Egyre rövidebb időt töltenek a balkáni útvonalon a migránsok + videó

Kutatások szerint két hetet sem maradnak az illegális bevándorlók Boszniában. A szerb–magyar határon sem szűnik a nyomás.

2023. 10. 04. 19:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migránsok nemcsak Szerbiában, hanem az egész Balkán-félszigeten jelen vannak, s bosszúságot okoznak a volt jugoszláv tagköztársaságoknak. Az illegális bevándorlók jóval türelmetlenebbek viszont, mint korábban. A helyi sajtó értesülései szerint a migránsok az előző évekhez képest kevesebb ideig maradnak egy-egy országban. A céljuk, hogy a lehető leggyorsabban az Európai Unió területére lépjenek, s aztán a nyugati államok felé vegyék az irányt. Így van ez Boszniában is. 

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint annak ellenére, hogy 2021-hez képest több bevándorló érkezik a Balkánra, még sincs több belőlük Boszniában. Ennek oka pedig az, hogy kevesebb időt töltenek el ott, s valószínűleg könnyebben és gyorsabban átjutnak a határon. 

A migránsok nincsenek »beragadva« sem Bosznia-Hercegovinában, sem általában a Nyugat-Balkán más országaiban. Elég gyorsan haladnak Nyugat-Európa felé

 – magyarázza a szervezet.

Ezt az állítást bizonyítja az is, hogy az IOM augusztusi kutatása alapján a bevándorlók még két hetet sem töltenek el Boszniában. Ennél rövidebb idő alatt továbbmennek.

A felmérés szerint a legtöbben, 67 százalékuk Afganisztánból érkezik erre a balkáni útvonalra. Őket követik a marokkóiak 17 százalékkal, majd a pakisztániak 4,6 százalékkal.

A migránsok tehát most már nem ragadnak be a nyugat-balkáni államokban, hanem mindent bevetnek, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a schengeni övezetbe jussanak. Horvátországnak a térséghez való csatlakozása pedig új perspektívát nyitott nekik. Az embercsempészek és a bűnbandák pedig jól keresnek. Akár több ezer eurót is elkérnek egy kísérletért – mondják a helyiek.

Szerbiában sem csökkent a migrációs nyomás.

Háborús helyzetet kellene hirdetni, s az erdőbe küldeni a katonaságot!

 Ilyen és ehhez hasonló véleményeket lehet olvasni a közösségi oldalakon az elkeseredett emberektől. A Vajdaság északi részén lévő települések egy részét szinte teljesen ellepték az illegális bevándorlók. A helyiek emiatt félnek, a határkerítés melletti erdőt elkerülik. 

A makkhetesi erdő Szabadka szélén (Fotó: Magyar Nemzet)

Azok a területek gyakorlatilag no-go zónává változtak. Hiába a gyönyörű és kijelölt túraútvonalak, sportolni vágyó szabadkaiak helyett messziről érkező migránsok uralják az erdőt.

De nem csak az erdőben van sok illegális bevándorló. A bozótos-fás övezet közvetlen közelében már sűrűn lakott utcák húzódnak egymás mellett, ahol sok a gyermekes család. Korábban több kisdiák járt tömegközlekedéssel az iskolába, mára azonban ez egyre kevésbé jellemző. A megnövekedett forgalom és a migránsok miatt a szülők csakis autóval szállítják az alsós tanulókat a városba. Habár a korábbi évekkel ellentétben mára már csak elszórtan lehet a makkhetesi erdő felé a Majsai úton gyalog vonuló migránsokat látni, de a buszmegállók, s a határ felé száguldó taxik tömve vannak illegális bevándorlókkal, akiknek a többsége férfi.

A hét elején az erdő közvetlen közelében lévő Celje utcában láttak egy nagyobb csoport migránst vonulni a helyiek. Közlésük szerint legalább húszan mentek egy csoportban, hogy a határkerítést elérve az Európai Unió felé vonuljanak. Ez azonban nem könnyű vállalkozás a számukra, hiszen a magyar határvadászok mindent megtesznek, hogy megállítsák őket. Ezenkívül a szerb oldalon lévő bűnbandákon is át kell jutniuk. Az embercsempészeknél rengeteg a fegyver, puskákkal és egyéb eszközökkel támadnak egymásra. A helyiek elmondása szerint napról-napra, éjszakáról-éjszakára hallani, amint golyószórókból lövik egymást a migránsok.

A szabadkaiak úgy fekszenek le, hogy azt fülelik, hogy vajon épp melyik irányból lehet hallani a lövöldözést – mondták a városban a Magyar Nemzet kérdésére a helyiek. A félelem egyesekben annyira eluralkodott, hogy már a legkisebb zajra is azt feltételezik, hogy ismét lövöldözés vagy robbantás volt. Sajnos a legtöbször kiderül, hogy migránsok lőttek vagy kézigránát robbant.

Ezen a pár hónappal ezelőtt készült amatőr felvételen az látszik és hallatszik, amint lövöldöznek a migránsok a szabadkai erdő közelében. A videót készítő nő azt mondja, hogy 

a golyók nem messze tőle szállnak el, ő pedig szalmabálák mögé bújva figyeli az eseményeket.

Migránsok Szabadka központjában idén nyáron (Fotó: Magyar Nemzet)

De nem csak az erdőben, a város központjában is látni migránsokat.  A hétvégén két illegális bevándorló össze is verekedett az egyik sétálóutcában. A szabadkaiak riasztották a rendőröket, akik aztán szétszedték az egymásnak feszülő migránsokat. Személyi sérülés ezúttal nem történt.

 

Borítókép: Szabadka környéki erdő (Fotó: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.