Az Európai Unió szívében is gloria victis

Amikor Európában a szabadság ellen szövetkeznek erők, 1956 emléke sokaknak jelkép.

2023. 10. 23. 13:13
null
Brüsszel, 2023. március 21. Nemzeti zászlók az Európai Parlament brüsszeli épülete elõtt 2023. március 21-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió szívében, Brüsszelben sem engedik elfelejteni 1956 emlékét. A megemlékezéssorozat október 22-én a Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban kezdődött, ahol a forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából ünnepi szentmisét tartottak.

Hétfő reggel a Mathias Corvinum Collegium Brussels (MCC Brussels) rendezésében került sor egy reggeli megemlékezésre. Az eseményen beszédet mondott a belgiumi magyar nagykövet, Kovács Tamás Iván, aki kiemelte, hogy hatezer magyar került Belgiumba a forradalom és szabadságharc után, akik bár eltérő módon, de mind a belga társadalom értékes tagjaivá váltak.

A rendezvényt Frank Füredi, az MCC Brussels vezetője zárta, aki 9 éves volt a forradalom kitörésekor és saját élményeiről számolt be. 

Elhittük, hogy miénk a világ

– emlékezett meg a professzor, majd elmondta, hogy emlékszik, amint édesapját kérdezte, hogy miért néznek az emberek olyan gyakran az égre, mire azt a választ kapta, hogy a NATO repülőit várják.

Füredi elmondása szerint akkor, '56-ban Budapesten megtanulta, hogy

ha a szabadságodért harcolsz, senki sem fog segíteni. Talán szimpatizálnak, de nem segítenek. Amikor a kényszerhelyzet elérkezik, ki kell állnunk magunkért. A szabadság egy olyan eredmény, amit csak el lehet érni.

 

A forradalom európai viszonylatában az MCC Brussels igazgatója úgy fogalmazott, „ma, amikor Európában a szabadság ellen szövetkeznek erők, azt gondolván, hogy jobban tudják nálunk, hogy mit akarunk, 1956 emléke nem a kevesek, hanem sokak jelképe”.

Borítókép: Nemzeti zászlók az Európai Parlament brüsszeli épülete előtt 2023. március 21-én (MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.