Több mint kétszáz afgán katonát, rendőrt és kormánytisztviselőt öltek meg a tálib hatalomátvétel óta

Több mint kétszáz korábbi katonát, rendőrt és kormánytisztviselőt öltek meg Afganisztánban a szélsőséges tálibok hatalomátvétele óta, a hivatalosan meghirdetett általános amnesztia ellenére – jelentette be az ENSZ afganisztáni missziója (UNAMA) kedden.

Magyar Nemzet
2023. 08. 22. 10:31
null
Kandahár, 2023. augusztus 15. Afgán férfiak az Afganisztáni Iszlám Emirátus zászlóit lengetik Kandahárban 2023. augusztus 15-én, a tálib hatalomátvétel második évfordulóján. Afganisztánban 2021. augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálibok, akiket több mint húsz évvel ezelõtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai és szövetséges katonák 2021. augusztus 31-én távoztak az országból. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentés szerint legalább 218, a tálib vezetéshez köthető önkényes, bírósági ítélet nélküli kivégzést regisztráltak a 2021. augusztusi tálib hatalomátvétel és 2023 júniusa között.

„A legtöbb esetben a tényleges biztonsági erők által őrizetbe vetteket gyakran csak rövid ideig tartották fogva kivégzésük előtt” – fogalmazott az ENSZ-jelentés.

A legfőbb tálib vallási vezető rendelkezése alapján általános amnesztia vonatkozott a korábbi kormánytisztviselőkre és a fegyveres erők korábbi tagjaira.

A tálibok által vezetett afgán külügyminisztérium a jelentésre reagálva leszögezte, hogy a tárca nem kapott értesítést a rendelkezés megszegéséről, de ha történt is ilyen, azt kivizsgálják.

Az UNAMA által feljegyzett gyilkosságok mintegy felét a tálib hatalomátvételt követő négy hónapban, 2021 augusztusa után követték el, miután az amerikai hadsereg által vezetett külföldi erők kivonultak a közép-ázsiai országból. Tavaly hetven ilyen esetet jegyeztek fel.

„A jelentésben szereplő erőszakos bűncselekmények többségével kapcsolatban csak korlátozott információ áll rendelkezésünkre az afgán hatóságok által tett nyomozati intézkedésekről és az elkövetők felelősségre vonásáról” – áll az ENSZ-dokumentumban, amely a tálib kormányzatra utalt.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy az afgán hatóságok tagjai – látszólag mentességet élvezve – továbbra is emberi jogi jogsértéseket hajtanak végre az előző kormány tisztségviselőivel és a korábbi afgán hadsereg és rendőrség (ANDSF) tagjaival szemben

– tette hozzá a világszervezet jelentése.

Az UNAMA összességében nyolcszáz, a tálibokhoz köthető emberi jogi jogsértést állapított meg korábbi kormánytisztviselőkkel, katonákkal és rendőrökkel szemben, ezek között szerepeltek önkényes letartóztatások, eltűnések és kínzások is.

Ezek többségét a korábbi hadsereg és rendőrség tagjai ellen követték el – húzta alá az ENSZ beszámolója.

Az afgán külügyminisztérium válaszában hangsúlyozta, hogy a tálib legfelső vallási vezető két parancsot is kiadott: egyet az általános amnesztiáról, egyet pedig az őrizetbe vett személyekkel szembeni kínzás és rossz bánásmód tilalmáról.

A tárca tagadta, hogy a tálib vezetés önkényes, bírósági ítélet nélküli kivégzéseket rendelt volna el vagy a nemzetközi közösség által támogatott korábbi afgán kormányzatban dolgozókat vett volna célba.

Hozzátették azonban, hogy az „előző kormányzat azon alkalmazottjait, akik az Iszlám Emirátus [a tálib vezetés hivatalos megnevezése] ellenzékéhez csatlakoztak, vagy a jelenlegi rendszer kárára katonai tevékenységet végeztek, letartóztatták és átadták az igazságügyi hatóságoknak”.

Borítókép: Afgán férfiak az Afganisztáni Iszlám Emirátus zászlóit lengetik Kandahárban 2023. augusztus 15-én, a tálib hatalomátvétel második évfordulóján (Fotó: MTI/EPA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.