Amerika Peking kibertámadásaitól tart, erre „integrált elrettentéssel” felelnek

Washington célja, hogy a csendes-óceáni térségben lévő kétoldalú egyezményeket egy multilaterális szövetséggé formálja.

2023. 09. 17. 16:12
Illusztráció. Az amerikai kibervédelmi parancsnokság (Cyber Comand) művelet közben. (Forrás: U.S. Cyber Command / cybercom.mil / Twitter)
Illusztráció. Az amerikai kibervédelmi parancsnokság (Cyber Comand) művelet közben. (Forrás: U.S. Cyber Command / cybercom.mil / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) új kiberstratégiája arra figyelmeztet, hogy a Kínával való bármilyen közvetlen konfliktus valószínűleg Amerika elleni digitális támadásokkal járna. Ezért, a harcok megelőzése érdekében Washingtonnak meg kell erősíteni a digitális támadásoktól való elrettentés stratégiáját a feszültségek eszkalálódásának elkerülése érdekében – hívta fel a figyelmet a The Washington Times amerikai napilap.

A Pentagon szerint Kína rendszeresen kísérel meg hackertámadásokat az Egyesült Államok és szövetségesei ellen, hogy felkészüljön a háborúra, mindezt azért, hogy „károsítsa Amerika válaszadási képességét”.

Konfliktus esetén Kína valószínűleg pusztító kibertámadásokat indítana az Egyesült Államok ellen, hogy akadályozza a katonai mozgósítást, az erőforrásokat, káoszt szítson és elterelje a figyelmet

– áll a stratégiában.

Hozzáteszik: Valószínűleg arra is törekedni fog, hogy megzavarja azokat a kulcsfontosságú hálózatokat, amelyek lehetővé teszik a közös erők harcban történő erőprojekcióját.

Amint arra a The Washington Times is rámutat, a kiberszakemberek már felfigyeltek Kína azon törekvésére, hogy megzavarja Amerika ázsiai szövetségeseivel folytatott együttműködését.

A tervek szerint Amerika minden fenyegetés ellen az „integrált elrettentést” fogja bevetni, mivel a kiberképességek önmagukban kevés elrettentő hatást fejtenek ki. Ennek keretében Washington szövetségesei mellett a magánipari partnereire is támaszkodik majd.

A korábbi változatoktól eltérően a stratégia elkötelezi magát amellett, hogy a szövetségesek és a partnerek kiberképességének kiépítésével növeljük kollektív kiberellenálló képességünket

– mondta Mieke Eoyang, a védelmi miniszter kiberpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

John Plumb űrpolitikáért felelős védelmi miniszterhelyettes szerint a stratégia sokat merített az orosz–ukrán háború kiberteret érintő tanulságaiból, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államoknak szorosan együtt kell működnie szövetségeseivel. Mint ismert a NATO keretében már most is létezik egy fejlett kibervédelmi és elrettentő jelenlét, sőt a politikai és katonai szövetség a kibertámadásokat is úgy ítéli meg, mintha reguláris támadást intéztek volna a tagországok felé.

Azonban mivel a NATO az Atlanti-óceán mentén fekvő területekre összpontosít, Ázsiában nem létezik az amerikai szövetségesek kibertérre összpontosító párhuzamos szervezete, amely Kína ellen lépne fel. A The Washington Times szerint ez pedig korábban „kihívások elé állította az ügynökségeket”.

David Frederick, a Nemzetbiztonsági Ügynökség kínai vezetője elmondta, hogy egy NATO méretű ázsiai koalíció hiánya megnehezítette a hatalmas területet lefedő koordinációt, így az USA eddig leginkább magára támaszkodhatott a térségben.

 A cél tehát az Washington részéről, hogy a csendes-óceáni térségben lévő kétoldalú egyezményeket egy multilaterális szövetséggé formálják.

Mint ismert, Washington az elmúlt években már Kínára tekint a legnagyobb fenyegetésként. A két ország között nem csak Tajvan esetében alakult ki konfliktus, hanem annak kapcsán is, hogy amíg Peking a Dél-kínai-tenger térségét saját befolyási övezetének tartja, addig Washington egyre inkább igyekszik elmélyíteni a kapcsolatát az itt lévő szigetországokkal. Az amerikai stratégia része a kínai katonai hatalom letörése és bezárása a térségbe.

Az amerikai terveket Peking fenyegetésnek tekinti saját szuverenitása ellen, ezért már több ízben is arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tisztelje a kínai befolyási övezetet és hagyjon fel a térség provokációjával, megosztásával.

Borítókép: Illusztráció. Az amerikai kibervédelmi parancsnokság (Cyber Comand) művelet közben. (Forrás: U.S. Cyber Command / cybercom.mil / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.