Az amerikaiak többsége dühbe gurul, ha politikával kell foglalkoznia

Az amerikaiak többsége szerint a politikai folyamatot az egyedi érdekek, a kampánypénzek és a pártháborúk uralják.

Forrás: Pew Research Center2023. 09. 22. 17:58
Az amerikai törvényhozás, a Kongresszus épülete. (Fotó: Bitcoin World News / Twitter)
Az amerikai törvényhozás, a Kongresszus épülete. (Fotó: Bitcoin World News / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak kétharmada vallotta azt, hogy szinte mindig leszívja az energiáit, hogyha politikával kell foglalkoznia, míg 55 százalékuk dühbe gurul a közélet említésétől – derült ki a Pew Research Center kutatásából.

Az amerikai agytröszt szerint noha a tengerentúlon már régóta kritikusak a politikusokkal és szkeptikusak a szövetségi kormánnyal szemben, véleményük a politikáról és a választott tisztségviselőkről „kíméletlenül negatív”, és kevés remény mutatkozik ennek a javulására.

A megkérdezett amerikaiak 63 százaléka nem vagy egyáltalán nem bízik az amerikai politikai rendszer jövőjében, míg 79 százalékuk negatívan vélekedik arról, a leggyakrabban a „megosztó” és „korrupt” jelzőket említve.

A többség szerint a politikai folyamatot az egyedi érdekek, a kampánypénzek és a pártháborúk uralják. Míg a választott tisztségviselőket széles körben önzőnek és alkalmatlannak tartják.

Mindemellett hangsúlyozták, hogy a rendszer miatt sok alkalmas jelölt nem tud döntéshozói pozícióba kerülni, a legbefolyásosabb lobbiszervezetek hatalmát pedig túl nagynak ítélték.

Az átfogó kutatás ellenére a Pew Research Center „nem talált egyetlen fókuszpontot a lakosság elégedetlenségére”, ugyanis széles körű kritika és elégedetlenség érte a három (törvényhozó, végrehajtó, igazságszolgáltató) hatalmi ágat, mindkét nagy politikai pártot, valamint a politikai vezetőket és képviselőket is. Éppen ezért a többség támogatja a a korhatár- és a cikluskorlátozást a kongresszusban és a Legfelsőbb Bíróságon, valamint az elektori rendszer megszüntetését.

Az agytröszt szerint ugyanakkor figyelemreméltó, hogy az elégedetlenség ellenére az országos választásokon a részvétel történelmi szinten magasnak mondható – a 2018-as, 2020-as és 2022-es választások az elmúlt évtizedek legmagasabb választói részvételét hozták.

A felmérésben a válaszadók az amerikai politikai rendszer pozitívumaiként emlegették az amerikai kormányzati struktúrát, a fékek és egyensúlyok rendszerét, a szabadságjogokat, a demokratikus értékeket, valamint a választásokon való részvétel lehetőségét.

A kutatás az amerikaiak megosztottságára is kitért, eszerint még soha nem volt olyan ellenséges a demokrata és republikánus tábor egymással, mint most. Ám mégis sokan kritikaként fogalmazták meg, hogy a pártok között nincsen nagyobb kooperáció. Sőt 57 százalék szerint a két nagy párt közötti konfliktusok túl sok figyelmet kapnak, miközben ötből négy válaszadó szerint az igazán fontos kérdések elsikkadnak.

A válaszadók 37 százaléka mondta azt, hogy nyitott lenne, ha több párt versengene a hatalomért – noha ez részben megvalósult, valójában a két nagy párt leuralja és nem veszi számításba az esetleges vetélytársakat. Azonban azt további pártok érdemi érkezésével sem gondolják egyöntetűen a válaszadók, hogy könnyebbé válna országuk problémáinak a megoldása.

Borítókép: Az amerikai törvényhozás, a Kongresszus épülete (Fotó: Bitcoin World News/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.