Csak hazaárulással alakulhat baloldali kormány Spanyolországban

Katalónia volt elnöke, Carles Puigdemont sajtótájékoztatón jelentette be, hogy csak akkor tárgyal a szocialista Pedro Sánchez beiktatásáról, ha garantálják neki az amnesztiát.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 09. 05. 13:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amnesztiát kér a baloldali kormányalakítás támogatásáért cserébe Carles Puigdemont. Katalónia egykori elnöke, aki 2017-ben szökött el a spanyol hatóságok elől miután alkotmányellenesen kikiáltotta a régió elszakadását, sajtótájékoztatón jelentette be feltételeit Pedro Sánchez támogatásáért cserébe.

Puigdemont azután állt kamerák elé, hogy hétfőn tárgyalt Yolanda Díazzal, Sánchez jobbkezével, egyben a szélsőbaloldali Sumar vezetőjével, aki saját pártja nevében hajlandóságot mutatott arra, hogy Puigdemont és társai megkapják az amnesztiát és büntetlenül visszatérhessenek Katalóniába. A szocialista párt ugyanakkor közölte, hogy nem ők küldték Díazt Brüsszelbe és nem őket képviselte a találkozón, hanem saját formációját. 

Ettől függetlenül korábban már megjegyezték, hogy ők is „lapoznának” és a progresszív kormányalakítás érdekében hajlandók lennének egyezkedni Puigdemont-nal, akinek támogatása nélkül nem tudnak kormányt állítani Spanyolország élére.

Alberto Núnez Feijóo, a Néppárt (PP) vezetője Twitter-oldalán azt írta: biztos abban, hogy a találkozót valójában a szocialisták is akarták és Díaz őket is képviselte hétfőn Brüsszelben. Úgy fogalmazott: elmentek tárgyalni a spanyol alkotmánnyal ellentétes amnesztiáról és az önrendelkezési népszavazásról, majd hozzátette, hogy Pedro Sánchez érdekei nem határozhatják meg Spanyolország politikáját.

A Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért) egykori vezetője kedden közölte, hogy az amnesztiatörvény nélkül nem hajlandó asztalhoz ülni a szocialistákkal, de más követelései is vannak, például hogy törvényesként ismerjék el a katalán függetlenségi mozgalmat, hogy egyoldalúan hozhassanak döntéseket a katalán nép nevében, valamint hogy hozzanak létre egy ellenőrzési mechanizmust pártja és a központi kormány között, hogy a két fél közötti megállapodásokat felügyelni lehessen. 

Utóbbit azért kéri, mert elmondása szerint nem bízik Madridban.

Spanyolországban a július 23-i előrehozott parlamenti választások óta politikai patthelyzet van. A voksolást Alberto Núnez Feijóo és pártja nyerte és a király őt is kérte fel elsőként a kormányalakításra, de egyelőre úgy tűnik, nem fogja tudni megszerezni a beiktatáshoz szükséges 176 parlamenti szavazatot. Ha Feijóo elbukik az országgyűlés előtt, akkor Pedro Sánchez kapja meg a lehetőséget arra, hogy kormányt formáljon, de jelenleg ő sem élvezi a parlamenti pártok többségének támogatását, tehát mindenképpen meg kell egyeznie a hét mandátumot birtokló katalán Juntsszal, ha folytatni akarja a progresszív kormányzást.

Puigdemont a kormányalakítással kapcsolatos nehézségekkel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy „Spanyolország jelenleg gondban van”, amire mindössze két lehetséges megoldás létezik: „vagy megállapodnak vele, vagy pedig megismétlik a választásokat”.

Borítókép: Carles Puigdemont volt katalán vezető (Fotó: AFP/Getty Images/Kenzo Tribouillard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.