology számítógépes adattároló vállalatok ügyét is érintették – Peking előbbit egy 5,4 milliárd dolláros felvásárlástól vágta el, míg utóbbinak nem engedte a kínai értékesítést.

Korábban pedig Peking panaszkodott arról, hogy nem férhetnek hozzá különleges mikrocsipekhez és más amerikai technológiákhoz.

Az egyeztetéseken szóba került Kína gallium- és germániumexportjára kivetett korlátozása is, amelyeket a technológiai iparban a félvezetőgyártásban (mikrocsip) használnak. Amint arra a Reuters hírügynökség is felhívta a figyelmet, Kína a világ legnagyobb germániumtermelője, a globális kínálat több mint hatvan százalékát adva. Ám nemzetbiztonsági okokra hivatkozva Peking augusztustól korlátozza nyolc gallium- és hat germániumtermékének az exportját.

A felek megegyeztek egy új munkacsoport felállításában, amelyben a kormányzati és a magánszektor szereplőit is bevonva egyeztetéseket folytatnak és megoldást keresnek a kereskedelmi és befektetési ügyekben. Sőt, a kereskedelmi miniszterek minden évben találkoznak majd.

Az AP hírügynökség az „évtizedek óta legalacsonyabb szintű” amerikai–kínai viszonyról úgy fogalmazott: a felek nem tűntek késznek az engedményekre. 

Azonban egyes elemzők szerint „szerény, de mérhető előrelépéseket látni”.

A hűvös viszony felmelegítését célzó lépés, hogy Raimondo előtt júliusban már Janet Yellen pénzügyminiszter is ellátogatott Kínába, ám a vámháborúban, technológiai és biztonsági kérdésekben akkor sem történt lényegi előrelépés.

Igaz, Raimondo látogatásának bejelentésekor 27 kínai vállalatot vettek le arról a fekete listáról – bár további hatszáz rajta maradt –, amely az amerikai technológia hozzáférését korlátozza. Sőt, nemrég nőtt azon kínai cégek listája, amelyekbe tilos amerikaiaknak befektetniük.

Továbbá a két ország viszonyán Tajvan amerikai fegyverekkel történő ellátása sem segíti.

Borítókép: Gina Raimondo amerikai kereskedelmi miniszter (j) tárgyal kínai hivatali partnerével, Vang Ven-taóval (b, középen) a pekingi kereskedelmi minisztériumban 2023. augusztus 28-án. Jobbról a második Nick Burns, az Egyesült Államok pekingi nagykövete. (Fotó: MTI/AP pool/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.