Mozgalmas napon vannak túl a G20-ak vezetői, Joe Biden megint bohócot csinált magából + videó

Az amerikai elnök nevetségessé tette magát és az egész országát.

2023. 09. 09. 20:22
BIDEN, Joe; FERNÁNDEZ, Alberto; HASZINA, Vazed; LULA DA SILVA, Luiz Inácio; MODI, Narendra; MELONI, Giorgia
Újdelhi, 2023. szeptember 9. Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, Alberto Fernandez argentin elnök és Pravind Kumar Jugnauth mauritiusi miniszterelnök (b-j) fotózáson vesz részt a Globális Bioüzemanyag-Szövetség létrehozásának alkalmából a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben, 2023. szeptember 9-én. MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein Fotó: Evelyn Hockstein
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újdelhiben véget ért a G20-ak csúcstalálkozójának első napja, amelyen a szövetség résztvevői jóváhagyták az Afrikai Uniót a G20 állandó tagjaként, és sikerült megállapodniuk a zárónyilatkozat szövegében is. A csúcstalálkozóra meghívták az összes G20-ország és kilenc további állam (Banglades, Egyiptom, Egyiptom, Mauritius, Nigéria, Hollandia, Spanyolország, Omán, az Egyesült Arab Emírségek és Szingapúr) vezetőit. Az indiai orosz delegációt Szergej Lavrov külügyminiszter vezeti.

A csúcstalálkozó zárónyilatkozata szerint a G20-ak vezetői eltérően értékelték az ukrajnai helyzetet. A 34 oldalas dokumentumban úgy fogalmaztak:

Felhívtuk a figyelmet az emberi szenvedésre és az ukrajnai háborúnak a globális élelmiszer- és energiabiztonságra, az ellátási láncokra, a makropénzügyi stabilitásra, az inflációra és a [gazdasági] növekedésre gyakorolt további negatív hatásaira, amelyek megnehezítették az országok, különösen a fejlődő és a legkevésbé fejlett országok politikai környezetét.

A nyilatkozatban a szövetség támogatására biztosította Ukrajnát, de nem ítélte el Oroszországot a háború miatt. Az ukránoknak ez természetesen nem tetszett, ezért Oleg Nikolenko ukrán külügyi szóvivő bátorkodott maga kijavítani a dokumentumot.

A nap végén valamennyi résztvevő arról beszélt a sajtónak, hogy elsősorban a BRICS-országok és más partnerek közös álláspontja működött, maga a csúcstalálkozó pedig a közel tizenöt éves történetének egyik legkeményebb tárgyalása volt – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Financial Times (FT) szaklap pedig egyfajta csapásnak nevezte nyilatkozatot a nyugati országok számára, mivel a dokumentum megmutatta, hogy nincs globális konszenzus Ukrajna támogatásáról. Például csak egyszer említi az ukrajnai háborút.

Az Egyesült Államok és a NATO-országok elutasították ezt a megfogalmazást, mivel szerintük az azt a benyomást kelti, hogy mindkét fél egyformán bűnös a történtekért. Az FT emlékeztetett arra, hogy az előző G20-csúcstalálkozó végén elfogadott dokumentumban a megfogalmazás úgy hangzott, hogy az Orosz Föderáció agressziója Ukrajna ellen.

Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök a G20-ak csúcstalálkozóját használta fel arra, hogy tárgyaljon Oroszország követeléseiről a gabonaüzlet újraélesztése érdekében. A Bloomberg török ​​tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy Erdogan más vezetőkkel folytatott zárt üléseken vetette fel a témát. Törökország arra kéri a többi országot, hogy „könnyítsék meg az orosz élelmiszer- és műtrágyaexport biztosítását a londoni Lloyd's által”, és kapcsolják vissza Moszkvát a SWIFT-rendszerhez a nemzetközi fizetések teljesítése érdekében.

A zárónyilatkozat egy felhívást tartalmazott a gabonaszerződés teljes körű végrehajtására, hogy biztosítsák az élelmiszer- és műtrágya akadálytalan szállítását Oroszországból és Ukrajnából.

A találkozón ismét Joe Biden amerikai elnök biztosította a szórakozást, amikor a szaúdi koronaherceg nevére nem emlékezett, majd zavarosan arról kezdett beszélni, hogy felszólal-e a herceg vagy sem. 

…és Szaúd-Arábia trónörököse, Mohammed bin Szalám, elnézést, Mohammed bin Szalman… és mivel ő ma nem beszél, ezért szerettem volna - nos, talán ma beszél. Volt egy feljegyzésem, hogy nem beszél. Akárhogy is, inkább most itt abbahagyom.

 

Olaf Scholz vegyes érzelmekkel fogadta a záródokumentumot. A német kancellár az eseményen továbbra is szemkötővel tárgyalt.

A találkozót megelőzően több kétoldalú tárgyalás is zajlott, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök például többek között Rishi Sunak brit kormányfővel egyeztetett.

 

Borítókép: Sheikh Hasina bangladesi miniszterelnök, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Joe Biden amerikai elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök, Alberto Fernandez argentin elnök és Pravind Kumar Jugnauth mauritiusi miniszterelnök (balról jobbra) fotózáson vesz részt a Globális Bioüzemanyag-Szövetség létrehozásának alkalmából a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján Újdelhiben, 2023. szeptember 9-én. (Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Evelyn Hockstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.