Több nyugati vezető távol marad az ENSZ közgyűlésétől, ahol Zelenszkij is felszólal

Azon már senki sem lepődik meg, hogy Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin sem jelenik meg New Yorkban.

Forrás: Politico2023. 09. 16. 10:48
Az ENSZ Közgyűlésének terme New York-ban az ENSZ székházában. (Forrás: Xie Feng / Twitter)
Az ENSZ Közgyűlésének terme New York-ban az ENSZ székházában. (Forrás: Xie Feng / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A francia, a kínai, az orosz elnök, valamint a brit és az indiai miniszterelnök sem lesz ott jövőhéten New Yorkban, az ENSZ közgyűlésén. Mindez még nagyobb figyelmet terelhet majd Joe Biden amerikai elnök beszédére – hívta fel rá a figyelmet a Politico brüsszeli hírportál.

Valamennyi politikus különböző okokkal magyarázta a távolmaradását. Emmanuel Macron francia köztársasági elnök jelentős diplomáciai nagyüzemre készül, ugyanis III. Károly brit uralkodót fogadja majd – akivel a francia zavargások miatt korábban elhalasztották a találkozót. Macron egyúttal Ferenc pápát és Keir Starmert, az ellenzéki brit Munkáspárt vezetőjét is vendégül látja a jövőhéten Párizsban.

Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin elnök távolmaradása „a legkevésbé meglepő”, hiszen a két vezető gyakran kihagyta a múltban is az ilyen találkozókat.

A kínai államfő a koronavírus-járvány óta egyébként is szinte a nullára csökkentette a külföldi utazásait, idén még csak Oroszországban és Dél-Afrikában járt, ez utóbbi helyre a BRICS-országok csúcstalálkozója alkalmából látogatott el.

Putyin az orosz–ukrán háború miatt hagyja ki az eseményt, a politikus idén még nem is járt külföldön, míg az ukrajnai inváziókezdete óta is csak keleti, szövetséges országokba látogatott el.

Amint azt a Politico is megjegyzi, Macron mellett Rishi Sunak brit miniszterelnök távolmaradása a legmeglepőbb, mivel tavaly októberi hivatalba lépése óta először szólalhatna fel az ENSZ közgyűlésének ülésén.

A Politico Sunak távolmaradását a brit belpolitikai helyzettel magyarázta, vagyis, hogy a konzervatívok rosszul szerepelnek a közvélemény-kutatásokban, ami nehézségeikre utal a közelgő – vélhetően jövő évi – választások kapcsán, így a belpolitikára nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a politikusnak.

A mostani New York-i találkozóra az Indiában tartott G20-csúcs után kerül sor, így Sunak mellett vélhetően Narendra Modi indiai miniszterelnök is a belpolitikai kérdésekre kíván most fókuszálni.

Az ENSZ-közgyűlés egyébként lehetőséget adna a politikusoknak beszédük megtartására, ám mások mellett egy francia diplomata úgy nyilatkozott a Politicónak, hogy „mivel nem történt változás a francia külpolitika irányában, nem szükséges minden évben felszólalni”.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ugyanakkor kihasználja majd az alkalmat, és felszólal a testület előtt, remélve, hogy a nyugati szövetségesein kívül is szerez további támogatókat tízpontos béketervéhez.

A New York-i ülésen jelen lesz hazánk nevében Novák Katalin magyar államfő is, aki már korábban is felszólalt az eseményen, májusban például a béke és a családok fontosságát hangsúlyozta a nemzetközi szervezet előtt.

A Politico az ENSZ-szel kapcsolatos régóta hangoztatott kritikákra is felhívta a figyelmet. A lap egy korábbi francia tisztviselőt idézett, aki szerint a nemzetközi szervezet kifulladóban van. „Ki tudja manapság, hogy ki az ENSZ-főtitkára” – vélekedett.

A téma kényes, de a világ súlypontja kelet és dél felé tolódik

– tette hozzá a tisztviselő. 

Franciaország esetében ezt a hozzáállást támasztja alá az is, hogy Macron is részt kívánt volna venni a BRICS-csúcson, és országa egyre inkább érdeklődik az ázsiai befektetések és fórumok iránt is.

Azonban számos szakértő az ENSZ-szel kapcsolatos kritikák ügyében arra mutat rá, hogy a szervezet „csak” annyira képes, amennyi befolyást adnak neki. Vagyis, ameddig a Biztonsági Tanács öt állandó tagja (az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Egyesült Királyság) blokkol egy intézkedést, vagy nem hajlandó szervezeti reformokra, addig áttörő eredmények is ritkábban várhatók.

 

Borítókép: Az ENSZ közgyűlésének terme New Yorkban az ENSZ székházában. (Forrás: Twitter/Xie Feng)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.