Mi lesz veled, Felvidék?

A Szövetség felvidéki magyar pártnak nem sikerült megugrania a parlamenti küszöböt, így ismét nemzetgyűlési képviselet nélkül marad a felvidéki magyarság. Robert Fico győzelme ugyanakkor pozitív fejleményeket hozhat a magyar–szlovák kapcsolatokban, ezáltal pedig a határon túli közösségeknek nyújtott kormányzati támogatások szempontjából is. Szakáli István Loránddal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatójával beszélgettünk.

2023. 10. 01. 16:58
PELLEGRINI, Peter; FORRÓ Krisztián; FICO, Robert
Pozsony, 2023. október 1. Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az elõrehozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban. Robert Fico pártja az Irány (Smer-SD) a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az elõrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy Robert Fico vezette kormánnyal Magyarország jóval könnyebben meg tudja beszélni, hogy miként, milyen formában, mikor és hogyan kívánja támogatni a felvidéki magyarságot – mutatott rá lapunk megkeresésére Szakáli István Loránd. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány startégiai igazgatója elmondta: Robert Fico választási győzelmével és potenciális kormányalakításával nagyobb az esély arra, hogy Budapest és Pozsony között egy pragmatikus alapokon nyugvó, jó együttműködés alakuljon ki, melyből a Felvidék és a V4-együttműködés is profitálhat. 

Vélhetően lesz tere a párbeszédnek és a szlovák kormányzati szereplők nem fogják csípőből elutasítani és bírálni a magyar kormány felvidéki magyarságnak nyújtott segítségét

− húzta alá a szakértő.

A szombati előre hozott választások eredményei szerint a Robert Fico vezette Smer – SD párt a közvélemény-kutatások által sugalltakhoz képest nagyobb győzelmet aratott és a szavazatok 23 százalékával első helyen végzett, míg a liberális Progresszív Szlovákia (PS) 5 százalékponttal lemaradva második lett.

A szlovák előre hozott választások eredményei

Két fontos visszatérő 

Szakáli István Loránd rámutatott, a parlamentbe a szombati választások eredményeképp visszatér két párt is, melyeknek fontos szerepük lehet a kormányalakításban. Ezek a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), valamint a kereszténydemokraták (KDH). – Ez a két párt pragmatikus alapon tudna együttműködni a Smerrel, ami lehetővé teszi, hogy az eddigiektől eltérően stabil kormányzat alakuljon ki Szlovákiában, de a mérleg nyelve szerepet továbbra is a Peter Pellegrini vezette Hlas játsza – vélekedett. 

A felvidéki magyar közösségek ugyanakkor ismételten képviselet nélkül maradtak a pozsonyi nemzetgyűlésben, miután sem a Szövetségnek, sem más magyar formációnak nem sikerült megugrania az 5 százalékos küszöböt. 

Ennek több szempontból is jelentősége van, vagy komoly kihatása van a felvidéki magyar közösségre

− hangsúlyozta Szakáli István Loránd. Mint mondta, az elmúlt harminc évben mindig akkor történtek a különböző fejlesztések, beruházások a magyarok lakta dél-szlovákiai térségben, amikor a magyar politikusok országos szinten tudtak érdeket érvényesíteni – akár a nemzetgyűlésben, akár kormányzati szereplőként. A mostani kudarc a szakértő szerint a jövő mély elemzésére és újragondolására ösztönözheti a felvidéki magyar közéletet és pártokat, ennek pedig a középpontjában egy fontos kérdés állhat majd:

lehet-e gyáltalán jövője az etnikai pártoknak az országos politikai színtéren Szlovákiában, és ha igen, annak pontosan mik az előfeltételei?

Erre egyébként Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke is rámutatott az első eredmények megjelenését követő sajtótájékoztatóján. A politikus arról beszélt, hogy a mostani teljesítmény lehet, hogy az etnikai politizálás végét jelenti Szlovákiában. Szakáli István Loránd ugyanakkor rávilágított: noha az országos politikában az elmúlt 13 évben nem termett túl sok babér a tisztán magyar pártoknak, a regionális és önkormányzati szinteken más a helyzet. 

A Szövetségnek nagyon komoly bázisa, ezáltal pedig lehetősége van arra, hogy akár a megyei, akár a települési szintű önkormányzatokban továbbra is hallassák a felvidéki magyar közösségek hangját és megjelenítsék annak édekeit

− vélekedett a szakértő.

Borítókép: Forró Krisztián, a felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke (k) beszél az előre hozott szlovákiai parlamenti választások után, az eredményváró végén a párt pozsonyi központjában 2023. október 1-jén hajnalban (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.